Πρωτοβουλίες για να επαναλειτουργήσει το ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας

 


Μετά από αίτημα του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων διοργανώθηκε στις 19 Αυγούστου και ώρα 8 μ.μ. στο Κοινοτικό Κατάστημα Χρυσοβίτσας σύσκεψη όλων των φορέων του χωριού με θέμα “Πρωτοβουλίες για την επαναλειτουργία του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας”. Στη σύσκεψη πήραν μέρος απ’ το Δ.Σ. του ΤΟΕΒ οι: Κώστας Παντ. Σάββας, Νίκος Ιω. Ζορμπάς και Ιωάννης Χρ. Χρόνης (Πρόεδρος της Κοινότητας), από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο ο Πρόεδρος Νίκος Παν. Ζορμπάς, ο δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ξηρομέρου Κώστας Γεωργούλας κι από το Σύνδεσμο Χρυσοβιτσάνων ο Αλεξ. Σάββας.

Μετά τη συζήτηση του Δ.Σ. του ΤΟΕΒ δεσμεύτηκε ν’ αναλάβει ορισμένες πρωτοβουλίες για την επαναλειτουργία του ΤΟΕΒ.

Στη σύσκεψη κατατέθηκαν εγγράφως οι προτάσεις του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων, που διάβασε ο Αλεξ. Σάββας κι έχουν ως εξής:

Πρωτοβουλίες για να επαναλειτουργήσει το ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας

Ο Σύλλογός μας, όπως κι οι άλλοι φορείς του χωριού, έχουν κάθε λόγο να ζητούν την επαναλειτουργία του ΤΟΕΒ, γιατί χωρίς αυτό δεν υπάρχει παραγωγή και μέλλον για το χωριό κι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το χωριό οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην συνεχή εγκατάλειψη και την ερήμωση, όπως έγινε και μ’ άλλα γειτονικά χωριά (Βλυζιανά κλπ).

Απ’ την αρχή της λειτουργίας του ΤΟΕΒ ο Σύλλογος μας στέκεται δίπλα του και του συμπαραστέκεται κάθε φορά, όταν παρουσιάζεται πρόβλημα.

Έτσι ο Σύλλογός μας το 2017 μετά από αιτήματα και συνεχείς παραστάσεις στον Γενικό Γραμματέα Νίκο Αντώνογλου, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου πέτυχε να εγκριθούν 50.000€ ως έκτακτη επιχορήγηση για την συντήρηση των αντλιοστασίων.

Επίσης ένα μήνα ο Σύλλογός μας ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ΤΟΕΒ για έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250€.

Στην εφημερίδα μας, επίσης, έχουμε γράψει πολλές φορές για το μεγάλο πρόβλημα του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας, το οποίο παραμένει εντός λειτουργίας από τις 2/11/2011 με τα γνωστά προβλήματα (χρέη προς τη ΔΕΗ, το ΙΚΑ και τον υπάλληλο).

Όμως, όπως επισημάναμε, τα χρέη δεν ήταν και δεν είναι λόγος για να σταματήσει το ΤΟΕΒ. Είναι γνωστό ότι κι άλλα ΤΟΕΒ έχουν χρέη αλλά καταφέρνουν και λειτουργούν. Δηλαδή παίρνουν πρωτοβουλία οι διοικήσεις κι αφού συγκεντρωθούν τ’ απαιτούμενα χρήματα για την προκαταβολή στη ΔΕΗ ρυθμίζουν το χρέος κι “ανεβαίνουν” και πάλι οι διακόπτες.

Ούτε τα χρέη προς τον υπάλληλο κι η δικαστική διαμάχη με αυτόν είναι λόγος να κρατείται το ΤΟΕΒ κλειστό για τόσο μεγάλο διάστημα.

Για το ΤΟΕΒ ακούστηκαν πρόσφατα ενθαρρυντικά λόγια.

Ανακοινώθηκε πριν 6 μήνες περίπου ότι εγκρίθηκε οικονομική ενίσχυση για τέσσερα (4) ΤΟΕΒ του νομού μας (Θέρμου, Νεοχωρίου, Μεσολογγίου και Λεσινίου) κι αναμένεται να ενισχυθούν οικονομικά και τα υπόλοιπα τρία (Φυτειών, Παλαιομάνινας και Χρυσοβίτσας).

Επίσης στις αρχές Απριλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αιτωλοακαρνανία μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και των αυτοδιοικητικών φορέων της περιοχής, όπου έγινε γνωστή πρόθεση του υπουργείου να ετοιμαστεί μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας του κάθε αρδευτικού έργου, που στη συνέχεια θα ενταχθεί σ’ ένα συνολικό εθνικό σχέδιο για τα έργα υποδομής μέσα από το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Την ευθύνη για την μελέτη θα έχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία θα επιδιώξει να προωθήσει μικρά υδροηλεκτρικά έργα ή φωτοβολταϊκά για την μείωση του ενεργειακού κόστους.

Τώρα που το θέμα είναι στην επικαιρότητα και υπάρχει μια κινητικότητα σ’ όλα τα ΤΟΕΒ της χώρας το Δ.Σ. του ΤΟΕΒ πρέπει να συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα την επαναλειτουργία του. 

Ειδικότερα θα πρέπει, αφού συγκεντρώσει τα στοιχεία για όλα τα χρέη κι αφού συντάξει οικονομική και λογιστική μελέτη για την ρύθμιση τους να τις φέρει για συζήτηση και έγκριση στη Γενική Συνέλευση.

Εξυπακούεται ότι απαιτείται να προηγηθεί μια διαπραγμάτευση με τον υπάλληλο του ΤΟΕΒ για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός και μια συμφωνία για την οφειλή προς αυτόν. 

Η Γ.Σ. πρέπει να προετοιμαστεί πολύ καλά με την σύνταξη των παραπάνω μελετών και προτάσεων για ρυθμίσεις των χρεών και σ’ αυτή απαραίτητα να κληθούν ο κ. Δήμαρχος κι εκπρόσωποι των φορέων γιατί το θέμα είναι μείζονος σπουδαιότητος.

Επίσης μετά την τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας η Διοίκηση του ΤΟΕΒ πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με την αρμόδια υπεύθυνη στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την κα Αριστέα χήρα για να ενημερωθεί και στη συνέχεια να δώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες και τα στοιχεία για τις μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας του αρδευτικού μας έργου. 

Με τις μελέτες αυτές θα επιδιώξουμε:

α) να εξασφαλιστούν επιχορηγήσεις προκειμένου ν’ αποκατασταθούν οι μεγάλες ζημιές που υπέστησαν τ’ αντλιοστάσια άρδευσης από τις θεομηνίες και β) να εγκριθεί αυτόματη υδροληψία άρδευσης με επαναφορτιζόμενη κάρτα ροής ύδατος.

Είναι η κατάλληλη στιγμή για τις μεγάλες πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις του Δ.Σ. Είναι κρίμα ένα τόσο μεγάλο έργο, από το οποίο εξαρτάται η ανάπτυξη της περιοχής μας, να κλείσει.

                             Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                             Η Γεν. Γραμματέας

Ταξ. Σάββας                        Καλλιρρόη Γεωργούλα

ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ 

Σχόλια