«Καθαρό» από κορωνοϊό το Πεντάλοφο! – Κρούσματα… κατάρρευσης στο νοσοκομείο Μεσολογγίου



 Η ουρολοίμωξη… βαφτίστηκε κορωνοϊός στο Μεσολόγγι – Δυο φορές αρνητικός σε τεστ στο Ρίο – Σε απόλυτη αποσύνθεση το νοσοκομείο Μεσολογγίου – Σοβαρές καταγγελίες για διαρροή ιατρικών δεδομένων στα τοπικά ΜΜΕ – Ανοχύρωτα τα νοσοκομείο του νομού, στο Ρίο οι νοσούντες!

Ο κορωνοϊός έχει κάνει πλέον αισθητή την παρουσία του στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, με περισσότερα από δέκα κρούσματα να έχουν εντοπιστεί εντός του νομού τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, τα νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού, σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πανδημία σε ένα πληθυσμό 200.000 ανθρώπων, με τους νοσούντες να μεταβαίνουν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “Παναγία Βοήθεια” το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό.

Πρόσφατο παράδειγμα η νοσηλεία ενός 87χρονου από το Πεντάλοφο στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου, τον οποίον διέγνωσαν θετικό στον κορωνοϊό. Ο ηλικιωμένος μεταφέρθηκε στο Ρίο για τη νοσηλεία του και πριν καλά καλά φτάσει διέρρευσαν πληροφορίες από το νοσοκομείο Μεσολογγίου στον τοπικό Τύπο. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ανησυχία και πανικός στα χωριά των Οινιάδων και ιδιαίτερα στους ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή με τους οικείους του.

Εν τέλει, ο 87χρονος διαγνώστηκε αρνητικός μετά από δυο διαδοχικά τεστ στο Ρίο και πλέον επέστρεψε με ουρολοίμωξη στο νοσοκομείο Μεσολογγίου όπου και νοσηλεύεται σήμερα. Η είδηση αυτή ανακούφισε και χαροποίησε τους κατοίκους στο χωριό Πεντάλοφο μετά από ένα διήμερο αγωνίας και αναστάτωσης στην τοπική κοινωνία.

Η ουρολοίμωξη… βαφτίστηκε κορωνοϊός!

Η περιπέτεια του 87χρονου από το Πεντάλοφο άρχισε όταν σήκωσε πυρετό και παρουσίασε συμπτώματα, με τους οικείους του να τον προσκομίζουν στο νοσοκομείο Μεσολογγίου. Κατόπιν τεστ κορωνοϊού τον έβγαλαν θετικό στον ιό με αποτέλεσμα να μεταβεί με ασθενοφόρο στο Ρίο και να βάζουν μια οικογένεια 10 μελών σε κατ’ οίκον περιορισμό!

Στην Πάτρα, κατόπιν δυο διαδοχικών αρνητικών τεστ τελικά ο 87χρονος από το Πεντάλοφο επέστρεψε στο νοσοκομείο Μεσολογγίου όπου και νοσηλεύεται με επιβεβαιωμένη πια… ουρολοίμωξη με αποτέλεσμα να λήγει ο συναγερμός.

Δίνουν… ιατρικά δεδομένα στον τοπικό Τύπο!

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τη διοίκηση του νοσοκομείου Μεσολογγίου και το νοσηλευτικό προσωπικό, που όπως αποδεικνύεται διαρρέουν ιατρικά δεδομένα στα τοπικά Μέσα με στοιχεία των νοσούντων από τον κορωνοϊό τα οποία διαδίδονται στις τοπικές κοινωνίες, προτού βγουν καν τα επίσημα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ ανά νομό.

Στη προκειμένη περίπτωση από το νοσοκομείο Μεσολογγίου δόθηκε λανθασμένη πληροφορία προς τα τοπικά ΜΜΕ τα οποία έρμαια της βιαστικής παραπληροφόρησης αναπαρήγαγαν fake news σκορπίζοντας τρόμο σε συγχωριανούς που είχαν έρθει σε επαφή με το περιβάλλον του 87χρονου, αλλά και δημιουργώντας κλίμα φόβου και σε πολλές περιπτώσεις κλίμα διχασμού στις τοπικές κοινωνίες.

Πρόκειται για μια καταφανέστατη παραβίαση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και συγκεκριμένα του ιατρικού απορρήτου, καθώς δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το νοσοκομείο που να επικαλείται τουλάχιστον «ουσιώδες δημόσιο συμφέρον», παρά μόνο διαρροές προσωπικών δεδομένων που στοχοποιούν προσωπικότητες και διαχέουν κλίμα πανικού.

Άλλωστε θυμίζουμε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας εκδίδει ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό με γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής.

Τι συμβαίνει με τα τεστ κορωνοϊού στο Μεσολόγγι;

Το φαινόμενο του πρώτου τεστ θετικού και του δεύτερου αρνητικού έχει καταγραφεί σε συνολικά τέσσερις περιπτώσεις στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου. Ως εκ τούτου, πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι τα τεστ και η μοριακή εξέταση στο Μεσολόγγι παρουσιάζουν αδυναμίες και δεν έχουν 100% ακρίβεια, καθώς μπορεί να δώσουν ψευδώς αρνητικά ή ψευδώς θετικά αποτελέσματα. 

Ανοχύρωτοι στον κορωνοϊό

Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του iAitoloakarnania.gr με τίτλο «Ανοχύρωτα στον κορωνοϊό τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου» όταν τον περασμένο Μάρτη, στην έναρξη του πρώτου κύματος, αποτυπώσαμε την δραματική κατάσταση στα δυο νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού.

Όπως αναφέραμε και τότε, τα δυο νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας δεν διαθέτουν το απαιτούμενο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά ούτε και τον σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για να τεθούν σε πλήρη λειτουργία οι κλίνες ΜΕΘ, με αποτέλεσμα σήμερα όσοι μολύνονται από κορωνοϊό να μεταβαίνουν στο νοσοκομείο αναφοράς στο Ρίο, καθώς τα Αγρίνιο και Μεσολόγγι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

Το γεγονός ότι τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου έχουν απολέσει αξιοπιστία εμπιστοσύνης και δεν δίνουν προοπτικές, αποτυπώνει η ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΝΑΑ) η οποία δηλώνει κάθετα ότι το νοσοκομείο Αγρινίου αδυνατεί να ανταποκριθεί με επάρκεια και ασφάλεια στο ρόλο του ως νοσοκομείο αναφοράς του κορωνοϊού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΙΝΝΑΑ:

Οι Γιατροί της Ν.Μ. Αγρινίου, μετά και την τηλεδιάσκεψη της Διοίκησης με την 6η ΥΠΕ προχώρησαν χθες σε Γενική Συνέλευση.

Για μια ακόμα φορά ομόφωνα διαπίστωσαν ότι το Νοσοκομείο Αγρινίου με την σημερινή του στελέχωση αδυνατεί να ανταποκριθεί με επάρκεια και ασφάλεια στο ρόλο του ως Νοσοκομείο αναφοράς και να συνεχίσει να καλύπτει ταυτόχρονα και την υπόλοιπη νοσηρότητα.

Από την 6η ΥΠΕ πρακτικά έγινε γνωστό ότι δεν προβλέπεται ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού της ΝΜ Αγρινίου μετά τον χαρακτηρισμό του ως Νοσοκομείου αναφοράς.

Μετά από αυτά αποφασίστηκε τις επόμενες ημέρες να προχωρήσουμε σε ενημέρωση των φορέων της πόλης για την κατάσταση του Νοσοκομείου με τα νέα δεδομένα.

https://iaitoloakarnania.gr/

Σχόλια