Ο «Ιανός» σάρωσε βαμβάκια, ρύζια και ελαιόδεντρα στην Αιτωλοακαρνανία




Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις του νομού Αιτωλοακαρνανίας με τους παραγωγούς να μετρούν με το φως της ημέρας τις πληγές τους – Νεοχώρι, Κατοχή, Λεσίνι, Σταμνά οι περιοχές με τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Μπορεί ο κυκλώνας «Ιανός» να πέρασε χωρίς να απειληθούν ζωές στο νομό μας, ωστόσο επλήγησαν σοβαρά περιουσίες και καλλιέργειες, κυρίως στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού, όπου οι κάτοικοι βυθίζονται στην απελπισία.

Συγκεκριμένα, η κακοκαιρία κατέστρεψε μεγάλο μέρος καλλιεργειών που αφορούν βαμβάκια, ρύζια και ελιές. Τα ακραία φαινόμενα με τις καταστροφές τους καταγράφονται κυρίως στον κάμπο Οινιάδων (Άγιος Νικόλαος, Κουτσουμπέλια, Κοτσιλάρης), στην Κατοχή (Τρίκαρδος, Βάλτος), στον κάμπο Λεσινίου, αλλά και στο μέρος της Σταμνάς (Άγιος Ηλίας, παραλία Σταμνάς).

Όπως θα δείτε ορυζοκαλλιέργειες έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, στα ελαιόδεντρα προκλήθηκαν ζημιές στην καρπόδεση αλλά και υπάρχουν περιπτώσεις που ξεριζώθηκαν δέντρα(!), ενώ στις βαμβακοκαλλιέργειες οι αγρότες κάνουν λόγο για ολική καταστροφή γεγονός που παράλληλα σηματοδοτεί την απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης που ορίζεται στα 226 κιλά ανά στρέμμα στην Αιτωλοακαρνανία.

Μιλάμε για τεράστια καταστροφή που σε πολλές περιπτώσεις νοικοκυριά απώλεσαν το ετήσιο εισόδημά τους. Η αγροτική παραγωγή συνεχίζει να σφυροκοπείται ανελέητα από κακοκαιρίες, παρεμπόριο κτλ. με την Πολιτεία να αδυνατεί να ανακουφίσει όλους εμάς που έχουμε επενδύσει στη γη. Περιμένουμε από Δευτέρα να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να έρθει ο ΕΛΓΑ να καταγράψει τις ζημιές και όχι μετά από 6 μήνες!” τονίζει παραγωγός στο

 iAitoloakarnania.gr.


https://iaitoloakarnania.gr/

Σχόλια