Η κατασκευή παραδοσιακού ξυλόφουρνου στο Αγράμπελο (Βίντεο Δημήτρης Τάγκας)

  


       Μια ενδιαφέρουσα κατασκευή που θυμίζει παλιές εποχές, είναι η κατασκευή του παραδοσιακού ξυλόφουρνου, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγράμπελου Ξηρομέρου κ. Τάγκας Δημήτρης με βίντεο στο διαδίκτυο, ανέσυρε μια σειρά από συλλεκτικής αξίας φωτογραφίες από το αρχείο του, που με τη βοήθεια των μεγαλύτερων σε ηλικία κατοίκων του χωριού, μας δίνει μία εικόνα από τα παλιά, την εποχή που κάθε σπίτι είχε το δικό του φούρνο στην αυλή, και όταν ήθελαν να φτιάξουν ψωμί ή να ψήσουν φαγητά, άναβαν τον φούρνο με ξύλα.
Ο ξυλόφουρνος, πριν μερικές δεκαετίες αποτελούσε εργαλείο πρώτης ανάγκης στα νοικοκυριά, η καθημερινή του χρήση, για την παρασκευή του ψωμιού ήταν γιορτή για τα παιδιά της οικογένειας, αφού με μεγάλη λαχτάρα περίμεναν να δοκιμάσουν το φρέσκο ζυμωτό ψωμί, επίσης οι παραδοσιακές πίτες, το ψητό, το φαγητό που έβγαινε από τον φούρνο με τα ξύλα ήταν μία πανδαισία, μία οσφρητική και γευστική έλξη.

Δυστυχώς η χρήση του έχει μειωθεί, με τα περισσότερα νοικοκυριά για λόγους οικονομίας χρόνου να μην τον χρησιμοποιούν, τη θέση του έχει πάρει η ηλεκτρική κουζίνα, το ψωμί από το μαγαζί που θα έρθει και θα αγοραστεί προς κατανάλωση.

Ο λίθος, τα ξύλα, το τρίχωμα των ζώων, τα άχυρα, η άργιλος αποτέλεσαν τα βασικά δομικά υλικά σε κατασκευές από την αρχή της κατασκευαστικής δημιουργίας του ανθρώπου. Αυτά λοιπόν τα υλικά μαζί με τα κεραμικά, αποτελούν και τα βασικά υλικά για την κατασκευή του παραδοσιακού φούρνου με ξύλα. Όπως ο κάθε σύγχρονος μηχανικός επιλέγει με προσοχή τα δομικά υλικά του, έτσι και οι παλαιότεροι με ευλάβεια τηρούν τα βήματα για την κατασκευή του με βάση την παράδοση, σχεδιάζοντας βήμα βήμα την κατασκευή του.

Η περιγραφή για την κατασκευή του παραδοσιακού ξυλοφουρνου, τα υλικά, και η σωστή χρήση τους, θα τα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, ένα βίντεο που είναι αναδρομή στο παρελθόν μας... δείτε το..:
https://xiromeronews.blogspot.com/2020/09/blog-post_716.html#more

Σχόλια


 1. Καταπληκτικό .!!!!
  Και εκείνο που το κάνει ακόμη πιο σημαντικό είναι ,ότι την κύρια και περισσότερη δουλειά την κάνουν οι γυναίκες ,οι οποίες θα είναι και εκείνες που θα ζημιώσουν το ψωμί ,θα ανάψουν τον φούρνο ,θα έχουν κουβαλήσει παλιά τα ξύλα ζαλιά ίσως ,θα φτιάξουν τις πίτες και θα έχουν τα πάντα γύρω από το φαγητό και την καθαριότητα του σπιτιού πάντα έτοιμα ,συμμετέχοντας ενεργά στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες .!!!!
  Πραγματικές ηρωίδες φαντάσματα της φύσης ,όπως λέει και το υπέροχο τραγούδι ,εχθρέ δεν ρώτησες ποιον πας να κατακτήσεις .!!!!
  Η δικιά μου κατάθεση για αυτές τις ακούραστες ηρωίδες της ζωής .!!!
  Παναγιώτης Σταικος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου