Τζάκ ποτ του Βασίλη Πολύζου στο Υπουργείο Πολιτισμού !!!!! Με το συνολικό ποσό των 1.828.140 ευρώ επιχορηγούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, 164 δράσεις που αφορούν στον Ψηφιακό Πολιτισμό, στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και σε δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού. 

Στον Δήμο Ξηρομέρου περίμεναν την κατανομή των ποσών και η κατανομή αναρτήθηκε σήμερα και το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό.

Στα σχεδόν δύο εκατομμύρια που μοιράσθηκαν πήρε για ενίσχυση το Ν.Π.Δ. Δήμου Ξηρομέρου μόνο 5.000 ευρώ. 

Την επιτυχία του κυρίου Πολύζου προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ. καλωσόρισε κι ο Δήμαρχος Ξηρομέρου που του έδωσε Συγχαρητήρια. Συγκεκριμένα, οι Ομάδες Εργασίας, πρότειναν την επιχορήγηση και παραχώρηση αιγίδας, σε 83 προτάσεις Ψηφιακού Πολιτισμού, 50 οι οποίες αφορούν την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, καθώς και 31 προτάσεις για δράσεις Μουσείων σε όλη τη χώρα. 

Όπως δήλωσε η Υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη, «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απηύθυνε πρόσκληση προς τους φορείς για την υποστήριξη έργων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την προώθηση υψηλής ποιότητας σύγχρονου ελληνικού ψηφιακού πολιτισμού, αλλά και την παραγωγή ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος. Η καλλιτεχνική παραγωγή και έκφραση, μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία και τα νέα μέσα, μπορεί να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό, ειδικά στις παρούσες συνθήκες που η εμπειρία του ζωντανού θεάματος, της πολιτιστικής δράσης, αναπόφευκτα προσαρμόζεται στα δεδομένα που επιβάλλει η προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, με διαφορετικές προσκλήσεις, το ΥΠΠΟΑ υποστηρίζει δράσεις, που σχετίζονται αφ΄ενός με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, δεδομένου ότι  είναι ένας τομέας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνον πολιτιστικό, αλλά και αναπτυξιακό, καθώς προβάλλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τοπικών κοινωνιών προσδίδοντάς τους νέα δυναμική,  αφ΄ετέρου με τα Μουσεία και τις Συλλογές που αφορούν στον Νεότερο Πολιτισμό, ενισχύοντας τα στοιχεία που αποτυπώνουν τη λαϊκή έκφραση των τοπικών κοινοτήτων».


Ψηφιακός Πολιτισμός
Στην πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ για προτάσεις δράσεων Ψηφιακού Πολιτισμού, υποβλήθηκαν 325 προτάσεις, αριθμός-ρεκόρ. Ανάλογη συμμετοχή στο παρελθόν με   τόσες προτάσεις σε πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ δεν υπάρχει. Για το λόγο αυτό, αλλά και δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας καθώς και της υψηλής ποιότητας προτάσεων αποφασίστηκε ο διπλασιασμός του αρχικά προϋπολογισμένου ποσού επιχορήγησης. Έτσι, χρηματοδοτούνται 83 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό €1.200.000. Οι εγκεκριμένες προτάσεις καλύπτουν ένα ευρύ πολιτιστικό φάσμα: Ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού, ψηφιακές δράσεις καλλιτεχνικής εκπαίδευσης,  ψηφιακές παραστάσεις, εκθέσεις και ξεναγήσεις, ψηφιακά πολιτιστικά παιχνίδια, μουσειοσκευές και διαδραστικές εφαρμογές,   δημιουργία προσβάσιμου ψηφιακού υλικού σε ΑμεΑ.

Την Ομάδα Εργασίας για την εξέταση προτάσεων επιχορήγησης ή/και αιγίδας για έργα και δράσεις Ψηφιακού Πολιτισμού αποτελούσαν οι:

1.Σταμάτης Σχιζάκης, Επιμελητής Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
2.Χρήστος - Νικόλαος Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου
3.Πηνελόπη Παπαηλία, Αναπλ. Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
4.Βασιλική Μπέτσου, Επίκουρη Καθηγήτρια Βιντεοτέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
5.Αναστασία Γκάτζιου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Δράσεων και Εποπτείας του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού ως Εισηγήτρια

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Δράσεις Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιχορήγηση σε δράσεις που αφορούν στη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, καθώς και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε αυτήν, χρηματοδοτούνται 50 προτάσεις, με το συνολικό ποσό των 387.540 ευρώ.
Η Ομάδα Εργασίας για την αξιολόγηση των προτάσεων επιχορήγησης ή/και αιγίδας για δράσεις φορέων που διαχειρίζονται άυλη πολιτιστική κληρονομιά αποτελούνταν από τους: 

1. Βασιλική Χρυσανθοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
2. Ρέα Κακάμπουρα, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας στο Εθνικό και
Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
3. Λάμπρο Λιάβα, Καθηγητή Εθνομουσικολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό
Πανεπιστήμιο Αθηνών,
4. Ανδρομάχη Οικονόμου, Διευθύντρια Ερευνών του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής
Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών,
5. Σταυρούλα Φωτοπούλου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής
Κληρονομιάς.

Στην αντίστοιχη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιχορήγηση σε δράσεις Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού, χρηματοδοτούνται 31 προτάσεις, με το συνολικό ποσό των 240.600 ευρώ. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν εκδόσεις, εκθέσεις, ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα και έργα ψηφιακής υποδομής. 
Η Ομάδα αξιολόγησης των προτάσεων επιχορήγησης ή/και αιγίδας για δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού αποτελούνταν από τους:

1. Σταματία Χατζηνικολάου, Πρόεδρο του ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και Επίτιμη Διευθύντρια του ΥΠΠΟΑ,
2. Φίλιππο Μαζαράκη-Αινιάν, Επιμελητή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου,
3. Ανδρομάχη Γκαζή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου,
4. Μαρία Αυγούλη, Επίτιμη Διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης,
5. Σταυρούλα Φωτοπούλου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
 ΕΔΩ διακρίνουμε σε αυτό τον πίνακα το ποσό που πήρε το ΝΠΔΔ του Δήμου Ξηρομέρου: Ακολουθούν πίνακες με τις προτάσεις που επιλέγονται για χρηματοδότησηΣχετικά Αρχεία:

Κατηγορία:

1;#Δελτίο Τύπου

Ημερομηνία Έκδοσης:

14/09/2020

Σχόλια

  1. Με αυτά τα χρήματα θα αγοράζει τα χρυσά αυγά ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Να τα επενδύσει στο Χρηματηστήριο και σε λίγο θα έχουν γίνει εκατομμύρια .
    Μπράβο μεγάλε Βασίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου