ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Όχι στις απολύσεις εργαζομένων στους Παιδικούς και στα ΚΔΑΠ



 

Από την απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΣΕΚΔΑΠ και των εργαζομένων ΚΔΑΠ, τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενάντια στην υποχρηματοδότηση των δομών, των απολύσεων και της εργασιακής τους ομηρίας

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται «συναγωνισμός» απολύσεων στους Παιδικούς Σταθμούς των ΟΤΑ (ΆλιμοςΠεριστέριΑγ. ΠαρασκευήΚαστοριά κλπ) με το πρόσχημα της μείωσης του αριθμού των παιδιών, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού και της εφαρμογής της δίχρονης, υποχρεωτικής, προσχολικής αγωγής και της μεταφοράς των νηπίων, άνω των τεσσάρων ετών, στα νηπιαγωγεία. Ανάλογη η εξέλιξη και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ): η κυβέρνηση περικόπτει vouchers από τα δημοτικά ΚΔΑΠ, ενισχύοντας παράλληλα τα ιδιωτικά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με απόλυση περίπου 1.200 εργαζόμενοι και 65.000 παιδιά να βρεθούν εκτός των δημοτικών ΚΔΑΠ, παρά το ότι οι μητέρες τους πληρούν τα κριτήρια.

Απολύουν εργαζόμενους από τα προγράμματα «Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» που δουλεύουν πάνω από 5, 10 και 15 χρόνια εργασίας, σε μια περίοδο που ομολογουμένα υπάρχει υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών των ΟΤΑ, βρισκόμαστε σε έξαρση της πανδημίας, με απρόβλεπτες εξελίξεις την περίοδο του Φθινοπώρου και του Χειμώνα, που θα πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι Παιδικοί Σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και τα σχολεία και να τηρούνται όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Βασική παράμετρος της ασφαλούς τήρησής τους αποτελεί η αναγκαιότητα της μείωσης του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα και η επισταμένη καθαριότητα. Αυτά, σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των παιδιών μικρότερων ηλικιών και βρεφών στους Παιδικούς Σταθμούς, επιβάλλει όχι τη μείωση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και την αύξηση του προσωπικού.

Όλες αυτές οι απολύσεις, στις οποίες προχωρούν οι Δήμοι, είναι παράνομες, και σε πολλές περιπτώσεις εκδικητικές, δεν αιτιολογούνται επαρκώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4415/2016, άρθρο 68, παρ. 2, που λέει ότι «Άρνηση ανανέωσης γίνεται μόνο με την επίκληση σπουδαίου λόγου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία» και ότι «…την οριστική απόφαση για την ανανέωση ή μη της σύμβασης λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο...» ή «…το Διοικητικό Συμβούλιο του νομικού προσώπου…» αντίστοιχα «…με συγκεκριμένη και ρητώς αναγραφόμενη αιτιολογία» και γι’ αυτό καλούμε το ΥΠΕΣ και το Υπουργείο Εργασίας να τις ακυρώσουν, όπου έχουν γίνει.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ στηρίζει αυτούς τους εργαζόμενους και καλεί όλα τα σωματεία των Δήμων, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να διεκδικήσουν να μπει τέρμα στην ομηρία τους με την μετατροπή όλων αυτών των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, αφού εργάζονται επί πολλά χρόνια, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η απόλυσή τους θα δημιουργήσει τεράστια λειτουργικά προβλήματα, ενώ θα ανοίγει την όρεξη της ιδιωτικοποίησης τους, μέσα από τη συρρίκνωση τους και την αδυναμία τους να καλύψουν τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.


Σχόλια