Άγγελος Συρίγος : «Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν τακτικό στρατό κατσαπλιάδες»

 Άγγελος Συρίγος : «Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν τακτικό στρατό κατσαπλιάδες»

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σχολίασε το «Δυτικά Fm» τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά σταθερή», σύμφωνα με τα όσα είπε ο Άγγελος Συρίγος βουλευτής της Α΄ Αθηνών και αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλώντας στον «Δυτικά Fm 92,8» και τη Δήμητρα Λαοποδη για τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά.

«Ο Ερντογάν εδώ και μερικές ημέρες έχει πάψει να κλιμακώνει, ο στόλος είναι έξω με το Oruc Reis να πηγαίνει πάνω κάτω θέλοντας να δείξουν με αυτή την παρέλαση ότι έχουν κυριαρχικά δικαιώματα. Ρητορικά παραμένουμε σε υψηλούς τόνους, αλλά δεν κλιμακώνει περαιτέρω και αν μπορώ να ερμηνεύσω σωστά, ενώ πριν από δύο εβδομάδες κυνηγούσε το επεισόδιο, τώρα δεν το κυνηγάει».

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που άλλαξε και γιατί δεν κυνηγάει ένα επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα τόνισε : «Δεν το κυνηγάει, γιατί έχουν αυξηθεί οι διπλωματικές πιέσεις από πολλές πλευρές. Νομίζω ότι καθοριστικό πρέπει να ήταν και το τηλεφώνημα Τραμπ που του είπε δεν θέλω επεισόδιο μέχρι τις αμερικανικές εκλογές. Εκτιμώ ότι η θέση του Ερντογάν ήταν ακριβώς αντίθετη. Ήθελε επεισόδιο ακριβώς στις αμερικανικές εκλογές. Θεωρεί ότι επί Τραμπ υπάρχει φιλική κατάσταση, στην οποία μπορεί ο ίδιος να επιβιώσει».

Κληθείς να σχολιάσει το ρόλο της Γαλλίας στην περιοχή και εάν η Τουρκία θεωρεί ότι είναι υπολογίσιμη δύναμη, ο Άγγελος Συρίγος εκτίμησε ότι «σίγουρα στην αντίληψη του Ερντογάν, παίζει ρόλο η Γαλλία. Ο Ερντογάν υπολογίζει πολύ την στρατιωτική ισχύ της Γαλλίας, αφού έχει πολλαπλάσια ισχύ από την Τουρκία, οπότε ανησυχεί ιδιαιτέρως στο γεγονός ότι η Γαλλία μπλέκεται μέσα στο παιχνίδι τόσο έντονα. Ρητορικά φωνάζει, αλλά σταματάει εκεί».

Αναφορικά με τις απειλές του Τούρκου προέδρου ότι στην πλευρά της
Τουρκίας θα πολεμήσουν και Σύριοι Μμισθοφόροι ο κ. Συρίγος σχολίασε
ειρωνικά «Υπάρχουν κάποια πράγματα που γίνονται για την εσωτερική κοινή γνώμη στην Τουρκία. Μην δίνουμε σημασία σε τέτοια πράγματα. Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν τακτικό στρατό κατσαπλιάδες, γιατί περί κατσαπλιάδων πρόκειται».

Ο κ. Συρίγος σχολίασε και την αντιμετώπιση της κρίσης από τον Ελληνικό λαό τονίζοντας «Βλέπω μια ψυχραιμία από τον κόσμο. Τα γεγονότα είναι εξαιρετικά κρίσιμα, αλλά ταυτόχρονα ο λαός το αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλη ψυχραιμία. Βεβαίως πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια ένταση παρατεταμένη τα τελευταία χρόνια, αλλά νομίζω ο λαός δείχνει ψυχραιμία και ωριμότητα».

Εφημερίδα Συνείδηση

Σχόλια