Ερώτηση Βελόπουλου για τις καθυστερήσεις στα έργα του φράγματος Αχυρών


Ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ο Κυριάκος Βελόπουλος, Προέδρος της «Ελληνικής Λάρισας» και Βουλευτής Λάρισας, αναφορικά με τους λόγους μη ολοκλήρωσης του Φράγματος Αχυρών στην Αιτωλοακαρνανία, με δεδομένο το ότι έχουν παρέλθει τουλάχιστον τρεις δεκαετίες από την έναρξή του.

Αναλυτικά:

«Κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς, στον πλουσιότερο νομό της χώρας μας σε υδάτινους πόρους, υπάρχουν αμέτρητα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, που δεν αρδεύονται, είτε λόγω μη ύπαρξης αρδευτικού δικτύου, είτε λόγω κακής διαχείρισης αυτού, είτε λόγω απουσίας ορθών πολιτικών, που ακολουθήθηκαν, επί σειρά ετών, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Σχετικά έργα στην περιοχή δεν γίνονται, διαχρονικά, ενώ, ακόμη και εκείνα τα «μεγάλα έργα», που θα άλλαζαν οριστικά το τοπίο, έχουν καθηλωθεί. Η κακή αυτή εικόνα, παρά το πέρασμα των δεκαετιών, δεν δείχνει να αλλάζει, όσον αφορά στο φράγμα των «Αχυρών», στην Αιτωλοακαρνανία, το οποίο ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και για το οποίο έχουν διατεθεί εκατομμύρια ευρώ.

Η πρώτη εταιρία που ανέλαβε το έργο πτώχευσε, έχοντας προχωρήσει το 10% περίπου του εν λόγω έργου. Η επαναδημοπράτηση έγινε τον Δεκέμβριο του 2006, με εθνικούς πόρους. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες χρηματοδοτήσεις, εργολαβίες που για διάφορους λόγους σταματούσαν, υπουργικές και όχι μόνο επισκέψεις στο έργο και διαβεβαιώσεις για την επίλυση των προβλημάτων και την ολοκλήρωσή του, εις μάτην όμως.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιοι είναι οι λόγοι μη ολοκλήρωσης του ως άνω έργου στην Αιτωλοακαρνανία, με δεδομένο το ότι, έχουν παρέλθει τουλάχιστον τρεις δεκαετίες από την έναρξή του;

2. Προτίθεσθε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί το άνω αναφερόμενο φράγμα των «Αχυρών», το οποίο, όταν παραδοθεί εν λειτουργία, θα συμβάλει στην οικονομική αναβάθμιση των αγροτικών καλλιεργειών της ευρύτερης περιοχής;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ»

Σχόλια