Σύσκεψη για τα μεγάλα πρόβληματα του ΤΟΕΒ Ανακτορίου


Το μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΤΟΕΒ Ανακτοριου αποτέλεσαν θέμα εκτενούς συζήτησης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν η Αντιπεριφερειαρχης ΠΕ Αιτωλοακαρνανιας Μαρία Σαλμα, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος – Βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Μιχάηλ Γουδας, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ανακτοριου Βασίλης Καλποδήμος,, οι Σύμβουλοι του ΤΟΕΒ Γιάννης Γότσης και Θανάσης Γότσης, η γραμματέας του ΤΟΕΒ Σωτηρία Παλιογιάννη, ο νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας Κωστας Ζησιμοπουλος, ο Προϊστάμενος Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος Νικος Μασικας και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Νικος Νικολοπουλος.

Ο ΤΟΕΒ Ανακτορίου του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας έχει κατασκευασθεί και λειτουργεί από τριακονταετίας αρδευτικό έργο τεχνητής βροχής, το οποίο υδροδοτείται από τις πηγές Μοναστηρακίου και Κορπής και συμπληρωματικά από τη λίμνη Βουλκαριά.

Η υφιστάμενη κατάσταση χαρακτηρίζεται προβληματική, λόγω της φθοράς του καταθλιπτικού αγωγού και κρίνεται επιβεβλημένη η αντικατάστασή του, ώστε να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό αρδευτικό δίκτυο, που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση της απόδοσης των υφιστάμενων, αλλά και των εν δυνάμει καλλιεργειών και θα περιορίσει τις απώλειες του νερού, αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης ζημιών στις καλλιέργειες λογω πλημμυρικών φαινομένων.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του συλλογικού αρδευτικού δικτύου, το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος, της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλ/νίας, συνέταξε Μελέτη «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ – ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ Ν. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ»

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση νερού και ενέργειας και φυσικά στην κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των αρδευόμενων καλλιεργειών και συζητήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησής του.
https://www.agriniopress.gr/syskepsi-gia-ta-megala-provlima-toy-toev-anaktorioy/ 

Σχόλια