ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αποσταλούν τα ειδοποιητήρια – Τα σενάρια της παράτασης για την πληρωμή

Η ημερομηνία αποστολής των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ και τα σενάρια της παράτασης για την πληρωμή

Ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο δεν αναμένεται να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια του φετινού ΕΝΦΙΑ από την ΑΑΔΕ καθώς η αναδρομική μεταβολή των αντικειμενικών αξιών σε 16 περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν ακίνητα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, απαιτεί νέες προσαρμογές. Το πιθανότερο πλέον είναι ότι η ανάρτηση θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Και επειδή το ημερολόγιο θα γράψει 26 ή 27 Σεπτεμβρίου, από τις αρχές της εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει από τώρα να ετοιμάζεται για την κατάθεση τροπολογίας που θα αλλάζει για μια ακόμη φορά το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φετινού φόρου κατοχής ακινήτων.

Δύο τα σενάρια: Να ακολουθηθεί το “μοντέλο” του φόρου εισοδήματος και να πληρωθούν ταυτόχρονα οι δόσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου έως το τέλος Οκτωβρίου. Το δεύτερο σενάριο –πιο ήπιο- προβλέπει ότι τελικώς ο φόρος θα σπάσει σε 5 μηνιαίες δόσεις αντί για έξι και θα αποπληρωθεί από το τέλος Οκτωβρίου έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Σε μια επεισοδιακή σε όλα τα επίπεδα χρονιά, ο ΕΝΦΙΑ είχε όλες τις προϋποθέσεις να προχωρήσει κανονικά καθώς οι αλλαγές μέχρι και πριν από λίγες ημέρες ήταν ελάχιστες σε σχέση με πέρυσι και πρακτικά περιορίζονταν μόνο σε αυτούς που είχαν μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους κατά την 1/1/2020 σε σχέση με την 1/1/2019. Στο πλαίσιο όμως των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και της συμμόρφωσης με τις δικαστικές αποφάσεις έγιναν δύο αλλαγές που ανέτρεψαν τα χρονοδιαγράμματα. Η πρώτη έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούσε στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για απαλλαγή των κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως και 1200 κατοίκους από τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Η τροπολογία ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αλλά τώρα πρέπει να γίνει ο επανυπολογισμός του φόρου για περισσότερους από 20.000 πολίτες. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο τον κύριο αλλά και τον συμπληρωματικό φόρο, τα νέα δεδομένα πρέπει να ενσωματωθούν στον μηχανισμό της εκκαθάρισης πριν ξεκινήσει η διαδικασία για όλη την επικράτεια.

Το ίδιο ισχύει και με την απόφαση της τελευταίας στιγμής για την τροποποίηση των 16 τιμών ζώνης σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί η έκταση των αλλαγών να είναι περιορισμένη, ωστόσο άγνωστος είναι ο αριθμός των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ που επηρεάζονται δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι που μπορεί να έχουν ακίνητα στις συγκεκριμένες περιοχές μπορεί να είναι δεκάδες χιλιάδες.

Μόλις γίνει η ενσωμάτωση και αυτών των αλλαγών στην πλατφόρμα του ΕΝΦΙΑ, θα ξεκινήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης η οποία θα κρατήσει περίπου ένα 24ωρο. Πιθανότερο είναι να γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο. Από εκεί και πέρα, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσει –και μάλιστα νωρίτερα- πώς θα πληρωθεί ο φετινός φόρος. Το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε τροπολογία στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πηγή: thetoc.gr

Σχόλια