Δίκη Χρυσής Αυγής- οι ποινές: 13+1 χρόνια κάθειρξη σε Νίκο Μιχαλολιάκο και τους άλλους «5»


Σε 13 χρόνια κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και 1 ακόμα για οπλοκατοχή καταδικάζει το δικαστήριο τους Ν. Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Παππά, Λαγό, Γερμενή, Παναγιώταρο - Ο Ματθαιόπουλος καταδικάζεται 10 έτη κάθειρξη για διεύθυνση - Ισόβια και 14 χρόνια στον Ρουπακιά για τη δολοφονία Φύσσα - Από 5 ως 7 χρόνια κάθειρξη στους πρώην βουλευτές για ένταξη - ΤΙ προτείνει η εισαγγελέας για τη συγχώνευση

 Ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η συνεδρίαση στο Εφετείο. Το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση για τις ποινές που επιβάλει στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και κατόπιν διέκοψε και επανήλθε με την πρόταση της εισαγγελέως επί των συγχωνεύσεων των ποινών. Παρόντες στο δικαστήριο η οικογένεια Φύσσα, 7 από τους κατηγορούμενος εμφανίστηκαν στο δικαστήριο.

Τι προτείνει η εισαγγελέας για τις συγχωνεύσεις

Μετά τη διακοπή, το δικαστήριο επανήλθε με την εισαγγελέα να προτείνει όσον αφορά τη συγχώνευση των ποινών για την ηγεσία:

Από 13 έτη και 6 μήνες σε Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιώργο Γερμενή. 13 έτη και 9 μήνες στον Γιάννη Λαγό.  13 έτη και τρεις μήνες στον Χρήστο Παππά.

Η τοποθέτηση της εισαγγελέως συνεχίζεται.

Η ανακοίνωση των ποινών

13+1 χρόνια κάθειρξη στους 6 από τους 7 που καταδικάστηκαν για διεύθυνση - 10 χρόνια στον Ματθαιόπουλο

Σε 13 χρόνια κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και 1 ακόμα για οπλοκατοχή καταδικάζει το δικαστήριο τους Ν. Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Παππά, Λαγό, Γερμενή, Παναγιώταρο. 

Ισόβια στον Ρουπακιά

Ο Γ. Ρουπακιάς καταδικάζεται σε ισόβια για τη δολοφονία Φύσσα, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση 6 χρόνια κάθειρξη, για οπλοχρησία 4 έτη, και 4 έτη για οπλοκατοχή.

Οι πρώην βουλευτές

Σε κάθειρξη καταδικάζονται ακόμα οι πρώην βουλευτές:

Ελένη Ζαρούλια: 6 έτη

Πολύβιος Ζησιμόπουλος: 6 έτη

Παναγιώτης Ηλιόπουλος: 7 έτη

Αντώνης Γρέγος: 6 έτη

Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης: 6 έτη

Νίκος Κούζηλος: 7 έτη

Δημήτρης Κουκούτσης: 6 έτη

Ενώ στους πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό,  οι ποινές έχουν ως εξής:

Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος: 5 έτη

Μιχάλης Αρβανίτης: 5 έτη

Νίκος Μίχος: 5 έτη

Στάθης Μπούκουρας: 5 έτη

Οι πυρηνάρχες

Στους πυρηνάρχες Περάματος, Αναστάσιο Πανταζή, και Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη, επιβλήθηκαν καθείρξεις οκτώ ετών και έξι ετών. Στο στέλεχος Ιωάννη Καζαντζόγλου επιβλήθηκε κάθειρξη οκτώ και έξι ετών.

Όταν επανέλθει το δικαστήριο, το λόγο θα έχει και πάλι η εισαγγελέας για την πρότασή της σχετικά με την ανασταλτική δύναμη στην έφεση.  Κομβικό είναι το εάν θα δοθεί ανασταλτική δύναμη στην έφεση και σε ποιους κατηγορούμενους. Όσοι αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα σημαίνει ότι δεν θα οδηγηθούν στη φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Για τους υπόλοιπους θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Θ. Καμπαγιάννης: Τι λέει για τις ποινές - Οι αναστολές πλέον το κρίσιμο σημείο

«Οι ποινές των 7 διευθυντών (13 χρόνια κάθειρξη με εξαίρεση τον Ματθαιόπουλο που πήρε 10) είναι ψηλές, αλλά όχι οι αυστηρότερες. Οι ποινές των ενταχθέντων στην εγκληματική οργάνωση και των αυτουργών των επιμέρους κακουργημάτων είναι χαμηλότερες από τις αρμόζουσες. Πλέον το ζήτημα των αναστολών, το αν δηλαδή οι ποινές αυτές θα εκτιθούν τώρα (και όχι μετά το Εφετείο), είναι κρίσιμο για τη δικαίωση των θυμάτων και την τελική αξιολόγησή μας για το δίκαιο αποτέλεσμα της δίκης», το σχόλιο του συνηγόρου πολιτικής αγωγής στην ιστορική δίκη της ΧΑ, Θ. Καμπαγιάννη

Οι ποινές ανά κατηγορούμενο αναλυτικά

Οι ποινές ανά υπόθεση και κατηγορούμενου

Τις ανώτατες προβλεπόμενες ποινές επέβαλε στον Γιώργο Ρουπακιά, ενώ χαμηλότερες από το ανώτατο όριο ποινών αποφάσισε να επιβάλει σε όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους της εγκληματικής ομάδας. Ο κατηγορούμενος που έλαβε την υψηλότερη ποινή για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα είναι ο Νικόλαος Αποστόλου, κατηγορούμενος μόνο γι' αυτή την πράξη. Ο Αποστόλου ήταν, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο «στρατολόγος» του Γιώργου Ρουπακιά, καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών.

   Το δικαστήριο «μοίρασε» συνολικά ποινές που ξεπερνούν τα 500 χρόνια.

   Αναλυτικά η απόφαση ανά κατηγορούμενο και υπόθεση όπως εκφωνήθηκε στο δικαστήριο:

   - Για τη δολοφονία Παύλου Φύσσα

   Γιώργος Ρουπακιάς ισόβια και δέκα έτη κάθειρξης συν οκτώ έτη για πλημμελήματα.

   Ιωάννης Άγγος επτά χρόνια για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

   Ιωάννης Καζαντζόγλου οκτώ για συνέργεια και έξι για ένταξη.

   Ελπιδοφόρος Καλαρίτσης επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

   Ιωάννης Κομιάνος επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

   Αναστάσιος Μιχάλαρος επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

   Γιώργος Πατέλης οκτώ για συνέργεια και έξι για ένταξη.

   Γιώργος Σκάλκος έξι για συνέργεια και τρία για ένταξη.

   Γιώργος Σταμπέλος επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

   Λέων Τσαλίκης επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

   Αθανάσιος Τσορβάς επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

   Νικόλαος Τσορβάς επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

   Τέλος, οι Γεώργιος Δήμου, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης έξι για συνέργεια και τρία για ένταξη.

   - Για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες:

   Κάθειρξη έξι ετών στην απόπειρα ανθρωποκτονίας και τριών ετών για ένταξη έλαβαν οι Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαριάς και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής κάθειρξη οκτώ και έξι ετών.

   - Για την επίθεση στο ΠΑΜΕ (που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα):

   Ο Κυριάκος Αντωνακόπουλος (δεν έχει ένταξη) δύο χρόνια για κάθε πράξη επικίνδυνης σωματικής βλάβης (2Χ3) και επιπλέον ποινές 26 μηνών.

   Ομοίως οι Ιωάννης Καστρινός και Αναστάσιος Πανταζής.

   Ο Αντώνης Χατζηδάκης τις ίδιες ποινές για την επίθεση στο ΠΑΜΕ (για απλή σωματική βλάβη σε βάρος τριών θυμάτων) και επιπλέον ποινή τεσσάρων ετών για ένταξη.

   - Στην ομάδα κατηγορουμένων που είχαν μόνο ένταξη.

   Οι πρώην βουλευτές Γιώργος Γρέγος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Δημήτριος Κουκούτσης και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης σε κάθειρξη έξι ετών.

   Οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Νίκος Κούζηλος κάθειρξη επτά ετών. Οι πρώην βουλευτές που έλαβαν ελαφρυντικό Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αβράμης-Αρβανίτης, Στάθης Μπούκουρας και Νίκος Μίχος, φυλάκιση πέντε ετών. Οι δύο τελευταίοι και επιπλέον ποινές για πλημμελήματα.

   Επίσης μόνο για ένταξη καταδικάστηκαν οι:

   Νικόλαος Αποστόλου κάθειρξη επτά ετών.

   Αριστόδημος Δασκαλάκης (πυρηνάρχης Ιεράπετρας) φυλάκιση πέντε ετών.

   Διονύσιος Λιακόπουλος (υπόθεση Λουκμάν) κάθειρξη έξι ετών.

   Θωμάς Μπαρέκας κάθειρξη έξι ετών και φυλάκιση έξι μηνών.

   Νικόλαος Παπαβασιλείου κάθειρξη έξι ετών.

   Βενετία Πόπορη (αστυνομικός) κάθειρξη έξι ετών και συνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για πλημμελήματα.

   Βασίλειος Σιατούνης κάθειρξη έξι ετών.

   Ομοίως και οι Χρήστος Στεργιόπουλος (υπόθεση Λουκμάν), Αθανάσιος Στράτος και Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας.

   - Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης:

   Οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάδης, Ηλίας Παναγιώταρος, και Γιώργος Γερμενής κάθειρξη δεκατριών ετών και επιπλέον ποινές για κάποιους από αυτούς για πλημμελήματα, καθώς και χρηματικές ποινές. Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος σε κάθειρξη δέκα ετών.

Η διαδικασία συνεχίζεται προκειμένου το δικαστήριο να αποφασίσει για τις συγχωνεύσεις των ποινών.

Μετά την χθεσινή εισήγηση της Εισαγγελέως και τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης το δικαστήριο έκανε διάσκεψη και αξιολόγησε κάθε πρόσωπο ώστε σήμερα να ανακοινώσει ποια θα είναι η τιμωρία που κρίνει ότι πρέπει να επιβληθεί για τα εγκλήματα που καταλογίζονται στους 57 ενόχους - με τους 7 για πλημμελήματα - της υπόθεσης. Υπενθυμίζεται ότι για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε κάθειρξη 13 ετών για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Το επόμενο θέμα που θα εξεταστεί από το δικαστήριο, αυτό των συγχωνεύσεων, του καθορισμού δηλαδή της συνολικής εκτιτέας ποινής, αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες . Έτσι παραμένει άγνωστο αν κατά την σημερινή διαδικασία θα κριθεί αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης... εκφράστηκαν ανοιχτά χθες - Ειρωνείες για «όσιο Παύλο Φύσσα» και γκεμπελικής έμπνευσης «ατάκες»

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο Γ. Ανδρουλιδάκης στην Αυγή, χθες (Τρίτη), προτελευταία μέρα κατά την οποία η αίθουσα του Εφετείου φιλοξένησε τους συντελεστές της δίκης της Χρυσής Αυγής, αυτής της ιστορικής διαδικασίας που κατέληξε με τη δικαίωση ενός πάγιου αιτήματος του αντιφασιστικού κινήματος, οι συνήγοροι υπεράσπισης εμφανίστηκαν παραιτημένοι από την ελπίδα να κερδίσουν κάτι για τους πελάτες και «συναγωνιστές» τους αναφορικά με τις ποινές. Κι έτσι άφησαν τον εαυτό τους ελεύθερο να εκφραστεί.

Η συνήγορος του Μάριου Θωμά, που καταδικάστηκε για το ότι μαζί με άλλους 20 επιτέθηκε με σιδερολοστούς σε έναν άνθρωπο που κοιμόταν, επειδή δεν τους άρεσε το χρώμα του και η χώρα καταγωγής του, είπε ότι «ήταν νέα παιδιά, έπαιζαν, έκαναν χαβαλέ». Ο συνήγορος του Λαγού μίλησε ειρωνικά για «τον όσιο Παύλο Φύσσα». Άλλοι πολλοί, άφησαν να τους ξεφύγουν ανάλογα μαργαριτάρια κατά τις αγορεύσεις τους, που ελάχιστα στάθηκαν στις ποινές. Όλοι αυτοί, ίσως και να παραπέμπουν στην θέση της Εβραίας φιλοσόφου Χάνα Άρεντ για την κοινοτοπία του κακού: την τάση ενός ανθρώπου να χάνει κάθε αίσθηση του ηθικού ορίου καθώς πραγματώνει αυτό που αντιλαμβάνεται ως καθήκον που του ανατέθηκε.

«Την ιστορία στο τέλος δεν θα τη γράψουν οι μέλισσες. Θα τη γράψουν οι λύκοι. Και οι λύκοι θα τη γράψουν πραγματικά», είπε προκλητικά ο συνήγορος και αδελφός του Ν. Μιχαλολιάκιου, Τάκης Μιχαλόλιας 

Ο Τάκης Μιχαλόλιας,  όταν αντέστρεφε τη διάσημη φράση από το κλείσιμο της αγόρευσης του Θανάση Καμπαγιάννη, ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένος. Οικειοποιούνταν την ανθρωπομορφική ιδιότητα του σαρκοβόρου ζώου, του άγριου και αντικοινωνικού, που αδημονεί να βρει την κατάλληλη στιγμή για να κατασπαράξει τα θηράματά του. Αισθανόταν ότι εκστομίζει μια φράση που θα αποτελέσει στο μέλλον το ανάλογο της ρήσης του Γκέμπελς «θα επιστρέψουμε κι η γη θα τρέμει». Το έκανε από τη σκοπιά του ναζιστή, που μιλά για να δημιουργήσει την επόμενη «σπορά των νικημένων» και το έκανε με αυτή την ενδημική στον ναζισμό οικειοποίηση της σκληρότητας και της απανθρωπιάς που επικαλείται τη δύναμη.

Πολύ λίγο νωρίτερα, οι συνήγοροι του Γιάννη Λαγού (αυτοί που ο ίδιος έκανε προχθές πέρα για να τοποθετήσει στη θέση τους τον Κωνσταντίνο Πλεύρη), είχαν επισήμως ρίξει λευκή πετσέτα αναφορικά με τις ποινές, καλώντας το δικαστήριο να επιβάλει «όποια ποινή το φωτίσει ο θεός στον οποίον πιστεύει».

* * *

Διαβάστε ακόμη: Ακροδεξιάς υφής ψέματα τα περί αποζημίωσης που έχει πάρει η οικογένεια Φύσσα // Νάσος Ηλιόπουλος: Τα ορφανά της ΧΑ διακινούν αήθεις επιθέσεις στη Μάγδα Φύσσα

* * *

Η εισαγγελική πρόταση - Πάντα «λίγο πιο κάτω» από το ταβάνι των ποινών

Οι δικαστές δεν δεσμεύονται από την εισαγγελική πρόταση επί των ποινών και έτσι ενδέχεται να διαφοροποιηθούν, με βάση το πλαίσιο που προβλέπεται για κάθε πράξη. Η πρόταση της κ. Οικονόμου , στις περισσότερες περιπτώσεις, κινήθηκε όχι στο λεγόμενο "ταβάνι" των προβλεπόμενων ποινών αλλά σε ελαφρώς πιο "κάτω" . Για παράδειγμα για την διευθυντική ομάδα δεν πρότεινε το ανώτατο προβλεπόμενο όριο των 15 ετών κάθειρξης αλλά τα 13 έτη.

Αντίστοιχα για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισηγήθηκε τρία χρόνια λιγότερα από τα 10 που είναι το ανώτατο όριο και 1 χρόνο λιγότερο από τα 6 που προβλέπονται για όσους έχουν ελαφρυντικά. Αντίστοιχα ελαφρώς προς τα κάτω , σε σχέση με το ανώτατο όριο, ήταν και οι ποινές που ζήτησε και για την συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά Αιγύπτιου αλιεργάτη.

Συνολικά η πρόταση της Εισαγγελέως ανά υπόθεση είναι η εξής:

Για την υπόθεση Φύσσα πρότεινε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον Γιώργο Ρουπακιά, ποινές κάθειρξης 8 ετών για τους Ιωάννη 'Αγγο, Ιωάννη Καζαντζόγλου, Ελπιδοφόρο Καλαρίτη, Ιωάννη Κομιάνο, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχάλαρο, Γιώργο Πατέλη, Γιώργο Σκάλκο, Γιώργο Σταμπέλο, Λέοντα Τσαλίκη, Αθανάσιο και Νικόλαο Τσορβά. Στους Γεώργιο Δήμου και Αναστάσιο Αναδιώτη ζήτησε να επιβληθεί ποινή 6 ετών καθώς έχουν κερδίσει ελαφρυντικό.

Για την επίθεση στους αλιεργάτες ζήτησε ποινή κάθειρξης 7 ετών για τους Δημήτρη Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Θωμά Μαριά και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο (έχουν ελαφρυντικό) και 10 ετών για τον Αναστάσιο Πανταζή.

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα ζήτησε ποινή φυλάκισης 10 μηνών για κάθε πράξη ( δηλαδή επί τρία, όσα και τα θύματα ) επικίνδυνης σωματικής βλάβης φυλάκιση 10 μηνών για τους Κυριάκο Αντωνακόπουλο, Ιωάννη Καστρινό και Αναστάσιο Πανταζή. Ζήτησε επίσης ποινή φυλάκισης 6 μηνών για μία πράξη απλής σωματικής βλάβης για τον Αντώνιο Χατζηγάκη ο οποίος έχει ελαφρυντικό.

Για όλους τους προαναφερόμενους ζήτησε για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ποινή κάθειρξης για 7 ετών για όσους δεν έχουν ελαφρυντικό και 5 ετών σε όσους έχουν.

Για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης η κ. Οικονόμου ζήτησε κάθειρξη 13 ετών για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση ζήτησε κάθειρξη 7 ετών στους πρώην βουλευτές Γεώργιο Γρέγο, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Κούζηλο, Δημήτρη Κουκούτση , Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση.

Κάθειρξη 5 ετών εισηγήθηκε για τους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη-Αβράμη Αρβανίτη , Στάθη Μπούκουρα και Νίκο Μίχο (τους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό)

Για 9 από τους υπόλοιπους καταδικασθέντες που έχουν μόνο ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, μεταξύ των οποίων μία αστυνομικός, οι δύο δράστες της δολοφονίας Λουκμάν που έχουν καταδικαστεί σε 21 ετών κάθειρξη , δύο καταδικασθέντες για την επίθεση στον χώρο"Αντίπνοια" , ο πυρηνάρχης Ιεράπετρας, ζήτησε κάθειρξη 7 ετών. Τέλος για 1 , που κρίθηκε αθώος για συνέργεια στην δολοφονία Φύσσα και έχει ελαφρυντικό ζήτησε 5 έτη.

Η Εισαγγελέας ζήτησε επιπλέον ποινές φυλάκισης και χρηματικές ποινές για όσους από τους καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση είχαν και κατηγορίες για παράνομες κατοχές όπλων, κροτίδων και άλλα αδικήματα.

Για τους πέντε κατηγορούμενους που δικάστηκαν και κρίθηκαν ένοχοι μόνο για πλημμελήματα ζήτησε ποινές που ξεκινούν από 5 μήνες και φθάνουν τα 2 χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αυγή

Σχόλια