Κορωνοϊός: Συναγερμός μετά τον τριψήφιο αριθμό διασωληνωμένων – Νέα μέτρα από Δευτέρα

 

Συναγερμός μετά τον τριψήφιο αριθμό διασωληνωμένων

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έφτασε τα 100 άτομα, γεγονός που μαζί με τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων Covid 19 στη χώρα μας, προκαλεί ανησυχία αλλά και προβληματισμό σε κυβέρνηση και επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων, ώστε να ανακοπεί η διασπορά της νόσου.

Η Αττική εξακολουθεί να συνιστά το επίκεντρο των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή, η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων πιέζει όλο και περισσότερο τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και των διασωληνωμένω. Είπε ο κ. Εξαδάκτυλος ότι «εξελίσσεται επώδυνα η κατάσταση και αργά. Δεν είμαστε βέβαια σε κατάσταση που έχει ξεφύγει το πράγμα, άλλες χώρες αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα, αλλά η κατάσταση εξελίσσεται δύσκολα και θα πρέπει να καταβληθεί μια συνολική προσπάθεια».

22.078 έχουν προσβληθεί στη χώρα μας

Κατά τα λοιπά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 306 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 57 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στις 22.078, εκ των οποίων το 55.7% αφορά άνδρες.

Τα 3.245 (14.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9.002 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ανησυχία για τους διασωληνωμένους

Παράλληλα, 100 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 29 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90% των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Συνολικά 238 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα στην Αττική

Αλλαγές στα μέτρα προφύλαξης κατά του κορωνοϊού έρχονται από τη Δευτέρα στην Αττική.

Από την επόμενη εβδομάδα το όριο ανά τραπέζι μειώνεται στα 4 από τα 6 που ισχύει μέχρι σήμερα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού, οπότε και το όριο ανεβαίνει στα +2 άτομα.

Το εν λόγω μέτρο ισχύει για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης.

Για την ώρα σε «επίπεδο 3» βρίσκονται η Αττική, η Αχαΐα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Καστοριά, η Πέλλα, το Ηράκλειο, η Θήρα, η Σάμος, η Μυτιλήνη κι η Ζάκυνθος.

Τι ισχύει για τα ωράρια των σούπερ μάρκετ και τις αγορές

Για το «επίπεδο 1» («ετοιμότητας», πράσινο) και το «επίπεδο 2» («επιτήρησης», κίτρινο), το ωράριο στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κ.ο.κ.), παραμένει ως έχει δηλαδή, από τις 8:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ το Σάββατο οι υπεραγορές τροφίμων θα λειτουργούν από τις 8:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ.

Ωστόσο, στο «επίπεδο 3» («αυξημένης επιτήρησης», πορτοκαλί) αναφέρεται η πρόβλεψη για διευρυμένο ωράριο, όπως ίσχυε στη χώρα μας κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της επιδημίας.

πηγή: cnn.gr

Σχόλια