Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπλ. Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΣΑ – ΠΣ Γιώργος Βαρεμένος

    


Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπλ. Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΣΑ – ΠΣ Γιώργος Βαρεμένος σχετικά με τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες στις περιοχές του δέλτα Αχελώου απ’ το πρόσφατο πέρασμα του «Ιανού».

Ο Γ. Βαρεμένος ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να επισπευσθούν οι διαδικασίες καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών και, μέχρι τότε, να καταβληθεί άμεσα προκαταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες καλλιεργητές. Ειδικά δε για το βαμβάκι και το ρύζι, να μειωθεί στο ελάχιστο ή και να μηδενισθεί η ελάχιστη παραδιδόμενη ποσότητα που είναι προαπαιτούμενο για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ  ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 

 

Θέμα:   «Άμεση ανάγκη επίσπευσης των αποζημιώσεων των καλλιεργητών του Δήμου Οινιάδων λόγω “IANOY” »

Το πρόσφατο καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» από την Δυτική Ελλάδα, είχε μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα και την πρόκληση σημαντικών ζημιών στις καλλιέργειες σ’ όλη την περιοχή του Δήμου Οινιάδων, οι οποίες απέχουν 4-5 χλμ. από το «μάτι» του κυκλώνα. Με ιδιαίτερη δε σφοδρότητα επλήγησαν οι καλλιέργειες Βαμβακιού, καλαμποκιού, ρυζιού και τα ελαιόδεντρα στο δέλτα του Αχελώου (Νεοχώρι, Κατοχή, Λεσίνι κ.α.).

Οι πληγέντες καλλιεργητές αγωνιούν για την έγκαιρη και πλήρη αποζημίωσή τους, καθώς αυτές οι καταστροφές ήλθαν σε μία περίοδο γενικότερης οικονομικής ανέχειας και αβεβαιότητας. Ειδικά δε σε ό,τι αφορά τους ελαιοκαλλιεργητές της εληάς Καλαμών, οι πρόσφατες καταστροφές έρχονται να προστεθούν στο ήδη οξυμμένο πρόβλημα της κατάρρευσης των τιμών και των εξαγωγών του προϊόντος.

Αναμένουν λοιπόν από τον ΕΛΓΑ την επίσπευση των διαδικασιών άμεσης και πλήρους καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών και την ταχύτατη καταβολή των αποζημιώσεων.

Ειδικά οι καλλιεργητές βαμβακιού και ρυζιού, προϊόντα που υπόκεινται σε καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης, ζητούν δικαίως να ληφθεί πρόνοια, ώστε κατά περίπτωση να μηδενισθεί ή να ελαχιστοποιηθεί η απαιτούμενη ελάχιστη παραδιδόμενη ποσότητα ανά στρέμμα για την καταβολή της ανά εκτάριο συνδεδεμένης ενίσχυσης, λόγω ανωτέρας βίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο και ο ΕΛΓΑ για να επισπευσθούν οι διαδικασίες άμεσης και πλήρους καταγραφής των ζημιών στις καλλιέργειες του δέλτα Αχελώου και την ταχύτατη καταβολή των αποζημιώσεων; Προτίθεσθε να καταβάλλετε προκαταβολή αποζημίωσης έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών;
  • Προτίθεται το Υπουργείο και ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει, λόγω ανωτέρας βίας, στην ελαχιστοποίηση ή και τον μηδενισμό της απαιτούμενης ελάχιστης παραδιδόμενης ποσότητας ρυζιού και βαμβακιού για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης αυτών των προϊόντων;

 

Ο Ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Βαρεμένος

Σχόλια