Μύτικας: Η «δικιά μας»… παραλία!«Ο αιγιαλός και η παραλία ανήκουν σε όλους»


Γράφει ο Νικόλαος Τ.

Είχα την ευτυχία να κάνω διακοπές φέτος το καλοκαίρι στο Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, ένα όμορφο μέρος που σου παρέχει τις δυνατότητες να κάνεις πολλά πράγματα κατά την διάρκεια των διακοπών σου.

Κοιτάζοντας απέναντι έχεις μία υπέροχη θέα. Είναι το καταπράσινο πευκόφυτο νησάκι του Καλάμου,με τα γαλάζια νερά του Ιονίου να το περιστοιχίζουν και πάνω σ’ αυτά τα καραβάκια  να πλέουν προς διάφορους προορισμούς.Μοιάζει σαν ζωγραφιά, που δεν θέλεις να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της.

Στο Μύτικα υπάρχει μια τεράστια  παραλία, με χαλικάκι και βοτσαλάκια, στην οποία έχεις σχετικά εύκολη πρόσβαση. Μπορείς να σταματήσεις, να ακουμπήσεις τα πράγματά σου και να κολυμπήσεις σε οποιοδήποτε σημείο, χωρίς να έχεις απαραίτητα κάποιον δίπλα σου που πιθανώς να σε ενοχλεί ή να ενοχλείται.

Εκεί υπάρχουν και κάποια μπαρ,με ξαπλώστρες και ομπρέλες, κατά μήκος της παραλίας,αν θέλεις τη περιποίησή σου και να είσαι παρέα με κόσμο, ακούγοντας την οποιαδήποτε μουσική του εκάστοτε DJ,αναμεμιγμένη με το φυσικό ήχο του κύματος.

Όμως σε κάποια σημεία,υπάρχουν σε μόνιμη βάση ολο το 24ωρο και για αρκετούς μήνες του χρόνου, στύλοι (πάσσαλοι)καρφωμένοι στην παραλία μέσα στην άμμο. Οι στύλοι αυτοί μπορεί να φιλοξενούν πάνω τους μία ομπρέλα ή να είναι χωρίς ομπρέλα, ή να έχουν ένα πράσινο καπέλο επί παραδείγματι ή κάποια πλαστική καρέκλα δίπλα, έτσι  για να δηλώνουν κάποιοι ότι έχουν πάει κάπου…… και θα γυρίσουν για να συνεχίσουν το κολύμπι τους, όποτε αυτοί κρίνουν.

 Αυτή τη κατάσταση την έχουν δημιουργήσει, με την ανοχή και την αδιαφορία των τοπικών παραγόντων εδώ και χρόνια απ’ότι έμαθα, κάποιοι άνθρωποι που έχει τύχει να έχουν κατά μήκος της παραλίας,κάποιο ακίνητο στη περιοχή, ή σε κάποιο κοντινό οικόπεδο ένα τροχόσπιτο ή κάποια αυτοσχέδια παράγκα ή κάποια σκηνή ενδεχομένως.

Θέλουν όπως φαίνεται,βγαίνοντας απ’ το κατάλυμά τους, να βρίσκουν μόνιμα τα συγκεκριμένα σημεία της παραλίας διαθέσιμα μόνο για αυτούς !!!!

Βέβαια αν διανοηθεί κανείς να καθίσει κοντά σε κάποιο από τους “στύλους – ομπρέλες”τότε να περιμένει θερμό επεισόδιο με τον ” ιδιοκτήτη του στύλου και της παραλίας συγχρόνως.

Γι αυτή τη κατάσταση υπεύθυνοι είναι: ο Δήμος, προσφάτως το Λιμενικό και η τοπική κοινωνία που ανέχονται τέτοια φαινόμενα.

Ο αιγιαλός και η παραλία ανήκουν σε όλους, αν δεν κάνω λάθος, όλοι έχουν δικαίωμα να χαίρονται εκεί και σε οποιαδήποτε σημείο.

Δεν μπορεί κάποιοι να ασκούν ιδιοκτησιακό καθεστώς στα βοτσαλάκια της παραλίας με το έτσι θέλω.

Τα βοτσαλάκια της παραλίας δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές σε παραπέμπουν σε κοινωνίες που έχουν σαν αξίωμα: “εμείς είμαστε εδώ και κάνουμε ότι …. θέλουμε

Ας κοιτάξουν λοιπόν ο Δήμος και το Λιμενικό  να τακτοποιήσουν αυτή την άναρχη κατάσταση του”βολέματος”γιατί δεν τιμά κανένα.

Ο Μύτικας είναι όμορφο μέρος και μπορούμε το χαιρόμαστε όλοι αρκεί να καταλάβουμε ότι, υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς.

Καλό Φθινόπωρο

https://www.agriniopress.gr/mytikas-i-dikia-mas-paralia/

Σχόλια