Κυκλοφόρησε η καινούρια Περιοδική έκδοση ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου ΄΄Τα Κόροντα ΄΄



 Διαβάστε όλα τα άρθρα της εφημερίδας ΕΔΏ 

Κοινωνικά

Ο Γεράσιμος Θωμά Καραντζίνης και η σύζυγος του Παναγιώτα απέκτησαν αγοράκι.

Να ζήσει!


Βαπτίσεις

Η Χρυσούλα Στ. Σάββα και ο σύζυγός της Μιχάλης Νταλίπης βάφτισαν το αγοράκι τους και του έδωσαν το όνομα Βασίλειος.

Ο Γεώργιος Θ. Καραντζίνης και η συζύγός του Σπυριδούλα βάφτισαν το κοριτσάκι τους και του έδωσαν το όνομα Παρασκευή.

Ο Ηρακλής Π. Ζορμπάς βάφτισα το αγοράκι του και του έδωσε το όνομα Παναγιώτης.

Να τους ζήσουν!


Αρραβώνας

Η Χρυσούλα Ευστρ. Ζορμπά αρραβωνιάστηκε τον Βαγγέλη Τακτικό από την Παντάνασσα Τριχωνίδας.

Καλά στέφανα!


Γάμος

Η Αναστασία Δημ. Σάββα παντρεύτηκε τον Νικόλα Παντελίδη από τον Ασπρόπυργο.

Να ζήσουν ευτυχισμένοι.


Θάνατος

Έφυγε από κοντά μας ο Χρήστος Ιω. Κώτσης.

Στους συγγενείς θερμά συλλυπητήρια.



Ανεξέλεγκτοι οι λαθροϋλοτόμοι στο Ξηρόμερο

Συνεχίζουν την δράση τους οι λαθροϋλοτόμοι στο Ξηρόμερο παρά τις συνεχείς καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες εντελώς περίεργα δεν ελέγχονται. Η τελευταία καταγγελία ήταν από το “Ξηρόμερο News” στις 23/10/2020 για περιστατικό στην περιοχή “Γρούσπα” της τοπικής Κόνότητας Προδρόμου. Οι κάτοικοι ανησυχούν για τα επανειλημμένα περιστατικά λαθροϋλοτομίας που βάζουν σε κίνδυνο το βελανιδόδασος του Ξηρομέρου. Η ανησυχία γίνεται μεγαλύτερη καθώς παρατηρείται μια απουσία του δασαρχείου, το οποίο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν βγαίνει να ελέγξει τις καταγγελόμενες πράξεις και “κλείνει τα μάτια” στο “μακελειό” που γίνεται στο βελανιδόδασος.



Στον “αέρα” η ΠΟΑΥ

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι είναι κυριολεκτικά στον “αέρα” η επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή Αστακού-Μύτικα του Δήμου Ξηρομέρου και η ίδρυση ΠΟΑΥ γιατί η ενδεχόμενη απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την αναγνώριση της θ’ ακυρωθεί, σε περίπτωση άσκησης αίτησης ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικράτειας εκ μέρους του Δήμου Ξηρομέρου και των άλλων ενδιαφερομένων φορέων, κύρια για τους εξής δύο λόγους:

α) Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της υπό ίδρυσης ΠΟΑΥ δεν περιέχει έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του ΚΑΣ, για τον κηρυγμένο χώρο των ενάλιων αρχαιοτήτων του Μύτικα (ΦΕΚ 11/10/2016, τεύχος ΑΑΠ, αρ. Φύλ. 204), όπως απαιτεί το άρθρο 1 παρ. 1 και 3 του Ν. 3028/2002 και

β) επιχειρείται επέκταση σε αντίθεση με τις ίδιες τις διατάξεις του σχεδίου του 2011 για τις υδατοκαλλιέργειες, στις οποίες γίνεται αναφορά στην ύπαρξη του χωροταξικού σχεδίου περί τουριστικής ανάπτυξης της παράκτιας περιοχής Αστακού-Μύτικα (ΦΕΚ 1138/14-6/2009) και επιπλέον αναφέρουν ότι πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση νέων αδειών εγκατάστασης υδατοκαλλιεργειών και πιθανών επεκτάσεών τους.

Ειδήσεις – Σχόλια


Το Μίνι Μάρκετ

Το μίνι μάρκετ της Καλλιρρόης Χασιώτη-Αυδή είναι μια πολύ καλή οικογενειακή επιχείρηση στο χωριό μας που λειτουργεί υποδειγματικά. Εκεί προσφέρει τις υπηρεσίες της μια πολυμελής οικογένεια και υπάρχει ταχεία και πλήρης εξυπηρέτηση. Καταφέρνει καθημερινά να έχει συνεχή εφοδιασμό από προϊόντα και λογικές τιμές. Με την μέχρι σήμερα λειτουργία της δικαιολογημένα κέρδισε την εμπιστοσύνη όλων των συγχωριανών, ενώ την προτιμούν και πολλοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά.


Κ. Μίχας

Ο Κώστας Μίχας, από την Παλαιομάνινα, είναι μια ξεχωριστή περίπτωση φούρναρη. Κάθε πρωί με το αυτοκίνητο του οργώνει τα χωριά του Ξηρομέρου και τα τροφοδοτεί με πεντανόστιμα προϊόντα (ψωμί, τυρόπιτες, μπουγάτσες, κουλουράκια, γλυκά κ.α.). Οι περισσότεροι κάτοικοι περιμένουν υπομονετικά να περάσει ο φούρναρης να πάρουν το πρωινό τους και να ξεκινήσουν με νέες δυνάμεις την δύσκολη μέρα. Ο Κώστας πάντα με το χαμόγελο του εξυπηρετεί όλον τον κόσμο, ενώ έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην νεολαία, η οποία του το ανταποδίδει. Να σημειωθεί επισης, ότι ειναι σημαντικές οι προσφορές του Κ. Μίχα στην διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων των συλλόγων όπου πάντα δηλώνει χορηγός.


Η πλατεία μας

Μετά από πολλές μετατροπές του χωριού μας έγινε πραγματικά πανέμορφη. Διαθέτει παιδική χαρά, γήπεδο μπάσκετ κι ένα πολύ μεγάλο χώρο, όπου γίνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και όπου βγάζουν τραπεζάκια τα γύρω καταστήματα. Είναι γεμάτη δέντρα με το ιστορικό κυπαρίσσι και τα μεγάλα πλατάνια που προσφέρουν στους κατοίκους τον βαθύ ίσκιο τους τις μέρες του καλοκαιριού. Εκεί τα παιδιά παρακολουθούν τις εκδηλώσεις, χορταίνουν παιχνίδια με τους φίλους τους κι απολαμβάνουν τα σουβλάκια και τα παγωτά τους. Εκεί αναπτύσσονται οι γνωριμίες και δυναμώνουν οι φιλίες μεταξύ των παιδιών όλο το καλοκαίρι για να συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό στο επόμενο. Είναι λίγα τα χωριά που διαθέτουν τέτοια πλατεία κι οι συγχωριανοί και οι φίλοι φαίνεται ότι την προτιμούν. Πρέπει, όμως, να την προσέχουμε, δηλαδή να την κρατάμε καθαρή και να μη κατεβάζουμε εκεί όλα τ’ αυτοκίνητα.


Επανεκλογή

Ο συμπατριώτης μας συγγραφέας Κώστας Καρούσος από τον Αστακό επανεκλέχτηκε Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών στις εκλογές που έγιναν στις 11/10/2020.


Νέο βιβλίο

Νέο βιβλίο εξέδωσε ο συγχωριανός μας Αλεξ. Σάββας, Πρόεδρος Εφετών με τον τίτλο “Κείμενα Κοινωνικής προσφοράς”.


Καθαρισμός

Έγιναν στις 23/10/2020 ημέρα Παρασκευή και μετά από έξι (6) χρόνια εργασίες καθαρισμού και χλωρίωσης στη δεξαμενή του χωριού μας από τον Δήμο Ξηρομέρου.


Δημοτικό Σχολείο

Συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Χρυσοβίτσας. Όπως πληροφορηθήκαμε φέτος το Δημοτικό Σχολείο θα έχει 15 μαθητές και δασκάλους, τις Βασιλική Μαντζούκα και Μαρία Καμπέρη (Διευθύντρια) ενώ το Νηπιαγωγείο θα έχει 7 παιδιά με νηπιαγωγό την Ελένη Στασινού.


Ενέργειες του Συλλόγου για την ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου

Στο παρελθόν δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα μας πολλές πρωτοβουλίες και προσπάθειες του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων για την ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου στο χωριό μας. Όμως οι προσπάθειες αυτές δεν υποστηρίχθηκαν και δεν είχαν συνέχεια.

Πρόσφατα, μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο του χωριού μας κ. Ιωάννη Χρ. Χρόνη, ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων του υπέβαλε έγγραφο για την παραχώρηση χώρου από το Κοινοτικό Γραφείο για την στέφαση του Λαογραφικού Μουσείου. Ο κ. Πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι παραμένει να εγκριθεί η παραχώρηση αυτή από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Επίσης το Δ.Σ. επικοινώνησε με το μέλος του Συλλόγου μας κ. Γεώργιο Βασ. Σώλο και με επιστολή του ζήτησε να μας παραχωρήσει τα σημαντικά εκθέματα, που διαθέτει, ενώ άρχισε να καταγραφεί ποια απ’ τα μέλη του θα παραχωρήσουν εκθέματα για το Μουσείο.

Να τονίσουμε ότι το Λαογραφικό Μουσείο θ’ αποτελέσει ένα πραγματικό στολίδι για το χωριό μας κι εκεί θα στεγαστεί η λαογραφία και η ιστορία του.



Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων

Πρακτικό Νο 5


Σήμερα στις 11/10/2020, ημέρα Κυριακή και ώρα 11 π.μ. τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου “Τα Κόροντα” συνήλθαν για να συζητήσουν και ν’ αποφασίσουν για τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. Έγκριση ύλης εφημερίδας “Χρυσοβιτσάνικα Νέα” αρ. Φύλλου 227

2. Αναβολή Γ.Σ. Συλλόγου

3. Επισκευή πηγαδιού “Νηπίαδο”

4. Ενημέρωση για παράσταση εκπροσώπου του Συλλόγου στη Διαβούλευση του Δήμου Ξηρομέρου για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

5. Συμμετοχή στη χριστουγεννιάτικη Σχολική Γιορτή του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Χρυσοβίτσας.

6. Απολογισμός εκδηλώσεων και παρεμβάσεων του Συλλόγου στο χωριό το καλοκαίρι.

7. Οικονομικός απολογισμός τηλεφωνικού καταλόγου.

8. Ενέργειες για το Λαογραφικό Μουσείο.

9. Έκδοση 2ου τόμου Λευκώματος Χρυσοβίτσας.


Παραβρέθηκαν τα μέλη: Ταξίαρχος Σάββας, Σπύρος Ράπτης, Καλλιρρόη Γεωργούλα, Γεράσιμος Σπ. Ζορμπάς,, Μιρέλα Χαντζή και Αλέξανδρος Σάββας. Ο Κώστας Κοντής απουσίασε δικαιολογημένα. 

Αφού συζητήθηκαν τα παραπάνω θέματα αποφασίστηκαν ομόφωνα τα εξής: 

1) Εγκρίνεται η ύλη για το 227ο φύλλο της διμηνιαίας εφημερίδας του Συλλόγου “Χρυσοβιτσάνικα Νέα”.

2) Γενική Συνέλευση με θέματα απολογισμούς και εκλογές, που θα γίνονταν στις 6 ή 13/12/2020, επειδή υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης κορονοϊού, αναβάλλεται μέχρις ότου οι συνθήκες το επιτρέψουν. Τα μέλη θα ειδοποιηθούν για τη νέα ΓΣ.

3) Να επισκευάσει το δημόσιο πηγάδι “Νηπίαδο” με έξοδά του.

4) Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ταξιάρχης Σάββας ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. ότι εκπροσώπησε το Σύλλογο στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ξηρομέρου στις 25/9/2020 και ώρα 7 μ.μ. με θέμα συζήτησης την υπό ίδρυση ΠΟΑΥ Εχινάδων νήσων και Αιτωλοακαρνανίας.

5) Στη Σχολική γιορτή, που προγραμματίζεται για τα Χριστούγεννα στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, θα συμμετάσχει, αν αυτή πραγματοποιηθεί, και θα δώσει δώρα στα παιδιά, όπως κάθε χρόνο.

6) Ο Απολογισμός των εκδηλώσεων και των παρεμβάσεων του Συλλόγου στο χωριό το καλοκαίρι που πέρασε ήταν θετικός καθώς διοργάνωσε ξενάγηση στο Κάστρο, περίφραξη του ναού και εργασίες καθαρισμού (ράντισμα), τουρνουά δηλωτής, βράβευση αριστούχων μαθητών και σύσκεψη για την επαναλειτουργία του ΤΟΕΒ.

7) Ο οικονομικός απολογισμός του τηλεφωνικού καταλόγου ήταν θετικός καθώς υπερκαλύφθηκαν τα έξοδα (300€) και εισπράχθηκαν μέχρι σήμερα 365€, από πωλήσεις.

8) Μετά από συνεννόηση με το πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γιάννη Χρ. Χρόνη έστειλε έγγραφο για την παραχώρηση αυτή από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης επικοινώνησε με το μέλος του Συλλόγου Γεώργιο Β. Σώλο για να παραχωρήσει τα σημαντικά εκθέματά του, ενώ άρχισε να καταγράφει απ’ τα μέλη του όσους θα παραχωρήσουν εκθέματά.

9. Να προχωρήσει στην έκδοση του 2ου τόμου του Λευκώματος (Άλμπουμ) της Χρυσοβίτσας, που έχει συγγράψει ο Αλεξ. Σάββας και περιλαμβάνει λαογραφικά κείμενα και 310 φωτογραφίες που έδωσαν 38 συγχωριανοί και φίλοι. Εγκρίνεται, τέλος, ομόφωνα το σχέδιο του προλόγου του Δ.Σ., που διαβάστηκε και έχει συνταχθεί για το παραπάνω Λεύκωμα.



Αναβολή Γεν. Συνέλευσης

Το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε η Τακτική Γενική Συνέλευση που ήταν προγραμματισμένη για τις 6/12/2020, επειδή υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης Κορωνοϊού, ν’ αναβληθεί μέχρι ότου οι συνθήκες το επιτρέψουν. Τα μέλη θα ειδοποιηθούν για τη νέα ημερομηνία της Γεν. Συνελεύσεως.



Συνδρομές

Μούρκα -Μπαρμπαρούση Καλλιόπη 20€

Ξύστρας Χρήστος 20€

Τσόμπος Ηλ. Αθανάσιος 20€




Ιχθυοκαλλιέργειες; Ναι. Όχι όμως παράνομες κι ασύμφορες.

Ιχθυοκαλλιέργειες, Τουρισμός. Τι κερδήθηκε και τι χάθηκε.

Εδώ και αρκετά χρόνια, όλοι οι σύλλογοι του Ξηρομέρου, με τα έντυπά τους, κι ο Αιτωλ/νικός τύπος μαζί επρόβαλαν το οξύ θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών, που μέρα τη μέρα παροξύνεται με τις συνεχείς, προκλητικές, απαράδεκτες και παράνομες επεκτάσεις τους, σε όλη την έκταση των ακτών του.

Μέσα στις συνέπειες αυτού του γεγονότος η μόλυνση και η ρύπανση, ή –για να το πούμε αλλιώς στη γλώσσα που παιδιά μάθαμε σ’ αυτά τα μέρη– βρώμα και δυσωδία. Καταστάσεις, δηλαδή, ανθυγιεινές, ανυπόφορες και άκρως ζημιογόνες, καθώς αποδιώχνουν τον άνθρωπο απ’ τη θάλασσα, που δροσίζει, ξεκουράζει, τονώνει, ανανεώνει και συχνά θεραπεύει το σώμα του, με τα μπάνια και την ηλιοθεραπεία, που του προσφέρει στις θερμές ώρες του καλοκαιριού. Αντί να έλξει απωθεί όλους όσους θα ήθελαν να κάνουν τις διακοπές τους στους παραθαλάσσιους οικισμούς του. Και είναι πολλοί αυτοί.

Το θέμα τούτο δεν είναι καθόλου ασήμαντο. Είναι ζωτικής σημασίας για το παρόν, που είναι ντυμένο στα γκρίζα του, ενώ για το μέλλον είναι η μόνη ελπίδα κι η απαντοχή, που θα αλλάξει τη

μοίρα του και θα αλλάξει τη μοίρα του και θα κρατήσει τους λίγους, που απόμειναν, στον τόπο τους.

Ευλογία Κυρίου η παραθαλάσσια περιοχή του Ξηρομέρου, που ενώ στις άλλες Του προσφορές στάθηκε φειδωλός, σε τούτο το θέμα δείχτηκε πολύ απλόχερος. Έσπειρε άφθονα νησιά, έφτιαξε ασφαλισμένα αραξοβόλια, πλούτισε τη θάλασσα με ψάρια πεντανόστιμα κι έστρωσε τις ποδιές της με όμορφα βότσαλα και σπάνιες αμμουδιές και πλάι της φύτεψε πάμπολλα δέντρα και θάμνους να φιλοξενούν τον άνθρωπο, πριν και μετά το παθιάρικο αντάμωμά του με τη θάλασσα. Για τέτοιες ακρογιαλιές ψάχνουν οι άνθρωποι της πόλης, για να κάνουν τις διακοπές τους.

Και το λοιπόν, αφού υπάρχει μια τέτοια γαλαντόμικη προσφορά από το Θεό, γιατί οι άνθρωποι δεν κούνησαν το δαχτυλάκι τους να την αξιοποιήσουν; Ή μήπως έχουμε να κάνουμε με μία χώρα τυφλών, που περιμένει κάποιο Βύζαντα να την αναδείξει; Δυστυχώς η σημερινή πραγματικότητα, όπως είναι διαμορφωμένη, δε φαίνεται να έχει αντιρρήσεις. Εδώ υπάρχουν άνθρωποι με λειψό ή ανύπαρκτο εισόδημα, που ψωμοζούν και δεν βλέπουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που έχουν μπροστά τους, για να τις εκμεταλλευτούν. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Πριν, όμως, τους καταδικάσουμε, ας επιχειρήσουμε μια διείσδυση στο θέμα για να δούμε τι δείχνει και τι κρύβει στις παραμέτρους του.

Η περιοχή από μόνη της είναι ένας πολύτιμος θησαυρός, που δε χρειάζεται ανασκαφές να τον φέρεις στο φως, ένας παράδεισος ανοιχτός, που δε χρειάζονται κλειδιά να τον ανοίξεις. Χρειάζεται απλά μια καταγραφή, μια αξιολόγηση και στη σειρά μικρά και μεγάλα έργα, με κάποια ιεράρχηση στην κατασκευή τους και κάποια χρονικά περιθώρια. Όσα κριθούν επειγούσης φύσεως πρέπει η κατασκευή τους να αρχίσει πάραυτα.

Υπάρχει, βέβαια, κάποια κρατική υπηρεσία που ακούει στο όνομα τουρισμός. Χειρίζεται μεγάλα κονδύλια, που, όμως, τούτο τον τόπο ως τώρα δεν έχει επισκεφτεί. Παρέμεινε γι’ αυτή terra incognita. Καιρός να καταστρώσει ένα πρόγραμμα για σύνδεση των παραθαλάσσιων οικισμών με τα κοντινά νησιά, γνωστά από τους αρχαίους χρόνους, όπως είναι η Ιθάκη και η Λευκάδα κι άλλα λιγότερο γνωστά αλλά πανέμορφα, όπως ο Καστός, ο Κάλαμος, το Μεγανήσι, ο Πεταλάς και οι Εχινάδες, που εύκολα μπορείς να προσεγγίσεις από τον Αστακό, το Μύτικα και τη Βόνιτσα. Αυτό μπορεί να εμπλουτιστεί με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, που, παρ’ όλη την εγκατάλειψή τους από την πολιτεία, δεν χάνουν το ενδιαφέρον τους. Τέτοιους έχουμε στη Βόνιτσα, στο Θύρειο, στην Αλυζία, στον Αστακό, στη Χρυσοβίτσα, στις Οινιάδες με το καλοδιατηρημένο αρχαίο της θέατρο, στη Σκουρτού, στην Παλαιομάνινα, στην Κατούνα, στις Φυτείες κ.α. Χρειάζεται, φυσικά, κάποια οδική σύνδεση με αυτούς τους χώρους και να εκλείψει το απαράδεκτο φαινόμενο που παρουσιαζόταν κάποτε έξω από τον Αστακό, που οι πινακίδες προειδοποιούσαν πως η χρήση του δρόμου γίνεται με ευθύνη του οδηγού. 

Το πρόγραμμα αυτό να προσφερθεί πακέτο σε όλα τα τουριστικά πρακτορεία και να στηριχτεί με επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις, όπως γίνεται υποχρεωτικά για όλες τις περιοχές της Ελλάδας που θέλει να προβάλει και να τονώσει οικονομικά.

Όμως τούτος ο τόπος πρέπει πριν απ’ όλα να ξεκαθαριστεί από όλα όσα άχρηστα και επιβλαβή επισώρευσε σ’ αυτόν η αμέλεια ή, αν θέλετε, η κατάχρηση ή η κακή και αλόγιστη χρήση της εξουσίας από τα τοπικά όργανα, που έκλεισαν τα μάτια και ευλόγησαν και τα γένια τους.

Πριν μερικά χρόνια κάποιοι έξυπνοι επιχειρηματίες αγόρασαν με ευτελές τίμημα μεγάλες παράκτιες εκτάσεις, τις περιέφραξαν με τρόπο που ούτε πουλί πετούμενο να μην μπορεί να περάσει προς την παραλία και έστησαν τα κάμπινγκ τους, και μάλιστα και λιμνούλες χιλιόχρονες, αυτά τα θάματα που κάνει η φύση, ομορφαίνοντας τον κάθε τόπο, εξαφάνισαν. Αν θυμάμαι καλά, για να μην συναντήσουν εμπόδια από την αυτοδιοίκηση, δώρισαν ένα χρηματικό ποσόν στην κοινότητα που ανήκει η περιοχή, που δεν παρέλειψε να τους ευχαριστήσει για την «ευγενή» προσφορά τους.

Ύστερα δεν ήρθαν οι μέλισσες του γνωστού σίριαλ. Ήρθαν άλλοι έξυπνοι, οι ιχθυοκαλλιεργητές, που βρήκαν παρθένο το έδαφος και –αντιστάσεως μη ούσης– πήραν από τις αρχές μάνι-μάνι τις άδειες, κατέλαβαν τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις κι ακόμα μεγαλύτερες αχρήστεψαν με τη μόλυνση που προέκυψε και οι διαθέσιμες για τους λουομένους παραλίες περιορίστηκαν ασφυκτικά. Να προσθέσουμε σ’ αυτό και τη δυσφήμιση που πήραν οι ακτές σαν επικίνδυνες για την υγεία. Για τους επιχειρηματίες, όμως, «πέρα βρέχει». Αυτοί τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, αφού με ελάχιστα κεφάλαια, χωρίς τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις και προδιαγραφές και, με Αλβανούς εργάτες ανειδίκευτους, έπιασαν για τα καλά την καλή.

Κι ερχόμαστε τώρα στο κρίσιμο ερώτημα: Είναι αυτό αξιοποίηση, που θα έδινε δουλειά σε ανέργους και υποαπασχολούμενους και θα βοηθούσε τον τόπο να πάρει την απάνω βόλτα; Τέτοιες θάλασσες και να πηγαίνουν στράφι, χάριν μερικών αετονύχηδων; Δεν χρειάζεται απόδειξη πως ό,τι ωφελεί λίγους βλάπτει πολλούς. Κι είναι και πρέπει να είναι πάγια τακτική των αρχών και της εξουσίας να προτάσσεται το γενικό καλό σε κάθε ενέργειά τους. Γι’ αυτό και υπάρχουν αρμόδια Υπουργεία κι άλλες νομαρχιακές και δημοτικές αρχές που μελετούν και σχεδιάζουν σε κάθε διαμέρισμα της χώρας, για να προχωρήσουν στη συνέχεια στην υλοποίησή τους και να γνωρίσει έτσι ο τόπος την προκοπή. Είναι ακόμα και οι εκπρόσωπο της κάθε περιοχής, οι βουλευτές που πρέπει να αγρυπνούν και να ψυχανεμίζονται τις ανάγκες και τις δυνατότητες του τόπου τους και να γίνονται διερμηνείς της βούλησης των ψηφοφόρων τους για να προκαλέσουν κι ακόμα να εκβιάσουν το ενδιαφέρον της πολιτείας προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι αποστολή τους να φροντίζουν το καλό του τόπου τους και, μάλιστα, αντικειμενικά και αμερόληπτα; Όμως, εδώ τα πράγματα κάπως αλλιώς έγιναν. Ο θαυμαστός θαλάσσιος πλούτος του Ξηρομέρου υπάρχει εκεί χιλιετίες. Και δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητος, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας, που τις απάλλαξε από το πρόβλημα του βιοπορισμού. Ε, δεν μπορεί κάποιος ή όλοι μαζί να φταίνε γι’ αυτή τη μοιρολατρική απραξία. Οι ιχθυοκαλλιεργητές είδαν τις θάλασσες έρημες κι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το κενό. Δεν τις κατέλαβαν αυθαίρετα. Χρειάζονταν άδειες νομιμότητας και σκοπιμότητας, γνωματεύσεις από τις τοπικές αρχές κι όλα αυτά δε δυσκολεύτηκαν να τα αποκτήσουν. Τώρα αν αυτό έγινε ευθέως ή πλαγίως κι αν χρειάστηκε να στάξει και λίγο λάδι στους μηχανισμούς, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα που πρέπει άλλους να απασχολήσει. Εμείς ας μας επιτραπεί να πιστεύουμε πως αν υπήρχε υπολογίσιμη αντίδραση από τοπικούς παράγοντες και τοπικές κοινωνίες, το ζήτημα δεν θα έπαιρνε τέτοια έκταση ή μπορούσε ακόμα και διόλου να εμφανιστεί. Από τους παλιούς κοινοτάρχες δεν έχουμε πολλές απαιτήσεις. Έχουμε όμως από τους σημερινούς Δημάρχους, που οι αρμοδιότητές τους είναι αυξημένες και από τους πολιτικούς, που αδιαφορούν για την ερήμωση και την κακοδαιμονία του τόπου. Τι είναι εκείνο που τέλος πάντων τους ενδιαφέρει αφού και το βουλευτιλίκι τους κινδυνεύουν να χάσουν, ελλείψει ψηφοφόρων;

Ήρθε η ώρα να πούμε: Ως εδώ και μη παρέκει! Η πολιτεία, η εξουσία και οι κάθε λογής αρχές πρέπει να μην πλέον υπνώττουν. Πρέπει να ενεργοποιηθούν. Όχι πλέον ανούσιοι βερμπαλισμοί αλλά έργα χρήσιμα, ωφέλιμα για το λαό, που είναι η πηγή της εξουσίας.


23.10.2020 Πάνος Λαζαρόπουλος


ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ


Εμείς θα λέμε ό,τι σκεπτόμαστε,

Σε ικετεύω μη γελάς.

Γιατί και το μυαλό μας έδωσες,

και την κακή συνήθεια να σκεπτόμαστε.


Εμείς στο ύψος των αλμάτων μας,

βαυκαλιζόμαστε.

Εκεί που ‘ναι περίσσιος ο αέρας.

Σε ικετεύω μη γελάς.


Πολλά τα έργα μας, δεν είναι.

Δεν είναι όμως και λίγα

με τούτη την ασήμαντη αρματωσιά,

δείγμα μικρό, ατέλειωτης κρυμμένης δωρεάς.


Μη μας γελάς Σε ικετεύω,

κι ας μη μας δείχνεις τις πηγές.

Τη δίψα μόνο στις ψυχές μας στέριωσε,

κι εμείς το θαυμαστό, του νου, ξεδίψασμα θα βρούμε.


Σε νοιώθω όμως να γελάς,

που αρχίσαμε μ' ανάποδη σπουδή.

Το σωματίδιο του Θεού γυρεύοντας,

με έπαρση, στο πέτο μας, καρφιτσωμένη.


Κάλλιο δεν θα ‘ταν αρχικά,

εκείνο του διαβόλου να ανιχνεύαμε ;

Καλά κρυμμένο και παντού,

με φανερά τα έργα και κατασκότεινη την πρόθεση.


Και ίσως στις εσχατιές του σύμπαντος

Ίσως στις μελανές οπές

Σίγουρα όμως έξω απ΄ το μυαλό μας,

με , της μεγάλης έκρηξης, τη δύναμη να εξοβελίσουμε.

Δημήτριος Β. Κίσσας.


Ένα καινούριο κατάστημα έκανε την εμφάνιση του στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα

Το OUTSIDERS Barber Shop βρίσκεται στα Κάτω Πετράλωνα Αγίας Αικατερίνης 7 στην Πλατεία της Αγίας Αικατερίνης.


Ιδιοκτήτες τα αδέρφια Ζορμπά με καταγωγή από την Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου ο Αντώνης και ο Αχιλλέας παιδιά του Σωτήρη και της Τζένης , γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα Κάτω Πετράλωνα, πάντα όμως επισκεπτόταν τον τόπο καταγωγής τους την Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου.


Αφού τέλειωσαν την σχολή κομμωτικής τόλμησαν να κάνουν ένα δύσκολο εγχείρημα να ανοίξουν ένα κατάστημα Barber Shop και η απόφαση τους αυτή δικαιώθηκε.


Ένα χρόνο λειτουργίας του καταστήματος και οι πελάτες αρκετοί για να μπορέσουν να κουρευτούν πρέπει να κλείσουν ραντεβού μια εβδομάδα ποιο μπροστά .


Η υπηρεσίες που προσφέρουν τα δυο αδέρφια είναι άριστες και αυτό το μαρτυρά η πληθώρα των ραντεβού.


Ο Αντώνης και ο Αχιλλέας μας μετάφεραν το ακόλουθο μήνυμα για τους αναγνώστες μας.


Αν επιθυμείτε ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα στο κούρεμα, που τονίζει και αναδεικνύει την προσωπικότητά σας, τότε δεν έχετε παρά να εμπιστευτείτε το κουρείο μας.


Από το 2019 που ξεκινήσαμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας, έχουμε πετύχει να έχουμε μόνο ευχαριστημένους πελάτες που μιλούν για εμάς και τη δουλειά μας με τα καλύτερα λόγια.


Η γοητεία του μπαρμπέρικου είναι να συγκεντρώνονται στο κουρείο όχι μόνο για να κουρευτούν αλλά και για να σχολιάσουν τα πολιτικά, κοινωνικά, αθλητικά δρώμενα της εποχής.


Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους πελάτες μας ένα καλό κούρεμα, ακούγοντας το ψαλίδι να κελαηδάει, κάνοντας ένα πολύ καλό σβηστό σβέρκο.


Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο τηλέφωνο 210 3476775


Η συντακτική ομάδα μας εύχεται στα αδέρφια Ζορμπά καλές δουλειές !!!







Ψήφισμα ΟΠΣΥΞ για τις υδατοκαλλιέργειες

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου και οι Σύλλογοι Μέλη της διαμαρτύρονται έντονα, στην ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νιας στην παραλιακή ζώνη Αστακός – Μύτικας - Μαραθάκι Κανδήλας - Κάλαμος.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση, στις 09/09/20 σε συνεργασία με τους Συλλόγους Μέλη της. Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης: «Η ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, γνωστή ως Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νιας και οι επιπτώσεις της στην παραλιακή ζώνη Αστακός -

Μύτικας-Μαραθάκι κανδήλας-Κάλαμος.

1

Η Ομοσπονδία διαχρονικά είναι αντίθετη στην άναρχη εγκατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών και χωρίς κανένα προγραμματισμό στην περιοχή μας. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έως σήμερα είχε ως αποτέλεσμα την ρύπανση της περιοχής την υποβάθμισή της και την αποτροπή κάθε προσπάθειας για τουριστική ανάπτυξη.

Μετά από συζήτηση και μελετώντας όλα τα στοιχεία της μελέτης της Π.Ο.Α.Υ, το πρακτικό συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξηρομέρου της 17ης Αυγούστου 2020, τις αποφάσεις των παράκτιων τοπικών κοινοτήτων και των φορέων της τοπικής κοινωνίας, αποφάσισε τα εξής:

Η Ομοσπονδία στηρίζει την απόφαση 87/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου με την οποία ο Δήμος εναντιώνεται στην ίδρυση «Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας που θα έχει επιπτώσεις στην παραλιακή ζώνη Αστακός - Μύτικας - Μαραθάκι Κανδήλας – Κάλαμος. Επί πλέον τονίζουμε ότι θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες και ενέργειες του Δήμου που θα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής θα αγωνιστούμε για την αποτροπή ίδρυσης της Π.Ο.Α.Υ.. Θα είμαστε αρωγοί σε όποιες κινητοποιήσεις αποφασίσει ο Δήμος Ξηρομέρου και οι τοπικοί φορείς.

ΖΗΤΑΜΕ :

Να σταματήσει κάθε σκέψη για ίδρυση της Π.Ο.Α.Υ. στην παράκτια ζώνη Αστακού - Μύτικα - Μαραθάκι – Κάλαμος, καθώς και η επέκταση των υφιστάμενων μονάδων Ιχθυοκαλλιεργειών και ίδρυση νέων μονάδων.

Μετεγκατάσταση των υπαρχουσών μονάδων ως ο νόμος με την χρονική περιοδικότητα ορίζει. Δημιουργία ιχθυοκαλλιεργητικού πάρκου σε άλλες περιοχές που δεν θα έχουν τουριστικό ενδιαφέρον.

Να γίνουν άμεσα ενέργειες για την χωροθέτηση τουριστικών περιοχών στην εν λόγω παραλιακή ζώνη.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μαζί με τους Συλλόγους Μέλη της, συμπαρίσταται και συμπορεύεται με την 87/20 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξηρομέρου. Αγωνιά με όλους τους φορείς της περιοχής, είναι δε αντίθετοι στη θεσμοθέτηση της ανωτέρω Π.Ο.Α.Υ. που θα επιβαρύνει το περιβάλλον και θα αποβεί αρνητικός παράγοντας για την πολυεπίπεδη ανάπτυξη της περιοχής μας.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι καμία απόφαση, καμία επένδυση, δεν έχει τύχη χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.


Σημ. Το παραπάνω ψήφισμα συνυπογράφει κι ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου “Τα Κόροντα” μαζί με τους άλλους συλλόγους-μέλη της ΟΠΣΥΞ.




O Δήμος Ξηρομέρου λέει “όχι”

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηροµέρου κατά τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, εξεφρασε την αντίθεση στην Ίδρυση της περιοχής ολοκληρωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειων (ΠΟΑΥ) στις Εχινάδες Νήσους, καθως εκτιμά ότι θα επηρεάσει σηµαντικά και αρνητικά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Όπως αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία. Το δηµοτικο συμβούλιο θεωρεί την παραλιακή ζώνη Αστακός-Μύτικας-Μαραθάκι-Κάλαμος, περιοχή µε ιδιαίτερη φυσική οµορφιά και ο σχεδιασμός του Δήμου Ξηροµέρου προβλέπει µόνο τουριστική ανάπτυξη. Αντιτίθεται, λοιπόν, στην ἱδρυση ΠΟΑΥ, καθώς και σε κάθε επέκταση των υφιστάμενων μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών και στην ίδρυση νέων μονάδων. Αποφασίστηκε, μάλιστα οτι οι υπάρχουσες µονάδες να μεταφερθούν σε τοποθεσίες που δεν έχουν τουριστικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, αποφασίστηκε να θωρακιστούν ο δήµος και η περιοχή µε την εκπόνηση Τοπικού Χωροταξικού Σχεδίου CΤΧΡ, που θα καλύπτει όλο τον Δήμο Ξηροµέρου και να συνεργαστεί µε τον. Δήμο Λευκάδας και τα Νησιά Κάλαμο και Μασιό για το θέμα αυτό που τους αφορά όλους άµεσα. «Μπορεί οι ιχθυοκαλλιέργειες να είναι ένας τομέας που απασχολεί αρκετους εργαζόμενους από την περιοχή µας και κάνει εξαγωγές, αλλά πρέπει να αναπτυχθεί σε µέρη που δεν υπάρχει τουριστική δραστηριότητα και δεν επιβαρύνονται άλλες δραστηριότητες και δεν επιτρέπεται το κεντρικό Κράτος να έχει ανακηρύξει τον τουρισμό σαν την βαριά Βιομηχανία της Ελλάδας και παράλληλα, σε περιοχές µε τουριστικό ενδιαφέρον και προοπτικές να χωροθετεί και Ιχθυοκαλλιέργειες», τόνισε ο δήµαρχος Ξηροµέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης.



ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Η ΚΥΑ 31722/4-11-2011 προσδιόρισε χωροταξικές ζώνες τις λεγόμενες Π.Ο.Α.Υ, χωρίς σαφή οριοθέτηση χώρου, ζώνες που δύνανται να περιλαμβάνουν και άλλες δραστηριότητες, όπως π. χ. ο τουρισμός που θεωρείται η «βαριά» βιομηχανία μας. Ο ορισμός της ΠΑΥ «Δυτικές Ακτές Αιτωλοακαρνανίας – Σύμπλεγμα Εχινάδων Νήσων » ως Π.Α.Υ Α' κατηγορίας, ιδιαίτερα αναπτυγμένης, περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή Εχινάδων -Αστακού – Αλυζίας- Παλαίρου, και εφάπτεται της ΠΟΑΥ Λευκάδος. Ωστόσο, στον συνημμένο πίνακα της ΚΥΑ «Εθνικό Πρότυπο Χωροταξικής

Οργάνωσης», μετά από εξέταση της οριοθετημένης περιοχής διαπιστώνονται πλήθος προβλημάτων, όπως η λανθασμένη αποτύπωση της υπάρχουσας ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας, η εκπόνηση του συνημμένου χάρτη χωρίς εξαρτημένες από το κρατικό σύστημα συντεταγμένες (ΕΓΣΑ 87), η τεχνική περιγραφή να μην συμπίπτει με την προτεινόμενη οριοθέτηση, ενώ παρατηρείται η κλίμακα της αποτύπωσης να επιτρέπει ανεπίτρεπτα όρια λάθους. Οι παραπάνω ελλείψεις είχαν τονισθεί και αναδειχθεί, μάλιστα, και σε επίπεδο Περιφέρειας από την αρμόδια Αρχή. Με λίγα λόγια, ακόμα και το περιβόητο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών δεν είναι τουλάχιστον ως προς τα όρια , και δεν αναφέρει ακριβώς σε ποιες περιοχές επιτρέπεται η δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. Ένας χάρτης στο τέλος των σελίδων της Κ.Υ.Α 31722/4-11-2011 είναι το μόνο στοιχείο που αποτυπώνει την έκταση και στον οποίο χρωματίζει όλη την περιοχή από Εχινάδες έως Λευκάδα!!!!

Έκτοτε καμία κυβέρνηση δεν το κατάργησε ή δεν το τροποποίησε, όπως έλεγαν το 2011, απεναντίας με Π.Ν.Π. στις 30/12/2015 το τροποποίησαν προς όφελος των εταιρειών θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας, παρατείνοντας τις προθεσμίες για αίτηση και ίδρυση βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, που είχαν λήξη, το τέλος του 2014 και 2016, έως το 2016 και 2019 αντίστοιχα, για να προλάβουν οι επενδυτές των ιχθυοκαλλιεργειών να καταθέσουν αιτήσεις για ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. Το 2013 η τότε δημοτική αρχή Δήμου Ξηρομέρου με ομόφωνη απόφαση δημοτικού

συμβουλίου τάχτηκε ενάντια στο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών και στην

Κ.Υ.Α 31722/4-11-2011 και αποφάσισε να συμμετάσχει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην πανελλαδική κίνηση φορέων και δήμων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά του νέου χωροταξικού. Το 2013 οι κάτοικοι αντιδρούν με υπογραφές, υπομνήματα και με απόφαση του τότε Δημοτικού συμβουλίου Αστακού, θα προσφύγουν μαζί και με άλλους Δήμους της Χώρας στο Συμβούλιο Επικρατείας προκειμένου να ακυρωθεί η Κ.Υ.Α. Αξιοσημείωτο είναι ότι την εποχή αυτή θα υπογράψουν το υπόμνημα 2.998 κάτοικοι. Επίσης 290 Γάλλοι και Ιταλοί παραθεριστές με υπόμνημά τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς της εποχής και προς τον Πρωθυπουργό ζητούν την εξαίρεση του Μύτικα, του Καστού και του Καλάμου από την ζώνη Α3. Το 2016 ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ξηρομέρου το πενταετές στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο 2016-2020(αριθ.αποφ.180/2016 και 4/2017)το οποίο στηρίχθηκε στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος. Το πενταετές σχέδιο καταρτίζεται ως απαίτηση της πολιτείας και πρέπει να λαμβάνει υπόψη και το χωροταξικό σχεδιασμό της περιφέρειας. Για την παράκτια ζώνη το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου αναφέρει: … «Στο τμήμα της παράκτιας ενότητας από τον Αστακό μέχρι την ευρύτερη περιοχή της Παλαίρου η κατεύθυνση είναι να εντοπισθούν επί μέρους περιοχές (ζώνες) τουριστικής ανάπτυξης θαλάσσιου τουρισμού και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (ιστιοπλοϊκού, αλιευτικού, περιηγητικού, αγροτουρισμού κ.α.), με δεδομένο ότι η περιοχή αυτή μπορεί να παρουσιάσει μια ελεγχόμενη δυναμική στην τουριστική ανάπτυξη και στον παραθερισμό. Βόρεια της ευρύτερης περιοχής του Πλατυγιαλίου Αστακού στην παράκτια ενότητα των δυτικών ακτών Αιτωλ/νίας, η κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τις εντατικές υδατοκαλλιέργειες είναι η αποφυγή νέων εγκαταστάσεων με νέες χωροθετήσεις….»

Εδώ είναι και το κρίσιμο σημείο.

Τόσο ο χωροταξικός σχεδιασμός της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, όσο και του Δήμου Ξηρομέρου αποτελούν απαίτηση του Κράτους να τον σχεδιάσουν και να τον ψηφίσουν ώστε να είναι το «ευαγγέλιο» μέσω του οποίου θα οδηγηθούν στην ορθολογική ανάπτυξη των περιοχών τους.

Η περιφέρεια δυτικής Ελλάδος με τη θετική της γνωμοδότηση στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Π.Ο.Α.Υ το Φεβρουάριο του 2019 στη ουσία και στην πράξη αναιρεί το χωροταξικό της και αγνοεί το επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου ,το οποίο ήταν απαίτηση να σχεδιάσει!!!

Με τις παραπάνω αποφάσεις και τους αγώνες των κατοίκων σώθηκε από βέβαιο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό θάνατο η περιοχή η οποία, με όλες τις ανωτέρω αποφάσεις , χαρακτηρίστηκε τουριστική ζώνη και βάση αυτών των αποφάσεων σιγά-σιγά άρχισε να κάνει τα βήματα της προς την αξιοποίηση της επενδύοντας, σε δημιουργία τουριστικών υποδομών, σε εστίαση, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και

ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και ήπιο εναλλακτικό τουρισμό και θαλάσσια σπορ κα. Στις ανωτέρω υποδομές είναι φυσικό να απασχολούνται εκατοντάδες συμπατριώτες μας είτε ως εργαζόμενοι , είτε απασχολούμενοι, είτε ως επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων.

ΤΟ 2015 η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α η οποία δεν είχε ψηφίσει το χωροταξικό σχέδιο του 2011 για τις υδατοκαλλιέργειες θα αλλάξει στάση, θα καλέσει τους επενδυτές που δεν είχαν υποβάλλει χωροταξικές μελέτες μέχρι το 2014 και θα τους δώσει νέα χρονικά περιθώρια, ώστε να υποβάλλουν δικαιολογητικά με στόχο την ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. Έτσι οι επενδυτές σύστησαν φορέα διαχείρισης με την ονομασία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ Α.Ε και κατέθεσαν Στρατηγική μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ, χωρίς την συμμετοχή του Δήμου και των φορέων της περιοχής. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως π. χ στην Μυτιλήνη και στην Πιερία, οι επενδυτές αξιολογώντας σωστά τον ρόλο της Τ.Α και των φορέων της, από κοινού προσχώρησαν στην εκπόνηση Στρατηγικού χωροταξικού σχεδιασμού για την ίδρυση των εκεί Π.Ο.Α.Υ. Επίσης οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται χρόνια τώρα στην περιοχή μας, προχώρησαν στην σύνταξη ενός Στρατηγικού χωροταξικού σχεδίου αγνοώντας επιδεικτικά προγενέστερες αποφάσεις και νόμους τις πολιτείας, της Περιφέρειας και του Δήμου μας που σχετιζόταν με την ανάπτυξη του τουρισμού, την προστασία της παράκτιας αλιείας και του περιβάλλοντος . Τον Φεβρουάριο του 2019 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπως προαναφέραμε θα γνωμοδοτήσει θετικά για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Π.Ο.Α.Υ αναιρώντας το χωροταξικό της και αγνοώντας το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου 2016-2020.

Προς εξυπηρέτηση λοιπόν του στόχου, που δεν ήταν άλλος από την ίδρυση της εν λόγω Π.Ο.Α.Υ και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των επενδυτών, αγνοήθηκαν τα συμφέροντα του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας καθ΄ όλη την διάρκεια της διαβούλευσης και της σύνταξης των χωροταξικών σχεδίων. Χέρι – χέρι σ΄ αυτό “χορό” συμμετείχαν και τα Περιφερειακά Συμβούλια της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων με τις υπηρεσίες τους.

Είναι οι ίδιες υπηρεσίες που αναιρούν δικές τους προγενέστερες αποφάσεις.

Είναι οι ίδιες υπηρεσίες που γνωμοδοτούν θετικά για την ίδρυση μιας Π.Ο.Α.Υ, καταθέτοντας ένα χωροταξικό σχέδιο που έγινε στο πόδι. Ένα σχέδιο που δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά να προσπαθεί καταλαμβάνοντας αυθαίρετα 41 χιλιάδες στρέμματα θαλάσσιου χώρου αγνοώντας προγενέστερα χωροταξικά αναπτυξιακά σχέδια , ώστε να οριοθετήσει με τον τρόπο μια Π.Ο.Α.Υ. κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. 1.Δεν είμαστε αντίθετοι στο χωροταξικό σχεδιασμό για την δημιουργία ενός υδατοκαλλιεργητικού πάρκου στα όρια του Δήμου μας.

2.Δεν είμαστε αντίθετοι στην οριοθέτηση ενός θαλάσσιου πάρκου στον σχεδιασμό του οποίου θα έχει λόγο και η τοπική κοινωνία με τα όργανά της .

3.Είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός θαλάσσιου πάρκου που ο σωστός σχεδιασμός του θα αποτρέπει σφάλματα και παραλείψεις του παρελθόντος .

4.Λέμε ναι στην οριοθέτηση και χωροθέτηση μιας Π.Ο.Α.Υ που με τους κανόνες λειτουργίας της, θα προστατεύει μελλοντικά το θαλάσσιο περιβάλλον, τον τουρισμό και το εμπόριο της περιοχής, βάζοντας ένα τέλος στην καταναγκαστική δράση του μονόπλευρου μοντέλου ανάπτυξης, που προσπάθησαν να επιβάλλουν οι υδατοκαλλιέργειες τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας.


Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ











Σχόλια