Κορωνοϊός: Ανησυχία για τους 263 διασωληνωμένους και την επάρκεια των ΜΕΘ

 

Έντονη είναι η ανησυχία κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων για τους 263 διασωληνωμένους λόγω κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται πως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα 2.384 κρούσματα της νόσου covid-19 στη χώρα, εκ των οποίων 50 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 60.570, εκ των οποίων το 54,2% άνδρες.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 263 ασθενείς και η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Οι 71 (27%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86,3% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Τι ανέφεραν Κικίλιας – Κοτανίδου

«Κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα του ΕΣΥ», είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την διάρκεια ενημέρωσης για την κατάσταση του ΕΣΥ και την παρουσίαση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την Θεσσαλονίκη, η οποία δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΘ η θετικότητα αγγίζει το 32%, υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και το σύστημα υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο». «Η κατάσταση αυτή πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκατε τον τελευταίο καιρό και πως επεκτάθηκε η νόσος», είπε ο υπουργός.

Από την πλευρά της η κ. Κοτανίδου, ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ που νυχθημερόν δίνουν μάχη για την ζωή των ανθρώπων. «Σε αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση το ΕΣΥ είναι ο πυλώνας του συστήματος υγείας στην Ελλάδα και βασικά η καρδιά του είναι οι ΜΕΘ, οι οποίες καλούνται 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα περιστατικά. Οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος όπου ο ασθενής μπαίνει για να καταλήξει εν ηρεμία, είναι ένας χώρος στον οποίο ο άρρωστος μπαίνει για να βγει υγιής. Έχουν ακουστεί πολλά, ότι στις ΜΕΘ η θνητότητα είναι τεράστια, αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και ήδη πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση από τις ΜΕΘ. «Δυστυχώς υπάρχει ένα ποσοστό ασθενών που δεν τα κατάφερε, αυτό όμως σε σχέση με τα διεθνή ποσοστά είναι εξαιρετικό. Η θνητότητα στις ΜΕΘ στην Ελλάδα σε βαριά περιστατικά κυμαίνεται 35 με 37% και αυτό το ποσοστό οφείλεται στο εξαιρετικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Επίσης η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά εκατ. πληθυσμού, που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Β. Αμερικής».

The Caller.gr

Σχόλια