Κορωνοϊός: Πιέζεται το ΕΣΥ – 587 εισαγωγές σε νοσοκομεία μέσα σε δύο μέρες

 

«Έσπασε» το ψυχολογικό φράγμα των 200 διασωληνωμένων

Με 1.854 ανθρώπους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχοντας νοσήσει με λοίμωξη Covid-19 εισέρχεται η χώρα μας στο δεύτερο lockdown μέσα σε εννέα μήνες προκειμένου να αντιμετωπίσει την “καταιγίδα” ανατροπών που φέρνει στη δημόσια υγεία και το σύστημα υγείας η επιδημία του κορωνοϊού. Οι 292 ασθενείς προστέθηκαν χθες και άλλοι τόσοι – 295 για την ακρίβεια- προστέθηκαν προχθές, δίνοντας εναν επίκινδυνα εκθετικό ρυθμό στην εξάπλωση της επιδημίας και στον τρόπο που πιέζει ασφυκτικά το σύστημα υγείας. Στις Μονάδες Εντατικής Θερεαπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονταν χθες 234 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 204 διασωληνωμένοι.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων “έσπασε” μάλιστα χθες και το ψυχολογικό φράγμα των 200 μέσα στο ΕΣΥ, σηματοδοτώντας τόσο την επιθετική, εκθετική εξάπλωση της επιδημίας όσο και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ασφυκτικές αυτές συνθήκες.

Οι διασωληνωμένοι στις 27 Οκτωβρίου, την ημέρα… επανεμφάνισης του Σωτήρη Τσιόδρα, ήταν ακριβώς οι μισοί από τους 204 ασθενείς που βρίσκονταν χθες με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού. Το 60% των διασωληνωμένων ήταν τότε στα νοσοκομεία της Αττικής. Πλέον, αυτό έχει αλλάξει ανατρεπτικά, καθως το μείζον πρόβλημα της επιδημίας οπως αυτό αποτυπώνεται και στα νοσοκομεία με ασθενείς, βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα. Η επιδημία έχοντας ως επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ στο λεκανοπέδιο Αττικής η επιδημία παραμένει σε ήπια αυξητική τάση.

Οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ ανακοίνωσαν χθες άλλες 2.448 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό καθώς και 14 ακόμη θανάτους ασθενών με CoVID-19. Το μαύρο ρεκόρ των περισσότερων θανάτων καταγράφηκε την περασμένη Πέμπτη οπότε στον θλιβερό κατάλογο με τα πρόσωπα που έχασαν τη μάχη για τη ζωή, βρίσκονταν 29 άνθρωποι.

thebest.gr

Σχόλια