Θεοδωρικάκος: Εκτακτη επιχορήγηση 60 εκατ. ευρώ σε δήμους-περιφέρειες λόγω καραντίνας

Να αξιοποιήσουν το προσωπικό υπηρεσιών που δεν θα λειτουργήσουν λόγω των περιοριστικών μέτρων, σε κοινωνικές δομές, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», κάλεσε τους δημάρχους ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Η Αυτοδιοίκηση πρέπει και σε αυτή τη φάση να είναι πυλώνας κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε έκτακτη επιχορήγηση 60 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες, προκειμένου να καλύψουν απώλειες εσόδων από καταστήματα που κλείνουν λόγω της καραντίνας, καθώς απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών για το διάστημα του lockdown.

Όσον αφορά το προσωπικό στους Δήμους και στις Περιφέρειες, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι θα εργαστεί κατά τον ίδιο τρόπο με τους υπαλλήλους του Δημοσίου. Και υπενθύμισε:

 1. Η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται ηλεκτρονικά ή με ραντεβού, στις περιπτώσεις που απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία.

2. Ευνοείται η τηλεργασία στο μέγιστο βαθμό.

3. Στις υπηρεσίες που απαιτείται φυσική παρουσία των υπαλλήλων η προσέλευση θα γίνεται σε τρεις βάρδιες (από τις 7.00 – 9.00) και θα ισχύουν οι αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων, καθώς και η χρήση μάσκας.

4. Όσοι εργαζόμενοι έχουν παιδιά στο γυμνάσιο έχουν δικαίωμα εναλλακτικού ωραρίου, μειωμένης βάρδιας κατά 25% ή άδειας ειδικού σκοπού.

5. Όσοι ανήκουν ή έχουν παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, όπου είναι εφικτό, αλλά δικαιολογείται η παραμονή τους στο σπίτι.

Ο υπουργός τόνισε με κατηγορηματικότητα ότι το δημόσιο και η Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουν να λειτουργούν όσο ισχύει η καραντίνα και ότι τα μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να προστατευθεί και η υγεία των πολιτών που θέλουν να εξυπηρετηθούν αλλά και η υγεία των εργαζομένων.

Τέλος, ανέφερε ότι έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών να συνεχίσουν να εργάζονται για την ένταξη έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», καθώς όπως τόνισε «πρέπει να κρατήσουμε όρθια την οικονομία». Το πρόγραμμα είναι ύψους 2,5 δισ. ευρώ και αφορά αναπτυξιακά έργα των Δήμων και των Περιφερειών. Ήδη στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 550 έργα 1,3 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 20.000 θέσεις εργασίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια