Δελτίο Τύπου Επιτροπής Αγώνα, για την συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους Βουλευτές του Νομού Αιτ/νίας.

 

Αφίσα για ΠΟΑΥ
 
Ημερομηνία, 30.11.2020
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΑΥ
ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.
 
Θέμα: Συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους Βουλευτές του Νομού Αιτ/νίας.
 
Μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Αγώνα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στις 07:30 μ.μ., τηλεδιάσκεψη με τους εκλεγμένους βουλευτές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Θέμα: Ενημέρωση και ζήτηση στήριξης στο αίτημα του ΔΗΜΟΥ και της Επιτροπής Αγώνα για ακύρωση του σχεδίου δημιουργίας Π.Ο.ΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειων) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας.
Στην συζήτηση συμμετείχαν οι Βουλευτές: κ.κ. Μάριος Σαλμάς, Σπήλιος Λιβανός, από την Ν.Δ., Θάνος Μωραΐτης και Γιώργος Βαρεμένος από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Κωνσταντόπουλος από το ΚΙΝ.ΑΛ. και Νίκος Παπαναστάσης από το Κ.Κ.Ε.
Αξιοσημείωτη ήταν η απουσία του κ. Κώστα Καραγκούνη, λόγω έκτακτης υποχρέωσης όπως αναφέρθηκε, γεγονός που προκάλεσε σχόλια από τους υπόλοιπους Βουλευτές του Νομού, ενώ στην συνάντηση παραβρέθηκε ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου κ. Κανελλόπουλος.
Στην συνάντηση έγινε εκτενής ενημέρωση στους κ.κ. Βουλευτές από τα μέλη της Επιτροπής για το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου, των φορέων της περιοχής, καθώς και για την καθολική αντίδραση των πολιτών ενάντια στην Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας.
Ήδη, είχε γίνει ενημέρωση για το θέμα, κατ΄ επανάληψη από το Δήμαρχο και από μέλη της Επιτροπής, τους είχαν σταλεί οι θέσεις μας και οι αιτιάσεις της κάθετης εναντίωσής μας στην δημιουργία της Π.Ο.Α.Υ.
Ζητήθηκε από τους Βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση, να συνδράμουν την Επιτροπή, ώστε να ανακοπεί η θεσμοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ., να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις και να ζητήσουν να ανασταλεί η διαδικασία που προηγείται της ψήφισης του Προεδρικού Διατάγματος.
Πρέπει να κατανοήσουν έστω και καθυστερημένα την στρέβλωση που δημιουργείται στην περιοχή μας και να γίνουν κοινωνοί της βούλησης των ψηφοφόρων τους για να προκαλέσουν, κι ακόμα να πιέσουν την Πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση μιας και αποστολή τους είναι, να μεριμνούν για την πρόοδο και την ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου τους και μάλιστα αντικειμενικά και αμερόληπτα.
Ο Βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Νίκος Παπαναστάσης με καταγωγή από το Μύτικα Ξηρομέρου, στην τοποθέτησή του τάχθηκε καθαρά υπέρ των θέσεων και των δίκαιων διεκδικήσεων της Επιτροπής. Ο κ. Νίκος Παπαναστάσης έχει καταθέσει και σχετική αναφορά - ερώτηση στη Βουλή για το φλέγον αυτό θέμα.
Οι δύο κυβερνητικοί Βουλευτές κ.κ. Μάριος Σαλμάς και Σπήλιος Λιβανός πρότειναν τον απ' ευθείας διάλογο με συμμετέχοντες το Υπουργείο, τους επενδυτές, τον Δήμο και την Περιφέρεια. Δεσμεύτηκαν ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει και η δική τους βοήθεια προς την κατεύθυνση εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης.
Οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ.κ. Γιώργος Βαρεμένος και Θάνος Μωραΐτης τόνισαν ότι το κόμμα τους, μετά και την συνάντηση των αρμόδιων τομεαρχών με την Επιτροπή Αγώνα, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ο κ. Γιώργος Βαρεμένος μίλησε πολύ γενικά, χωρίς να μπει στο συγκεκριμένο θέμα του προτεινόμενου σχεδίου της Π.Ο.Α.Υ. που αντιμετωπίζουμε, ενώ ο κ. Θάνος Μωραΐτης ανέφερε ότι βλέπει στο συγκεκριμένο προτεινόμενο σχέδιο Π.Ο.Α.Υ., μία διασπορά και απουσία συγκεντρωτικής λογικής, που ο νόμος αυτό ακριβώς ζητά από τις Π.Ο.Α.Υ. και θεωρεί ότι κάτι λάθος πάει να εφαρμοστεί εδώ.
Ο Βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στην τοποθέτηση του υποστήριξε τις επενδύσεις των υδατοκαλλιεργειών μιλώντας για οριζόντια ανάπτυξη, ότι μπορεί να συνυπάρξουν και ότι υπάρχουν 500 εργαζόμενοι. Επίσης σε αποστροφή του λόγου του, μίλησε ότι το θέμα δημιουργείται από ορισμένα άτομα που ζουν στην Αθήνα.
Η Επιτροπή Αγώνα συμπέρανε ότι στην συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη οι Βουλευτές του Νομού μας, δεν έλαβαν σαφή θέση υπέρ των δίκαιων αιτημάτων της Επιτροπής Αγώνα και των Δημοτών, με εξαίρεση τον κ. Νίκο Παπαναστάση.
Παράδειγμα θέσης αποτελούν οι Βουλευτές Α' Πειραιά και Νήσων, που στηρίζουν τον Δήμο Πόρου στον αγώνα κατά της Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου.
Έγινε σαφές από τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, ότι θα πρέπει να παγώσει οποιαδήποτε διαδικασία, να ανοίξει ο διάλογος με τα αρμόδια Υπουργεία και έστω και καθυστερημένα να κατανοήσουν την στρέβλωση που δημιουργείται στην περιοχή μας.
Επειδή τα περιθώρια στενεύουν, αναμένουμε άμεσα τις ουσιαστικές δράσεις τους και την αμέριστη στήριξη τους υπέρ των δίκαιων αιτημάτων της κοινωνίας μας.
 
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Σχόλια