Ξηρόμερο : Οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και η ένοχη σιωπή και απαξίωση της ΝΔ

 



ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ:

Οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και η ένοχη σιωπή και απαξίωση της ΝΔ

Τους τελευταίους μήνες με ευθύνη του Δήμου Ξηρομέρου και κατόπιν πρωτοβουλίας της νέας δημοτικής αρχής, το ζήτημα της επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή μας βρίσκεται στο προσκήνιο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μας απασχολεί ως τοπική κοινωνία. Μόνο που η τωρινή επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας μέσω της προτεινόμενης Π.Ο.Α.Υ. σε έκταση του δημοσίου 41.000 στρεμμάτων θαλάσσης και αδιευκρίνιστου αριθμού στρεμμάτων στεριάς - δηλαδή στο μεγαλύτερο κομμάτι του παραλιακού μας μετώπου - μετατρέπει τις ιχθυοκαλλιέργειες σε ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ και φαλκιδεύει κάθε προοπτική ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της πανέμορφης περιοχής μας.

Η δημοτική αρχή ορθά ξεκίνησε τη διαδικασία ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων, ζητώντας ταυτόχρονα από αυτά αλλά και τους βουλευτές τους στο Νομό, να πάρουν θέση και να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες. Βρισκόμαστε δυστυχώς στο “και πέντε” της διαδικασίας έγκρισης της Π.Ο.Α.Υ και είναι ορατός ο κίνδυνος να βρεθούμε προ ειλημμένων αποφάσεων, παρά την αντίθετη γνώμη της τοπικής μας κοινωνίας.

Στα πλαίσια αυτά ο Δήμαρχος και τρία μέλη της Επιτροπής Αγώνα, ζήτησαν στις 12 Νοεμβρίου συνάντηση/τηλεδιάσκεψη με τον αρμόδιο Υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου. Δυστυχώς ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΝΔ δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα και τους απαξίωσε με τον πλέον αγενή τρόπο. Για τους γνωρίζοντες η στάση του ήταν αναμενόμενη, αφού ο κ. Υφυπουργός ήταν ένας εκ των μελετητών της συγκεκριμένης ΠΟΑΥ!

Όμως στα πρόσωπα του Δημάρχου και των μελών της Επιτροπής Αγώνα, η κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει ολάκερη την τοπική κοινωνία του Ξηρομέρου και αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά πρέπει να είναι καταδικαστέα από κάθε πολίτη και φορέα στην περιοχή μας.

Αλήθεια, οι τρείς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στο Νομό έχουν κάτι να πουν γι’ αυτή τη στάση του πρωτοκλασάτου στελέχους της κυβέρνησης τους;

“Σιγήν ιχθύος” κρατούν μέχρι τώρα, ανάλογη με την απόλυτη σιωπή τους για το ζήτημα της προτεινόμενης Π.Ο.Α.Υ.

Αναρωτιέμαι τόσο εγώ όσο και πολλοί πολίτες:

Οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ είναι υπέρ ή κατά της Π.Ο.Α.Υ;

Θα συμπαρασταθούν και θα συμπαραταχθούν με το δίκαιο αίτημα του δήμου Ξηρομέρου και της τοπικής κοινωνίας ή όχι;

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Δημάρχου και των μελών της Επιτροπής Αγώνα με τους τομεάρχες Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Αλέξη Χαρίτση, Σταύρο Αραχωβίτη και Πέτη Πέρκα.

Σε αυτή επιβεβαιώθηκε η ορθότητα των επιχειρημάτων του δήμου, αφού όπως υποστήριξαν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ:

Α) Η γνώμη των τοπικών κοινωνιών δεν ζητήθηκε και δεν εκφράστηκε.

Β) Στη συγκεκριμένη Π.Ο.Α.Υ. υφίσταται μία σαφής στρέβλωση του νόμου και αντί της συγκέντρωσης των ιχθυοκαλλιεργειών προτάσσεται η διασπορά.

Γ) Η δεδομένη χωροθέτηση δεν συνδυάζεται με το σχεδιασμό της πολύπλευρης και βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.

Δεσμευτήκαν δε πως θα φέρουν το θέμα στη Βουλή, ώστε να απαιτήσουν ενημέρωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και να καθοριστούν οι μετέπειτα πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το σοβαρό αυτό ζήτημα.


ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Προοδευτική Συμμαχία Ξηρομέρου




Σχόλια