Κορωνοϊός: «Μετακινήθηκε» σε νομούς λόγω… ελιάς! «Ίσως χρειαστούν και άλλα lockdown»

Ο τρόπος με τον οποίο εξαπλώνεται ο κορονοϊός τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα έχει προκαλέσει συναγερμό τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στις υγειονομικές Αρχές.

Παρά το lockdown που ισχύει ήδη από το περασμένο Σάββατο, η κατάσταση δεν έχει καλυτερεύσει, αν και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούσε κιόλας. Παρόλα αυτά, ο κορονοϊός δείχνει να βρίσκεται… ένα βήμα μπροστά στο δεύτερο αυτό κύμα –όπως φαίνεται κι από τα 3.038 νέα κρούσματα του 24ώρου– κι έτσι η κυβέρνηση προχωρά συνεχώς σε νέα μέτρα.

Ήδη από σήμερα, Παρασκευή 13.11.2020, οι μετακινήσεις “ψαλιδίζονται” από τις 21:00 το βράδυ έως και τις 05:00 το πρωί, ενώ το ότι η Νίκη Κεραμέως θα βρισκόταν σήμερα στο πλάι του Νίκου Χαρδαλιά, φούντωσε τα σενάρια πιθανώς ότι έχουμε εξελίξεις σε ό, τι αφορά τα σχολεία.

Τον λόγο αρχικά πήρε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα νέα κρούσματα του 24ώρου, τονίζοντας πως Αττική και Θεσσαλονίκη καταγράφουν 697 και 725 νέες μολύνσεις αντίστοιχα.

Λάρισα με 197, Πέλλα με 148 και Μαγνησία με 103 νέα κρούσματα βρίσκονται στα… κόκκινα, καταγράφοντας τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και η Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε πως ίσως χρειαστούν και άλλα lockdown εάν δεν αλλάξει η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

“Δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο, και παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες”, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η Βάνα Παπαευαγγέλου, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής επιστημόνων.

“Κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα”, επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι πιθανά η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με την συγκομιδή της ελιάς. Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid αλλά και ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες.

“Αυτό το δεύτερο lockdown μας έχει απογοητεύσει. Είμαστε κουρασμένοι και δεν θα μπορούσαμε να το φανταστούμε. Απευθύνομαι σ’ αυτούς που δεν συμπεριφέρονται υπεύθυνα”, είπε καταλήγοντας, απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων και συνιστώντας να περιοριστούμε όλοι στην “φούσκα” μας, δηλαδή σε ένα μικρό κύκλο επαφών.

 Βάνα Παπαευαγγέλου: Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο πικ του δεύτερου κύματος

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με προσοχή καθημερινά, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία επισήμανε ότι οι νέες εισαγωγές έχουν ως «αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα».

«Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο πικ αυτού του δεύτερου κύματος» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.«Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα» είπε η λοιμωξιολόγος.

«Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα» εξήγησε το μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων.

Πηγή: newsit.gr

Σχόλια