Χριστούγεννα: Με sms 2 στο 13033 και click away αγορές στα μαγαζιά θα γίνονται οι αγορές

Με κατ΄ εξαίρεση εξόδους ακόμα και για τις χριστουγεννιάτικες αγορές και μηνύματα sms στο 13033 θα περάσουμε τις γιορτές, όπως προκύπτει από τα μέχρις στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που απομακρύνουν όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο άρσης του lockdown σύντομα.

Όπως όλα δείχνουν έχει ήδη «κλειδώσει» η παράταση των περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον για μία αλλά πιθανότατα για δύο εβδομάδες έως και τις 14 Δεκεμβρίου.

 Έτσι μεγάλο πλήθος των χριστουγεννιάτικων αγορών θα γίνει με τη μέθοδο «click away» ή όπως είναι πιο γνωστή «pick and collect», η οποία πρακτικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί και πριν το άνοιγμα του λιανεμπορίου υπό την προυπόθεση ότι όλα τα καταστήματα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ψηφιακές απαιτήσεις αυτής της μεθόδου και δε θα ελλόχευε ο κίνδυνος για δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού.

Κι αυτό γιατί το click away, προυποθέτει ότι η παραγγελία θα γίνεται ηλεκτρονικά από τον καταναλωτή στο κατάστημα, το οποίο θα την ετοιμάζει και θα αποστέλλει γραπτό μήνυμα στον καταναλωτή ώστε να περάσει να την παραλάβει από το κατάστημα κατόπιν ραντεβού. Στόχος είναι με τον τρόπο αυτό να μειωθεί στο ελάχιστο η ανθρώπινη επαφή, αλλά και ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο καταναλωτής για την έξοδο αυτή θα αποστέλλει γραπτό μήνυμα στο 13033 με την ένδειξη 2, η οποία αφορά αγορές και σε περίπτωση ελέγχου θα επιδεικνύει το εν λόγω SMS μαζί με αυτό που του απέστειλε το κατάστημα για το ραντεβού παραλαβής ώστε να δικαιολογήσει και ενδεχόμενη μεγαλύτερη απόσταση από τον τόπο κατοικίας του.

Σε κάθε περίπτωση έβδομη κατηγορία εξόδου που θα αφορά αποκλειστικά χριστουγεννιάτικες αγορές και είδη λιανεμπορίου καταστημάτων που παραμένουν κλειστά στα γραπτά μηνύματα δε θα υπάρξει καθώς ύστερα από συζητήσεις οι αρμόδιοι κατέληξαν ότι αυτό θα μπέρδευε περισσότερο τους πολίτες.

Η μέθοδος click away θα μπορούσε πρακτικά να εφαρμοστεί ακόμα και αυτήν την περίοδο, κατά την οποία το λιανεμπόριο (πλην των ειδών πρώτης ανάγκης) παραμένει κλειστό. Ωστόσο στο υπουργείο Ανάπτυξης φοβούνται ότι αυτό θα δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς κυρίως τα μαγαζιά στις γειτονιές δε διαθέτουν στην πλειονότητά τους ηλεκτρονικά καταστήματα και αυτομάτως θα έβγαιναν εκτός παιχνιδιού από την πίτα που αποτελεί περίπου το 1/3 του τζίρου της χρονιάς.

Σύγχρονα ηλεκτρονικά καταστήματα με οργανωμένες αποθήκες διαθέτουν κυρίως οι μεγάλες αλυσίδες, αλλά ακόμα και η απλούστερες μορφές των e-shops δεν αποτελούν τον κανόνα, ειδικά στην περιφέρεια.

thecaller.gr

Σχόλια