Κορωνοϊός – Παπαευαγγέλου: «Μόλις 8 λεπτά αρκούν για διασπορά σε σπίτι με 20 καλεσμένους»

Την απόλυτη προσοχή των πολιτών με φόντο τις επικείμενες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επέστησε τη Δευτέρα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών από το υπουργείο Υγείας, για την εξάπλωξση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Όπως επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου, «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή τις γιορτινές ημέρες που έρχονται. Και πιο συγκεκριμένα η κάθε οικογένεια να καθορίσει το στενό κύκλο συγγενών και φίλων με τους οποίους θα περάσει τις γιορτές».

Η ίδια ζήτησε αυστηρή τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, τη χρήση μασκών στα τραπέζια, αλλά και τον καλό αερισμό των χώρων.

Επιπρόσθετα, η Βάνα Παπαευαγγέλου, θέλοντας να δώσει έμφαση στα λεγόμενά της, τόνισε πως «αρκούν 8 λεπτά για να γίνει διασπορά κορονοϊού σε ένα σπίτι 150 τ.μ. με 20 καλεσμένους».

Παπαευαγγέλου: Προτεραιότητα στα εμβόλια θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου, τη Δευτέρα είχαμε 184 νέα κρούσματα στην Αττική και 163 στη Θεσσαλονίκη. Η αίσθηση είναι ότι υπάρχουν πολύ λιγότερα κρούσματα του κορωνοϊού αυτή την εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη.

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε ειδικά στον εμβολιασμό και τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες. «Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και οι μεγάλοι άνθρωποι είναι εκείνοι που συνήθως νοσούν βαριά», επισήμανε

Όπως είπε, το εμβόλιο προστατεύει άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιες πνευμονοπάθειες, διαβήτη και υπέρταση.

 «Πόνος στο σημείο όπου εμβολιάζεται ο εκάστοτε άνθρωπος, κόπωση, κεφαλαλγία και πυρετός, είναι οι κύριες παρενέργειες του εμβολίου έναντι του Covid 19», υπογράμμισε η ίδια.

Πόσο ασφαλής είναι ο εμβολιασμός σε εγκύους και παιδιά

Όπως είπε, εξάλλου, η κυρία Παπαευαγγέλου, υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, οι έγκυες και τα παιδιά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό.

Ωστόσο έτυχε 12 έγκυες γυναίκες που δεν το γνώριζαν και εμβολιάστηκαν έναντι του κορωνοϊού να μην έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα στην κύησή τους.

Αναφορικά, με τα παιδιά έχει εμβολιαστεί πολύ μικρός παιδιών κάτω των 16 ετών, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της ασφάλειας και αποτελεσματικότητα για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

«Θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε υπομονή, γιατί οι ισορροπίες στη χώρα μας είναι εξαιρετικά εύθραυστες. Θα πρέπει να είμαι προσεκτικοί ως προς τη “φούσκα” μας, δηλαδή το στενό συνηθισμένο κύκλο των ατόμων με τους οποίους ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή . Αρκούν μόλις οκτώ λεπτά σε χώρο επιφάνειας 150 τ.μ., 20 άτομα που δεν φορούν μάσκα να διασπείρουν τον κορωνοϊό», σημείωσε.

«Πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό, για να μη φτάσουμε στο σημείο να υπονομεύσουμε τη συλλογική προσπάθεια που έχει γίνει για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού», υπογράμμισε εξάλλου η κυρία Παπαευαγγέλου.

Πηγή: cnn.gr

Σχόλια