Ο κ. Αθανάσιος Καββαδάς, ο πρώτος κυβερνητικός Βουλευτής που παρεμβαίνει για την ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.


Πηγή φωτογραφιών: ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS.

Με δύο διαδοχικές επιστολές του, 21 και 23 Δεκεμβρίου, προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Αθανάσιος Καββαδάς, είναι ο πρώτος κυβερνητικός Βουλευτής που εκφράζει αντιρρήσεις για το προτεινόμενο σχέδιο της συγκεκριμένης Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.
Εμείς έχουμε να παρατηρήσουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι απλά και μόνο η ζώνη Π9 του Καλάμου στο ''Βαθυλιμιόνι'', αλλά ολόκληρος ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης Π.Ο.Α.Υ. που είναι εκτός του γράμματος και του πνεύματος του νόμου, που απαιτεί οι υπό ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. να έχουν συγκεντρωτική λογική, με μετακινήσεις και μετεγκαταστάσεις.
Η τεράστιες ζώνες Π7 (Αρχοντοχωρίου) και Π6 (Μαυροβορός - Βουλγαρέλα), ακόμα και αυτή η Π10 (Μύτικας), είναι αυτές που επηρεάζουν όλη αυτή την ενιαία τουριστικά θαλάσσια περιοχή Αστακός - Καστός - Κάλαμος - Μύτικας και πολύ σωστά ο Βουλευτής δείχνει στον κ. Οικονόμου τον χάρτη της Επιτροπής Αγώνα με τις διάσπαρτες 10 ζώνες.
Η ζώνη Π5 στον Άγιο Παντελεήμονα Αστακού, ένας κλειστός κόλπος μέσα στον κόλπο του Αστακού είναι αδιανόητη. Ο κόλπος του Αστακού και οι Εχινάδες με μέτωπο τον Αστακό, δεν σηκώνουν ούτε δείγμα κλουβιού.

Στην επιλογή των σημείων χωροθέτησης των παραγωγικών ζωνών της προτεινόμενης Π.Ο.Α.Υ., απουσιάζει η συγκεντρωτική λογική και η οικονομία του θαλάσσιου χώρου και οι προτεινόμενες παραγωγικές ζώνες, συμπίπτουν επακριβώς με τις άναρχες και διάσπαρτες χωροθετήσεις του παρελθόντος. Άρα αυτό που ισχυρίζεται το Υπουργείο και διατυμπανίζει ο κ. Οικονόμου, ότι δηλαδή η Π.Ο.Α.Υ. έρχεται να βάλει τάξη στην αταξία και στην πρακτική του παρελθόντος όπου ο καθένας έκανε ότι ήθελε όπου ήθελε (λόγια του κ. Οικονόμου στην Βουλή), δεν είναι αλήθεια, γιατί η ζώνες Π.Ο.Α.Υ. δημιουργούνται ακριβώς ως δια μαγείας στα σημεία, όπου ο καθένας έκανε ότι ήθελε όπου ήθελε. Ούτε ένα σημείο δεν άφησε απ' έξω, ούτε μία μετακίνηση, καμία συγκέντρωση. Άρα ο κ. Οικονόμου, παρότι τεχνοκράτης, μας εμπαίζει και προκαλεί τον κοινό νου που όλοι διαθέτουμε.


Χωρίς καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, τον Δήμο Ξηρομέρου και τις θιγόμενες κοινότητες, αλλά και τον Δήμο Λευκάδας με τις θιγόμενες Κοινότητες εκτός διαβούλευσης, η Π.Ο.Α.Υ. συμπεριλαμβάνει το παράκτιο κομμάτι του Δήμου Ξηρομέρου, που στο χωροταξικό του 2011 δεν περιλαμβανόταν για την ίδρυση Π.Ο.Α.Υ.


Στο νομικό πλαίσιο του ειδικού χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών ΦΕΚ 2505/4.11.2011, στην Περιοχή Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Α.Υ), με την ονομασία «ΔΥΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ – ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ» και συντομογραφία Α3, η οποία κατηγοριοποιήθηκε στις ιδιαίτερα αναπτυγμένες ιχθυοκαλλιεργητικά περιοχές, προέβλεπε την δημιουργία δύο (2) Π.Ο.Α.Υ, την Π.Ο.Α.Υ. Νοτίων Εχινάδων, με τρεις (3) ζώνες, που υλοποιήθηκε και την Π.Ο.Α.Υ. Κεντρικών και Βόρειων Εχινάδων, με τρεις (3) ζώνες, που δεν υλοποιήθηκε. Αντ’ αυτού σήμερα βλέπουμε να προτείνεται μία Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, όπου έχει δέκα (10) ζώνες και έχει περιλάβει και το παράκτιο κομμάτι της Αιτωλοακαρνανίας, που στις προτεινόμενες Π.Ο.Α.Υ. της συγκεκριμένης Π.Α.Υ. Α3, με την ονομασία «ΔΥΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ – ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ», στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες, το συγκεκριμένο παράκτιο κομμάτι δεν περιλαμβάνονταν. Η τεκμηρίωση αυτού που αναφέρουμε βρίσκεται στο ΦΕΚ 2505/4.11.2011, σελ. 31.
Δείτε εδώ και εδώ τις δύο διαδοχικές επιστολές του Βουλευτή Λευκάδας.

Σχόλια