Εγκρίθηκε από το ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για την Π.Ο.Α.Υ. ΚεφαλλονιάςΤο "πράσινο φως" με θετική γνωμοδότηση έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τη θεσμοθέτηση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Κεφαλλονιάς.

Πρόκειται για το ένα από τα τρία (3) Π.Δ., που είχαν στείλει τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς έγκριση ύστερα από ενδελεχή και άριστη συνεργασία για τη διευθέτηση και ρύθμιση χρονιζόντων προβλημάτων αναφορικά με τις εν λόγω περιοχές ανάπτυξης.

 Συγκεκριμένα το Π.Δ. υπεγράφη κατόπιν της υπ’ αριθμόν 17/2020 θετικής γνώμης, που έλαβε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και με την υπογραφή στη συνέχεια των αρμοδίων Υφυπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.κ. Δημήτριου Οικονόμου και Νικόλαου Ταγαρά και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινής Αραμπατζή, αποστέλλεται στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελαροπούλου προς επικύρωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ προσυπογράφονται όλες οι θεσμικές πρωτοβουλίες, που έλαβε η παρούσα Πολιτική Ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. και του Υ.Π.ΕΝ. ενώ οι παρατηρήσεις οι οποίες ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. Σε αντιδιαστολή το ένα και μοναδικό Π.Δ. για τη θεσμοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ. Πιερίας, που υπεγράφη το 2019 από την προηγούμενη Κυβέρνηση είχε επιστραφεί 2 φορές από το ΣτΕ για αναγκαίες αλλαγές και διορθώσεις ουσιαστικού χαρακτήρα.

Μετά την υπογραφή του τελικού κειμένου του Π.Δ. ο αρμόδιοι Υφυπουργοί δήλωσαν:

Δημήτριος Οικονόμου:

"Η επανεκκίνηση του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας είναι γεγονός. Χάρη στη συστηματική κι επίμονη δουλειά, βάζουμε και πάλι μπροστά έναν κλάδο της οικονομίας που έμενε ουσιαστικά στον πάγο επί πολλά χρόνια. Η ελληνική υδατοκαλλιέργεια παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές. Ο έντονος εξαγωγικός προσανατολισμός και η συνάρτηση με μείζονα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ώρας, προσδίδουν στον κλάδο στρατηγική σημασία για την ανάκαμψη της οικονομίας, δίνοντας ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη

Η εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Υφυπουργό, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, οδήγησε σε χρόνους ρεκόρ στην επίλυση ερμηνευτικών και διαδικαστικών εμποδίων για την έγκριση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.). Η επιτάχυνση των διαδικασιών ανοίγει τον δρόμο για την προώθηση και των υπολοίπων Π.Ο.Α.Υ., που μέχρι σήμερα εκκρεμούν, μετά από συνεκτίμηση της φέρουσας ικανότητας  και με σεβασμό στα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Λαμβάνονται, επίσης, υπόψη τα κριτήρια και οι συμβατότητες χωροθέτησης, όπως προβλέπονται από τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό.

 Η οργανωμένη χωροθέτηση παραγωγικών δραστηριοτήτων αποτελεί εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Συμπλέει έτσι απόλυτα με τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων και την και τη δημιουργία θέσεων εργασίας".

Φωτεινή Αραμπατζή:

"Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζω τη θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ στο Π.Δ. Κεφαλλονιάς, που επεξεργαστήκαμε με πολλή προσοχή αλλά και εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Δημήτρη Οικονόμου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες των δύο Υπουργείων. Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα Π.Δ. που "χρόνιζε" ξεχασμένο στα συρτάρια από τις 16/10/2014 και εγκρίθηκε από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας μας με τυπικές, ολιγάριθμες βελτιώσεις, μας γεμίζει αισιοδοξία για την δουλειά και τη συνεργασία που προηγήθηκε. Είχα άλλωστε δηλώσει με το πέρας της επεξεργασίας αυτού αλλά και των Π.Δ. Οξιάς και Χαλκιδικής, που έχουν πάρει τον δρόμο τους, ότι τα Σχέδια  αυτά θα λειτουργήσουν ως "οδηγός" για την γρήγορη ολοκλήρωση και έγκριση όλων των υπολοίπων Π.Ο.Α.Υ. με στόχο  την εξασφάλιση του αναγκαίου "ζωτικού χώρου" του κλάδου των ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών.

Ενός δυναμικού, εντυπωσιακά  εξωστρεφούς κλάδου, με έντονο κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα, ενός κλάδου που προσελκύει επενδύσεις και συγκεντρώνει με αντικειμενική ανάλυση δεδομένων τα χαρακτηριστικά της οικονομίας που θέλουμε, σε σχέση και με τα συμπεράσματα της επιτροπής Πισσαρίδη. Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς, κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη".

https://www.capital.gr

Σχόλια