Γώγος: Χωρίς μάσκες σε ένα χρόνο

Αισιόδοξος ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα είμαστε χωρίς μάσκες εμφανίστηκε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ χθες, ο καθηγητής τόνισε:

«Θα μπορούσαμε σε 1 χρόνο να βγάλουμε τις μάσκες από την άποψη ότι οι εμβολιασμοί θα γενικευτούν, θα υπάρχουν πολλές πλατφόρμες ώστε να διατεθούν, και μέχρι τότε θα έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολίων για να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού και να περάσουμε σε μια νόσο που θα έχει τα επιδημικά χαρακτηριστικά μια λοίμωξης τύπου γρίπης».

Ωστόσο, ο κ. Γώγος τόνισε πως μέτρα θα λαμβάνονται όπου και όποτε χρειάζεται.


Την ίδια ώρα, επεσήμανε ότι φέτος κερδίσαμε ένα στοίχημα –την ταχεία παραγωγή εμβολίων που ήταν και η μόνη λύση στην πανδημία.

Όπως εξήγησε, καταφέραμε να έχουμε μέσα σε ένα χρόνο εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά και μάλιστα από πολλές πλατφόρμες παράλληλα.

Για τα σχολεία
Αναφορικά με την κρίσιμη για τα σχολεία συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα από τους λοιμωξιολόγους, ο κ. Γώγος είπε πως επιθυμία όλων είναι να ανοίξουν οι εκπαιδευτικές βαθμίδες αλλά ταυτόχρονα η διαδικασία αυτή να είναι ασφαλής.

Να υπάρχουν, δηλαδή, δεδομένα ότι όλα θα πάνε καλά.

 Όπως ανέφερε, εάν τα πράγματα δεν επιβαρυνθούν περαιτέρω και δεν υπάρξει αύξηση της κινητικότητας, τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα δημοτικά από τις 11 Ιανουαρίου.

Εξήγησε, όμως, πως επειδή το άνοιγμα θα είναι οριζόντιο θα πρέπει να εξεταστούν και οι «δύσκολες» περιοχές, όπως η Κοζάνη.

«Την Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων, ο κ. Γώγος απάντησε πως δεν το βλέπει για άμεσα.

«Θα πρέπει να δούμε μια σταθερή μείωση εφόσον έχουμε πραγματική αποφόρτιση του συστήματος» είπε, σημειώνοντας παράλληλα πως στην Αττική διαφαίνεται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων αλλά όχι βελτίωση.

Μάλιστα, ανέφερε πως αν στην Αττική συμβεί κάτι, όπως για παράδειγμα μια έξαρση, «θα έχουμε πολλές δυσκολίες».

«Η Αττική είναι μία από τις ζώνες που έχουμε στραμμένο το βλέμμα και η προσοχή μας είναι τεταμένη στην περιοχή και είναι από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις για την συνέχεια» εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας πως τα κρούσματα στην Αθήνα παραμένουν τριψήφια.

Πηγή: cnn.gr

Σχόλια