Θεοδωρίδου για μεταλλαγμένο στέλεχος: Δεν επηρεάζεται η βαρύτητα της νόσου, ούτε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Η καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας. Ανακοινώθηκαν σήμερα 4/1, 427 νέα κρούσματα.

«Ελπίδα ότι οι αριθμοί θα υποχωρήσουν βαθμιαία. Το εμβόλιο είναι το επιστημονικό επίτευγμα του 2020», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την έναρξη της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

Παράλληλα τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοι για τους ηλικιωμένους. Η αποδοχή του εμβολιασμού έχει νικήσει τους αρχικούς ενδιασμούς. Μέσα στον Ιανουάριο περιμένουμε και άλλα εμβόλια της Pfizer, ενώ αναμένονται και τα εμβόλια της Astrazeneca.

Μιλώντας για το εμβόλιο της AstraZeneca, η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε πως είναι ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία από αυτό της Pfizer. Χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, έναν ιό δηλαδή εξασθενημένο, ένα είδος ταχυδρόμου που μεταφέρει το γενετικό υλικό του ιού στα κύτταρα για την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Το εμβόλιο αυτό, βάση της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%.

Όπως είπε, δίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί σε 4 εβδομάδες και που τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες σκέφτονται η δεύτερη δόση να δοθεί μετά από 12 εβδομάδες.

Τέλος σημείωσε πως ένα εμβόλιο μόνο του δεν μπορεί να καλύψει τα περίπου 7,1 δις πληθυσμού παγκόσμια. Χρειάζεται μια παγκόσμια συνεργασία η οποία θα βοηθήσει να καλυφθούν με το εμβόλιο, όχι μόνο οι πλούσιες χώρες, αλλά και εκείνες με μικρότερη ευμάρεια.

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε, οτι παραδόθηκε και άλλη ποσότητα του εμβολίου της PFIZER, και εχουν ήδη διανεμηθεί στα εμβολιαστικά κέντρα 24.000 δόσεις.

56 νοσοκομεία προχώρησαν σήμερα σε εμβολιασμούς και ακόμα 55 νοσοκομεία θα προστεθούν στις 8 Ιανουαρίου. Μέχρι 20/1 θα εμβολιαστούν και υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα.

Οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών αναμένεται να εμβολιαστούν στις 20 Ιανουαρίου, ενώ έχει εξασφαλιστεί και η δεύτερη δόση του εμβολίου.

11 Ιανουαρίου 2021, ανοιγει η πλατφόρμα για το εμβόλιο, και όσοι έχουν γραφεί στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται μήνυμα για τον εμβολιασμό.

Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr θα μπορούν επίσης οι πολίτες με το ΑΜΚΑ να κλείνουν ραντεβού αλλιώς για όσους δεν ειναι εξοικιωμένους σε φαρμακεία.

Οσον αφορά το θέμα του μεταλλαγμένου ιού, αυτός δεν ανησυχεί τους επιστήμονες σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου. «Δεν υπάρχει συζήτηση για επιβάρυνση στην νόσο και στη μεταδοτικότητά του όσον αφορά το εμβόλιο».

 Σχετικά με τον διασωληνωμένο διοικητή του Θριάσου αφότου έκανε ο εμβόλιο, ανέφερε οτι δν υπάρχει από την κλινική εξέταση συνάφεια μεταξύ των δύο, δεν έχει covid αλλά έχει υποκείμενο πρόβλημα που του δημιούργησε αυτό το πρόβλημα και βρίσκεται διασωληνωμένος.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Σχόλια