Σοκαριστικές εικόνες στο παλιό κοιμητήριο της Κατούνας-το έδαφος «καταπίνει» μνήματα

 

Κατεστραμμένα ταφικά μνήματα και διαλυμένοι τάφοι χωριανών, είναι το σκηνικό στο κοιμητήριο της Κατούνας.

Αυτές τις σοκαριστικές εικόνες αντικρίζει ο επισκέπτης που πάει να ανάψει το καντηλάκι, της μάνας, του πατέρα, του παππού, της γιαγιάς, του αδελφού, της αδελφής, του φίλου και συγχωριανού.

“Ο σεβασμός που οφείλουμε να αποδίδουμε προς τους νεκρούς μας, αποτελεί υποχρέωση που έλκει την καταγωγή της από τα βάθη των αιώνων”, γράφει χαρακτηριστικά το τοπικό blog katounanews, δημοσιοποιώντας μάλιστα πρωτοφανείς εικόνες από το γεωλογικό φαινόμενο με το έδαφος να “καταπίνει” τάφους, φέρετρα, νεκρούς…

Στην ανάρτηση επισημαίνεται ακόμη πως είναι υποχρέωση του Δήμου να παρέμβει άμεσα στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο κοιμητήριο της Κατούνας όπου επικρατεί σκηνικό της πλήρους απαξίωσης των νεκρών.

Οι ζημιές είναι τεράστιες και μεγαλώνουν συνεχώς. Ο μαντρότοιχος έχει καταρρεύσει με τα κάγκελα να έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν πολλά μνήματα και το κοιμητήριο να παραμένει ανοιχτό όπως και η εξωτερική πόρτα που δεν κλείνει.

Πολλά μνήματα έχει απορροφηθεί στο έδαφος και συνεχίζουν, ενώ αρκετά είναι σπασμένα και το ένα έχει πέσει πάνω στο άλλο.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε αρχικά προ τριετίας περίπου όταν μια τεράστια τρύπα άνοιξε εξωτερικά στην είσοδο του παλιού κοιμητηρίου η οποία σιγά σιγά μεγάλωσε εσωτερικά με προέκταση μέσα στο νεκροταφείο.

Την τρύπα αυτή το 2018 οι αρμόδιοι του Δήμου χωρίς σκέψη, χωρίς μελέτη, την έκλεισαν με δεκάδες φορτηγά και την μπάζωσαν, σήμερα η τρύπα αυτή μεγαλώνει εσωτερικά και έχει βάθος 10 μ περίπου και ανυπολόγιστο πλάτος που όλο αυξάνεται.

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και καιρό, πριν τις εκλογές του 2019 για την αποσυμφόρηση του χώρου και καθαρισμού, έμεινε στη μέση, σύμφωνα πάντα με την σχετική ανάρτηση.
Πολλοί από τους κατοίκους ενημέρωσαν πως κινήθηκαν νομικά.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες.

Σχόλια