Ανακοίνωσης της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Ξηρομέρου

 


Οι καταστροφές και οι ζημιές από τις πλημύρες σε όλο το δήμο Ξηρομέρου και κύρια στον Αστακό – Βασιλόπουλο – Αρχοντοχώρι - Βάρνακα – Χρυσοβίτσα – Πηγάδια , από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές σε χωράφια , κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οικισμούς και στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του δήμου....

Δεν μπορεί εν έτη 2021, όπου η ανθρωπότητα και η επιστήμη έχει πετύχει μεγαλειώδη άλματα, κάθε φορά που βρέχει να είναι φυσικό επακόλουθο να προκαλούνται τέτοιες καταστροφές . 

Η κυβέρνηση , η περιφέρεια και ο δήμος διαχρονικά και σήμερα δεν μπορούν να επικαλούνται τα καιρικά φαινόμενα για τις καταστροφές και τις πλημύρες . Όλα αυτά είναι απόρροια των μεγάλων ελλείψεων σε αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή μας. Είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις , ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ,ΣΥΡΙΖΑ και την ΕΕ. Μια πολιτική η οποία βάζει τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Οι δαπάνες για τέτοια έργα χαρακτηρίζονται ως μη επιλέξιμες -«αντιπαραγωγικές» και πως έχουν μεγάλο «κόστος» , με αποτέλεσμα κάθε χρόνο με τις πρώτες βροχές να έχουμε αυτές τις καταστροφές. Από την άλλη μοιράζουν απλόχερα εκατομμύρια για βιώσιμες αστικές αναπλάσεις , έργα βιτρίνας και υποδομές που εξυπηρετούν τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης (τουρισμός , μεταφορές) , δίνοντας ακόμα και ζεστό χρήμα με τη μορφή επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Για μία ακόμα φορά φαίνονται τα εγκληματικά αποτελέσματα της λογικής «κόστους – οφέλους» της κυβέρνησης , που με γνώμονα τα κέρδη των επιχειρηματικών κολοσσών , αφήνει τον λαό απροστάτευτο μπροστά σε κάθε είδους καιρικά φαινόμενα. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητάει: 

· Να κυριχθεί ο δήμος σε έκτακτη ανάγκη. 

· Έκτακτη ενίσχυση για τις ανάγκες του συνόλου των πληγέντων , ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) αποζημίωση των ζημιών σε φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο , για τους μικρομεσαίος αγρότες και κτηνοτρόφους. 

· Την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων αντιπλημυρικής προστασίας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό 

· Εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών 

· Την απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη και φόρους. Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ξηρομέρου 

Σχόλια