Θέμα ημερών ο ανασχηματισμός;

 

Έμπειρα στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιλεγεί το επικρατέστερο σενάριο ανασχηματισμού αυτό το Σαββατοκύριακο – Ποιό το σκεπτικό του πρωθυπουργού

Βασικό θέμα στο «μενού» της Πρωτοχρονιάς φαίνεται ότι ήταν για τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και ο χρόνος που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός για τις σχετικές ανακοινώσεις.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απέφυγε -μέχρι τώρα- κάθε «ύποπτη χαραμάδα» για την διαρροή των προθέσεών του, ωστόσο τα σενάρια περί ανασχηματισμού παραμένουν στο πρωθυπουργικό τραπέζι και, όπως λένε με νόημα έμπειρα στελέχη, δεν αποκλείεται αυτό το Σαββατοκύριακο να επιλεγεί το επικρατέστερο. Σε κάθε περίπτωση ένας ανασχηματισμός και δη δομικός εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετικά δύσβατη υπόθεση λόγω της σύνθετης συγκυρίας: η μάχη κατά της πανδημίας συνεχίζεται, το εθνικό εγχείρημα του εμβολιασμού μόλις άρχισε και στα ερωτήματα για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό προστίθενται όλο και περισσότερα.

Από την άλλη πλευρά κυβερνητικοί που δεν αποκλείουν άμεσες κινήσεις του πρωθυπουργού όσον αφορά στον ανασχηματισμό τονίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει πάση θυσία να επιταχύνει μέσα στον πρώτο τρίμηνο του 2021 τους μεταρρυθμιστικούς ρυθμούς και να δρομολογήσει πρωτοβουλίες, εντός και εκτός βουλής, με στόχο την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι ίδιοι άνθρωποι εκτιμούν ότι στην πορεία αυτή θα επιδιώξει να ενισχύσει το κυβερνητικό σχήμα ακολουθώντας την γραμμή «οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις». Αυτό σημαίνει ότι επιμένει στην ανάδειξη σε θέσεις-κλειδιά όχι μόνο στελεχών από την κοινοβουλευτική του ομάδα αλλά και τεχνοκρατών. «Το απέδειξε με την σύνθεση της πρώτης του κυβέρνησης, θα το κάνει και στη συνέχεια», λέει χαρακτηριστικά βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του δεν εμμένει στην ανάγκη υπουργοποίησης «και άλλων από την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα».

Το Μέγαρο Μαξίμου ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τα σενάρια για το προφίλ και τον χρόνο του ανασχηματισμού- αλλά την ίδια ώρα στα κυβερνητικά γραφεία λοκάρουν την Δευτέρα και την Τρίτη με την εκτίμηση ότι αν ο πρωθυπουργός έχει λάβει τις αποφάσεις του δεν πρόκειται να καθυστερήσει την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου. Σκοπεύει να φέρει τα πάνω-κάτω, να αφήσει εκτός υπουργικού ακόμη και κορυφαίους υπουργούς; Αφήνει την συζήτηση περί εσωκομματικών ισορροπιών να εξελίσσεται ή δίνει περισσότερο βάρος στην συγκρότηση του μεταρρυθμιστικού προφίλ της κυβέρνησής του διατηρώντας στην πρώτη γραμμή εξωκοινοβουλευτικούς (και μη) υπουργούς που έχουν αναμφίβολα πετύχει πολλά στοιχήματα μέσα στους 18 μήνες;

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός πιστεύει πολύ στις δυνατότητες κάποιων κορυφαίων υπουργών, οι οποίοι και θα παραμείνουν στις θέσεις τους στον προσεχή ανασχηματισμό. Οι συγκεκριμένοι υπουργοί έχουν ήδη συγκεντρώσει αυξημένες αρμοδιότητες και αναλάβει ειδικές αποστολές.

Υπάρχουν και άλλοι, τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνονται στη …λίστα των προς αποχώρηση από το περασμένο καλοκαίρι- τότε που ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε κάποιες «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα. Παραμένουν στην ίδια λίστα; Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει λεπτομερείς σημειώσεις για το «αποτύπωμα» του κάθε υπουργού και όπως συμπληρώνουν στενοί του συνεργάτες «μόνο εκείνος ξέρει εάν και πότε θα κρίνει σκόπιμο να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα»

Φώφη Γιωτάκη – Newmoney.gr

Σχόλια