Σαββατοκύριακα: Οι έξι λόγοι μετακίνησης έως τις 6 & οι τρεις μετά τις 6 μμ (λίστα)

 


Για έξι λόγους, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μπορούν να μετακινούνται από σήμερα οι κάτοικοι της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής από τις 5 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.....


«Κάθε Σάββατο και Κυριακή μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινάει στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί. Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Τα μέτρα αυτά ισχύουν από αύριο το πρωί στις 6 και έως τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.

Οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, ήτοι Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων, όσο και των αποτελεσμάτων ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.
Οι έξι λόγοι με βάση το forma.gov.gr είναι:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Υπενθυμίζεται ότι:

-Τα μόνα ανοικτά καταστήματα το Σάββατο και την Κυριακή είναι τα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φούρνοι, βενζινάδικα, και τα φαρμακεία από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

-Αναστέλλεται η λειτουργία λαϊκών αγορών τα Σαββατοκύριακα, μέτρο το οποίο θα ισχύσει από το επόμενο ΣΚ.

-Οι χώροι λατρείας λειτουργούν κανονικά.

Επίσης, μετά τις 6 μμ και έως τις 5 το πρωί: η μετακίνηση με SMS επιτρέπεται:

· Με τον αριθμό 1 στο 13033: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας

· Με τον αριθμό 6 στο 13033: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου γύρω από την οικία τους.

· Όσον αφορά τις μετακινήσεις για λόγους εργασίας, οι πολίτες θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν μαζί τους το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη.

aftodioikisi

Σχόλια