Κυκλοφόρησαν ΤΑ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ !!!


 


S.O.S. !.... Η Βελανιδιά κινδυνεύει

Ξένος και περαστικός αν βρεθείς στην Ακαρνανία, κατά τις συνήθεις που επικρατούν στα μέρη μας, θα βρεθείς μπροστά σε μια σειρά από ερωτήματα, όπως: Από πού μας έρχεσαι πατριώτη, τι χαμπέρια μας φέρνεις, πώς τα περνάτε στον τόπο σας, πώς τα βλέπεις τα πράγματα ή τον καιρό. Θα απαντήσεις, φυσικά, θα ρωτήσεις κι εσύ κι έτσι θα πιάσετε το κουβεντολόι πάνω σε θέματα γενικού ή ειδικού ενδιαφέροντος. Προσέξτε μην εμπλακείτε, παρασυρθείτε ή ανοίξετε θέμα για βελανιδιά ή βελανίδι. Αν δεν βάλουν τα γέλια, θα σου πουν κάτι σαν και κείνο που έλεγαν οι Αθηναίοι σε όποιους άνοιγαν συζήτηση περί σοφίας, προφανώς αγνοώντας πως ήταν η Αθήνα η πόλη της σοφίας, με τις άπειρες Φιλοσοφικές Σχολές. Γιατί έζησαν και μεγάλωσαν μαζί με τις βελανιδιές, με τα ξύλα τους έφτιαχναν αργαλειούς, αλέτρια, σκεύη φαγητού, στέγες των σπιτιών και παλούκια για τους φράχτες τους, φούρκες για τις λιάστρες και τις κληματαριές κι ακόμα, με τον καρπό τους, το βελανίδι, που μάζευαν και πουλούσαν, συμπλήρωναν τον πάντοτε ελλειμματικό προϋπολογισμό της οικογένειας, ενώ με την ήπια ξύλευση κρατούσαν τη φωτιά αναμμένη, σχεδόν ολημερίς, για το μαγείρεμα της οικογένειας και, το χειμώνα, για να ζεσταίνεται το σπίτι. Για την περίπτωση είχαν το ειρωνικό σχόλιο: «Έλα παππούλη μου να σου δείξω τ’ αμπελοχώραφά σου». Είχαν τη γνώμη ή την πίστη ότι όλα τα σχετικά με τη βελανιδιά τα ήξεραν. Έτσι νόμιζαν, λαθεμένα.

Εγώ, όμως, θα μιλήσω για τη βελανιδιά γιατί είμαι, σχεδόν, βέβαιος ότι αγνοούσαν κάποια βασικά στοιχεία ή, από συμφέρον ορμώμενοι, ανάλογα με τις περιστάσεις, δεν τα λάβαιναν υπόψη. Η βελανιδιά, λοιπόν, είναι στενά συνδεδεμένη με τους Έλληνες και πιότερο με τους Ακαρνάνες. Είμαι κι εγώ ένας από αυτούς και θα μιλήσω για λογαριασμό τους. Το νιώθω σαν υποχρέωση και σαν καθήκον, για το ιερό δέντρο της βελανιδιάς που είχε προστάτη θεϊκά πλάσματα, τις δρυάδες, που ήταν η ψυχή τους και χάνονταν μαζί με το δέντρο και τιμωρούσαν τους εχθρούς τους. Ήταν το ιερό δέντρο του Δία και στο μαντείο της Δωδώνης από ένα τέτοιο τεράστιο δέντρο αποκρυπτογραφούσαν τους χρησμούς, παρατηρώντας και μελετώντας το θρόισμα των φύλλων από τις πνοές των ανέμων ενώ τα φύλλα της γίνονταν στολίδι χρυσό που κοσμούσε το ωραίο φύλο και στεφάνωνε, κτέρισμα, τις κεφαλές των νεκρών βασιλέων της Μακεδονίας, όπως έδειξαν οι ανασκαφές στη Βεργίνα. Ένα τέτοιο στεφάνι βρέθηκε και στην Ακαρνανία, στα δικά μας τα Κόροντα.

Ακόμα, στις κρίσιμες για το έθνος στιγμές, γινόταν σωτήρια καταφυγή των πληθυσμών αλλά και ιστορικά λημέρια για την κλεφτουριά, που ανέστησε το έθνος μας. Αλλά και εμείς οι νεότεροι έχουμε δική μας πείρα από τον καιρό της κατοχής, που μας κυνηγούσε ο Γερμανός. Πάλι σ’ αυτά τα δέντρα βρήκαμε καταφυγή και οργανώσαμε την Αντίστασή μας.

Και να μην ξεχνάμε ότι οι καρποί τους ήταν μια απ’ τις βασικές τροφές για τον άνθρωπο και τα ζώα. Αλλά η ιδιαιτερότητα της βελανιδιάς έγκειται στο γεγονός ότι είναι σκληρό και αλύγιστο δέντρο και αντέχει σε όλα τα καιρικά φαινόμενα, ακόμα και στις πυρκαγιές και η ηλικία του μετριέται με αιώνες. Το δάσος της βελανιδιάς πλαισιώνεται από πολλά χαμόδεντρα και θάμνους, φιλοξενεί στους κόλπους του ολόκληρο κόσμο μικρών ζώων που ζουν ελεύθερα κι ανυπότακτα που, όμως, γίνονται θύματα της όρεξης του ανθρώπου, και πολλά αγριοπούλια. Στον ίδιο χώρο φυτρώνουν σπάνια, όμορφα και ευωδιαστά λουλούδια καθώς και βότανα θεραπευτικά ασθενειών και παθήσεων.

Ως εδώ, θα έλεγα, παρουσιάσαμε την ταυτότητα του δάσους της βελανιδιάς που συναντάμε, σχεδόν, σ’ όλα τα μέρη της πατρίδας μας. Η αξία και η σημασία του δάσους, γενικά, για τον άνθρωπο είναι ανείπωτα. Είναι τα «ουκ άνευ» που μας διαμήνυσαν οι αρχαίοι προπάτορές μας. Απαραίτητο για τη ζωή του ανθρώπου, το οξυγόνο και αυτό παράγεται από τα φύλλα των δέντρων και μπαίνει στον οργανισμό του με την αναπνοή. Όταν το στερηθεί –αυτό θα γίνει όταν τα δέντρα εξαφανιστούν– η ζωή παύει να υπάρχει. Το ίδιο συμβαίνει και με το νερό, κι αυτό το νιώθεις όλες τις μέρες της ζωής σου και πιότερο τα καυτά καλοκαίρια που, διψασμένος, πίνοντάς το ευφραίνεσαι και ζωογονείσαι. Αν είσαι στην έρημο και βρεθείς σε μια όαση και το πιείς, κυριολεκτικά ανασταίνεσαι, εκτιμώντας και πόσο πολύτιμο αγαθό είναι. Αλλά το νερό δεν είναι μόνο για να το πίνεις και να χτίζεις το σώμα σου. Είναι και οι ανάγκες σου, καθημερινές, που μόνο με το νερό μπορούν να ικανοποιηθούν. Καθαριότητα, φαγητό, λουτρό, πότισμα ζώων και φυτών και άλλων καλλιεργειών και ό,τι θέλεις να κάμεις και να φτιάξεις, χωρίς αυτό δεν γίνεται. Κι αυτό τα δάση μας προσφέρουν και εξασφαλίζουν, αυτά φέρνουν τα σύννεφα και τη βροχή που τη συγκρατούν και κατόπι τη δέχεται η γη στα σπλάχνα της και μας την επιστρέφει με τα ποτάμια και τις άπειρες πηγές της. Η ιστορία μας λέει, πως χώρες που έμειναν άδεντρες, ερήμωσαν και οι λαοί της εξαφανίστηκαν. Ας μην το ξεχνάμε κι αυτό. Τι άλλο χρωστάμε στα δάση; Χειμώνες υποφερτούς και δροσερά καλοκαίρια. Χωρίς αυτά η θερμοκρασία πολλαπλασιάζεται, μαζί με τον ιδρώτα που μας πνίγει, και το αγκομαχητό που βγάζουν τα εξουθενωμένα πνευμόνια. Πηγαίνετε προς την Αγία Τριάδα και στο διάσελο στο χωριό, πηγαίνετε και στον Αστακό με τη γυμνή βαλαώρα και θα βρείτε τη διαφορά. Θυμηθείτε και τι τραβούσατε με τα καπνά που το μάτι σας ήταν κολλημένο στον ουρανό να δείτε αν θα κρεμάσει το σύννεφο και με τα σπαρτά και τις σοδειές όταν φτάναμε στο θερισμό με τον καιρό άβρεχο και τα πηγάδια που στέρφευαν πρόωρα και ακόμα πώς νιώθετε όταν περνάτε μέσα από δασωμένες περιοχές, καταπράσινες, και πώς μέσα από άδεντρες και γκρίζες περιοχές. Σκεφθείτε και πείτε μου αυτό το Ξηρομέρι αν θα μπορούσε να κρατήσει κατοίκους, αν αυτά τα δέντρα, αν αυτό το μοναδικό στα Βαλκάνια βελανιδόδασος, του έλειπε; Αυτό, που το διεφέντευε τον καιρό της σκλαβιάς ή μάνα του Σουλτάνου και το δίναμε «προίκα» στο Λεοπόλδο, πρίγκιπα του Βελγίου και υποψήφιο για βασιλιά μας, υπηρέτη στους κηδεμόνες μας, αλλά εκείνος, περήφανος όντας, τους επέστρεψε το προξενιό, αηδιασμένος και αγανακτισμένος.

Σήμερα το δάσος περνάει άσχημες μέρες. Άνθρωποι ανεπρόκοποι το νέμονται και το εμπορεύονται, παραβιάζοντας γραφτούς και άγραφους νόμους. Οι κάτοικοι όχι μόνο δεν ενοχλούνται αλλά βρίσκουν τρόπους, κάποιο όφελος να έχουν κι αυτοί. Συνεργάζονται με τους ντόπιους λαθραίους υλοτόμους και συμφωνούν να ωφεληθούν και οι δυο τους. Η βελανιδιά σήμερα δεν μου δίνει τίποτε· περιττή είναι κι επιπλέον μου χαλάει το χωράφι. Γιατί να μη βγάλω το χειμώνα που έρχεται, με το φίνο ξύλο της, που η φωτιά το προτιμά από όλα τα άλλα, να μην αναγαλλιάσει, με τη θωριά της, η καρδιά μου. Αυτό είναι το σκεπτικό αυτού που συναινεί στη δολοφονία του δάσους. Που ό,τι είναι και ό,τι έχει σ’ αυτό το χρωστά, αντί να το καμαρώνει, ύμνους να του πλέκει, να το σέβεται, να το συντηρεί και να το προστατεύει απ’ τους εχθρούς του κι ακόμα να στοχάζεται πως δεν είναι ο τελευταίος κάτοικος του πλανήτη μας. Άλλοι ήλθαν πριν από μας και ό,τι είχαν σ’ εμάς το παρέδωσαν. Εμείς, όταν φύγουμε, τίποτε δεν θα αφήσουμε σ’ εκείνους που έρχονται; Τόσο επιλήσμονες του χρέους θα γίνουμε; Τέτοιο κακούργημα θα διαπράξουμε; Όχι βέβαια. Είμαστε άνθρωποι, με μυαλό και γνώση, και τέτοιοι θα παραμείνουμε. Πρέπει οι επερχόμενοι να μας μακαρίζουν και όχι να μας ρίχνουν ανάθεμα. Θα αντισταθούμε, θα πολεμήσουμε και ό,τι άλλο πρέπει θα κάνουμε, το δάσος να μη χαθεί.

Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Η φύση δεν μπορεί πια να ανεχθεί το βάρβαρο βιασμό που χρόνια και χρόνια της κάνουμε και αποφάσισε να μας εκδικηθεί, με τον τρόπο που αυτή ξέρει, και ήδη τον έχουμε γευτεί. Η θερμοκρασία ανέβηκε δυο βαθμούς σ’ ολόκληρο τον πλανήτη μας και οι συνέπειες είναι σκληρές και μη αναστρέψιμες. Οι βροχές θα αραιώσουν και θα αυξηθεί η μανία τους, το νερό θα λιγοστέψει και δε θα επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες μας, οι καλλιέργειες δεν θα αποδίδουν και απ’ τις συνέπειες αυτές δε θα γλιτώσει ούτε η κτηνοτροφία. Η χώρα θα αρχίσει να ερημώνεται. Οι ειδικοί και οι επιστήμονες λένε ότι αυτό θα συμβεί με ακρίβεια μαθηματική και μόνο το δέντρο μπορεί να μας προσφέρει κάποια βοήθεια. Η κυβέρνησή μας, αναμασώντας τα λόγια της, πολύ χλιαρά έθεσε το ζήτημα και μας κάλεσε να φυτεύουμε δέντρα, μένοντας άπραγη. Κι εμείς, καθημερινά σκοτώνουμε το μόνο σύμμαχο που μας απόμεινε. Τι λέτε; Θα βγάλουμε, με τα ίδια μας τα χέρια, τα μάτια μας; Θα αυτοκτονήσουμε; Θα γίνουμε ζητιάνοι, ζητώντας απ’ το κράτος αποζημίωση για τις καλλιέργειές μας, που δεν ευδοκίμησαν ή καταστράφηκαν απ’ τα οργισμένα καιρικά φαινόμενα; Θυμηθείτε τους προγόνους μας που έλεγαν: ενός κακού δοθέντος μύρια έπονται, και δώστε την απάντηση στον εαυτό σας, που αφορά άμεσα τον καθένα, αλλά μην αργήσετε. Το κακό έφτασε και χτυπάει την πόρτα μας. Χρησιμοποιείστε τ’ αυτιά, τα μάτια και το μυαλό σας. Είναι απαραίτητο για να έχουμε αύριο.


15.2.2021

Πάνος Λαζαρόπουλος




Το νέο Λεύκωμα του Συλλόγου μας

Ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου “Τα Κόροντα” παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω κορωνοϊού, κατάφερε να εκδώσει το δεύτερο Λεύκωμα για το χωριό μας. Το βιβλίο είναι μια πολυτελής έκδοση με πολλά στοιχεία για το χωριό μας – λαογραφικά αυτή τη φορά- και δεν πρέπει να λείψει από κανένα Χρυσοβιτσάνικο σπίτι.

Στους λόγους που επέβαλαν την έκδοσή του και στο περιεχόμενο του Λευκώματος αναφέρεται ο συγγραφέας του Αλέξανδρος Σάββας στο κείμενο του βιβλίου με τίτλο “Μνήμες” που έχει ως εξής:


Μν ή μ ε ς

Αγαπητοί συγχωριανοί και συγχωριανές, φίλες και φίλοι.

Το Φωτογραφικό Λεύκωμα, που κρατάτε στα χέρια σας, είναι ο 2ος τόμος από το Λεύκωμα του χωριού μας, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας. Η έκδοσή του ήταν επιβεβλημένη για τους εξής τρεις λόγους: Πρώτον, μεσολάβησε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (έξι χρόνια) από την έκδοση του 1ου Λευκώματος

το 2014, που ήταν μια μεγάλη επιτυχία του Συλλόγου μας. Δεύτερον υπήρξαν πολλά αιτήματα συγχωριανών να εκδοθεί νέο, καθώς πολλοί καθυστέρησαν και δεν ανταποκρίθηκαν έγκαιρα στα καλέσματα του Συλλόγου την πρώτη φορά και τρίτον είναι γνωστό ότι η ζωή δεν σταματά, αλλά προχωρεί με δύναμη μπροστά και δημιουργικά. Η κοινωνική ζωή συνεχίζεται, ενώ η λειτουργία του Συλλόγου και της διμηνιαίας εφημερίδας μας «ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ», που αποτελούν δύο ανεξάντλητες πηγές φωτογραφιών συνεχίζεται με ακάθεκτο ρυθμό.

Επομένως, βρεθήκαμε μπροστά στην ανάγκη να προχωρήσουμε στην έκδοση του 2ου Λευκώματος που είναι συμπληρωματικό του 1ου και αναγκαίο για να ολοκληρωθεί η εικόνα του χωριού μας.

Κι αυτή τη φορά η προσπάθεια και η βοήθεια των συγχωριανών, που έδωσαν απλόχερα τις φωτογραφίες τους, ήταν συγκινητική και ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η συγκέντρωση και η ταξινόμηση του υλικού ήταν δύσκολη κι η αναγνώριση των προσώπων εξαντλητική με πολλές ώρες δουλειάς. Ο στόχος μας μετά από 3 χρόνια ολοκληρώθηκε.

Δημιουργήθηκε ένα δεύτερο λεύκωμα 218 σελίδων με ενδιαφέροντα λαογραφικά στοιχεία αυτή τη φορά για τα καφενεία, το βοϊδολίβαδο και το ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 14 Λεσίνι και εν συνεχεία με 330 φωτογραφίες με τις λεζάντες τους και τις ημερομηνίες τους χωρισμένες σε 10 θεματικές ενότητες, το οποίο περιέχει εικόνες από το χωριό από παλιά μέχρι σήμερα και δείχνει τη μεγάλη αγάπη για τη Χρυσοβίτσα που τόσο αγαπήσαμε εμείς, τα ξενιτεμένα παιδιά της πρωτεύουσας.

Κι επειδή μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, έρχονται όλες χωριστά σα «μπουκετάκια» να σου διηγηθούν απίστευτες ιστορίες. Κάθε μια είναι μια ιστορία και μια ανάμνηση. Η εκκλησία, τα ξωκλήσια, το σχολείο, τα μαγαζιά, τα παλιά σπίτια, οι γιορτές, οι γάμοι, οι παρέες, οι εκδηλώσεις. Όλα σου μιλούν για τη ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων. Θα δεις πρόσωπα γνωστά, φιλικά και συγγενικά (πολλά απ’ αυτά δεν υπάρχουν πια), τα κοιτάζεις και νομίζεις ότι θέλουν να σου μιλήσουν, να σε χαιρετήσουν, να σου πουν κάτι και να μάθουν.

Ο Σύλλογός μας μας χάρισε κι αυτό το όμορφο δεύτερο Λεύκωμα γιατί θέλησε να μας κρατήσει δεμένους με το παρελθόν αυτού του τόπου. Ένα Λεύκωμα που όταν το ξεφυλλίζουμε θα θυμόμαστε το παρελθόν με το οποίο όλοι είμαστε δεμένοι με αόρατες κλωστές, που συνεχίζουν στο παρόν και θ’ ακολουθούν και στο μέλλον.

Ευχαριστώ τους συγχωριανούς μου για την προσφορά αυτού του φωτογραφικού υλικού.

Ευχαριστώ τους συνεργάτες και το Σύλλογο για την πολύτιμη βοήθειά τους να ολοκληρωθεί αυτό το Λεύκωμα.

Ευχαριστώ το Θεό που αξιώθηκα να ζήσω στον όμορφο τόπο, το χωριό μου τη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου με αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους, που θα είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου.

Τέλος ένα θερμό ευχαριστώ σ’ όλους όσους αγαπούν τη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Αλέξανδρος Σάββας






ΔΑΚΡΥ



Μου είπες πως δεν σ' αγάπησα όσο εσύ,

κι ένα μικρό διαμάντι λαμπύρισε

στην άκρη του ματιού σου,

κι έσταξε μες την καρδιά μου.


Και τι δεν βρήκε εκεί !!

Της θύμησης το περιβόλι πρωτοδρόσισε.

Και ύστερα τα ωχ και τις λαχτάρες περιδιάβηκε.

στα χείλη της παλιάς παντοτινής αγάπης,

μετουσιώθηκε γλυκό πιοτό.


Με τάραξε αυτό το δάκρυ το αδιόρατο.

Και πόσα δεν μου είπε !

Πιο πολλά απ' όσα τώρα γράφω, και πιο καλά.

Ζήτησε και ξανάφερε

το γνώριμο και φωτεινό του δρόμο,

απ' τα δικά σου, μες τα δικά μου, μάτια να βρεθεί.


Κι εγώ να σε κοιτάζω και να χάνομαι.

Και να θυμάμαι…… και να θυμάμαι…..

Και τι να πρωτοθυμηθώ.


Απ' τα φιλιά σου ως το βλέμμα σου,

κι απ' τη βελούδινη φωνή σου ως τα χάδια σου,

τρέχει ο νους μου ζαλισμένος.

και στη φωτιά σου.

Αυτή η φωτιά ακόμα με πυρώνει.


Εγώ σου είπα πως τρελά σε είχα αγαπήσει.

και τότε, αλλά και τώρα, σ' αγαπώ, ακόμα πιο πολύ.


Σ' εκείνη την παλιά πρωτόγνωρη αγάπη

ο χρόνος πρόσθεσε πολλά στολίδια.

αλλά και βάσεις, και περσότερα στηρίγματα,

να μένει ακλόνητη, γλυκιά και οδηγήτρα.



ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΙΣΣΑΣ





Συνέντευξη του Προέδρου της ΟΠΣΥΞ Δημήτρη Στεργίου για τα προβλήματα των συλλόγων και για την ανάπτυξη του Ξηρομέρου

Στα πλαίσια της ενημέρωσης των συμπατριωτών μας η εφημερίδα μας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (ΟΠΣΥΞ) κ. Δημήτρη (Τάκη) Στεργίου να της παραχωρήσει συνέντευξη για την κατάσταση των Ξηρομερίτικων πολιτιστικών Συλλόγων, για τα προβλήματα της περιοχής, την ανάπτυξη του Ξηρομέρου και την επιχειρούμενη επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών.

Ο κ. Στεργίου δέχτηκε με μεγάλη προθυμία το αίτημά μας και απάντησε στις αντίστοιχες ερωτήσεις που του υποβάλαμε τα εξής:


Κύριε Πρόεδρε, ποια είναι σήμερα η κατάσταση με το πολιτιστικό κίνημα των ετεροδημοτών και τους πολιτιστικούς Συλλόγους της Ομοσπονδίας.


Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (ΟΠΣΥΞ) είναι το δευτεροβάθμιο όργανο των Συλλόγων από την επαρχία Βονίτσης & Ξηρομέρου και έχει μέλη 25 Συλλόγους από την περιοχή με έδρα την Αττική. Ιδρύθηκε την 3-4-1982 δηλ. 39 χρόνια δράσης με τα καλά και τα κακά της.

Η Ομοσπονδία και οι Σύλλογοι Μέλη της 39 χρόνια τώρα αγωνίζονται στο χώρο του πολιτισμού με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια χωρίς οικονομικούς πόρους, για την διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και προβάλουν κάθε τι πνευματικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό εκπορεύεται από την γενέτειρά μας προτάσσοντας το συλλογικό από το ατομικό.

Για την σημερινή κατάσταση στους Συλλόγους τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευοίωνα. Το πολιτιστικό κίνημα περνάει μια δύσκολη περίοδο. Υπάρχει μια σχετική αδράνεια την οποία έφερε ο κορεσμός των τόσων ετών και η μη συμμετοχή νέων ανθρώπων. Σήμερα στην εποχή της επιδημίας τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. «Ήταν στραβό το κλίμα το φάγε και ο γάιδαρος» όπως λέει και η παροιμία.

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε όμως, ότι όλα αυτά τα χρόνια ύπαρξης των πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής μας και του νομού έχει επιτελεσθεί μεγάλο έργο από τη μεριά τους.

Μέσα από συγκεκριμένες δραστηριότητες και συγκεκριμένα έργα, η προσφορά των συλλόγων στο πατριδοτοπικό κίνημα με την ανιδιοτελή συμμετοχή όσων εργάσθηκαν όλα αυτά τα χρόνια διαθέτοντας κόπο, χρόνο και χρήμα για την προκοπή του Συλλόγου, του χωριού τους, της περιοχής τους, του νομού είναι μεγάλη.

Πολλές φορές οι πολιτιστικοί Σύλλογοι με τις δράσεις τους κάλυψαν και καλύπτουν την απουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από διάφορα έργα στα πλαίσια των καταστατικών τους σκοπών.

Ο Σύλλογος σας «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΩΝ ΤΑ ΚΟΡΟΝΤΑ» από τα πρώτα 7 ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας ήταν πάντα παρών και δημιουργικός όλα αυτά τα χρόνια με ανοδική πορεία και έχει καταφέρει να κρατηθεί ψηλά στη συνείδηση και την εκτίμηση των συμπατριωτών. Έχει διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις και έχει εκδώσει αρκετά βιβλία όπως και πολλοί άλλοι σύλλογοι. Εκδίδει ανελλιπώς την εφημερίδα «ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ» με σταθερή περιοδικότητα και σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία.

Έχει παρατηρηθεί όμως μια κόπωση αρκετών Συλλόγων, που οδηγεί σε υποτονική παρουσία ή ακόμα και σε αδράνεια που αυτή επηρεάζει και τη λειτουργία των Ομοσπονδιών και της Συνομοσπονδίας.

Η αδράνεια αυτή οφείλεται στη μη ενεργοποίηση όλων των μελών των Συλλόγων, η αποφυγή ανάληψης θέσεων ευθύνης, η μη δραστηριοποίηση των νέων, η τάση που έχουμε να κρίνουμε τους άλλους χωρίς να κάνουμε την αυτοκριτική μας.

Και σαν να μην έφθανε αυτό είδαμε να ξεφυτρώνουν διάφοροι σύλλογοι στους Δήμους της Αττικής. Η ίδρυση τέτοιων πολιτιστικών Συλλόγων δεν ήταν βέβαια η ανάγκη προβολής της πολιτιστικής μας ιδιαιτερότητας γιατί τέτοια δυνατότητα υπήρχε στον κύριο κορμό του πολιτιστικού κινήματος που από χρόνια λιθαράκι – λιθαράκι και με αγώνες πολλών ανθρώπων έχει φτιάξει το δικό του οικοδόμημα.

Οι αγαπητοί πατριώτες αν πράγματι είχαν το μεράκι και την διάθεση όλη αυτή την ενεργητικότητα που τώρα καταναλώνουν σ΄ αυτούς τους Συλλόγους να την διοχετεύουν στην δομημένη και οργανωμένη συλλογική προσπάθεια θα είχαν βοηθήσει αποτελεσματικότερα.

Σαν πολιτιστικός φορέας έχουμε διοργανώσει συνέδρια, ημερίδες, που είχαν ως θέματα την ανάπτυξη – το περιβάλλον – τις αρχαιότητες – βιολογικές καλλιέργειες κ.ά. και μέσα από αυτές έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας.

Έχουμε σαν Ομοσπονδία κληθεί να διοργανώσουμε και να συμμετάσχουμε σε αγώνες για την αποτροπή της εγκατάστασης επικινδύνων δραστηριοτήτων στην περιοχή μας, όπως ήταν τα τοξικά απόβλητα, ο Λιθάνθρακας, στο Πλατυγιάλι, η εκτροπή του Αχελώου, τα βιοκαύσιμα στη Γουργουβλή Θυρείου, στην Χρυσοβίτσα, στις Φυτείες και σήμερα για την απόσυρση της ΠΟΑΥ Εχινάδων νήσων και Αιτωλ/νίας.

Διαμαρτυρηθήκαμε, για την υποβάθμιση του οικολογικού συστήματος του Αμβρακικού, πιέσαμε για την ολοκλήρωση του φράγματος Αχυρών, πιέσαμε για την ανάδειξη και προστασία του βελανιδοδάσους Ξηρομέρου κ.ά.

Διαμαρτυρηθήκαμε με τους Συλλόγους Μέλη μας ώστε να μην ανασταλεί η λειτουργία του μουσείου Θυρρείου η οποία προσβάλλει την αρχαιολογική ιστορία της περιοχής και της στερεί ένα κύτταρο πολιτισμού που τόσο έχει ανάγκη. Ζητήσαμε την αναβάθμισή του με τις απαραίτητες επισκευές - επεμβάσεις, να εξοπλισθεί με σύγχρονα μηχανήματα ώστε να είναι λειτουργικό και ασφαλές και να επιστραφούν τα ευρήματα της περιοχής, τα οποία αποτελούν μέρος του πολιτισμού μας και να εκτεθούν σε αυτό.

Στην αναπτυξιακή ημερίδα που πραγματοποιήσαμε στην Βόνιτσα το 2005 με θέμα: «ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ» καταλήξαμε και κοινοποιήσαμε τα συμπεράσματα στην πολιτεία χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Η διαχείριση του οικοσυστήματος του Αμβρακικού κόλπου έχει ξεφύγει. Διαβάζουμε σε διάφορες έρευνες που έχουν γίνει ότι οι κυριότερες πηγές ρύπανσης του Αμβρακικού κόλπου είναι: τα γεωργικά και βιομηχανικά απόβλητα, τα κτηνοτροφικά απόβλητα, τα αστικά απόβλητα των παράκτιων αστικών περιοχών (ανεπαρκείς βιολογικοί καθαρισμοί) και τα απόβλητα των μονάδων των ιχθυοκαλλιεργειών.

Ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου – Λευκάδας όπως μετονομάστηκε το 2018 πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και με συνεχείς ελέγχους να προστατεύσει αυτό το σπάνιο οικοσύστημα.



Παίρνοντας αφορμή από τα παραπάνω η Ομοσπονδία σήμερα μετέχει στην επιτροπή αγώνα κατά των ΠΟΑΥ. Πως βλέπεται αυτό το θέμα και πόσο σοβαρό είναι;

Σχεδόν όσα και τα χρόνια δραστηριοποίησης της Ομοσπονδίας είναι και η ύπαρξη των ιχθυοκαλλιεργειών.

Η Ομοσπονδία διαχρονικά ήταν αντίθετη στην άναρχη εγκατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών χωρίς κανένα προγραμματισμό στην περιοχή μας. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έως σήμερα είχε ως αποτέλεσμα την ρύπανση, την υποβάθμιση της περιοχής, την αποτροπή δε κάθε προσπάθειας για τουριστική ή άλλου οικονομικού τομέα ανάπτυξή της.

Σχετικά με τις προτεινόμενες ΠΟΑΥ είμαστε αντίθετοι τόσο για αυτή των Εχινάδων νήσων και Αιτωλ/νίας όσο και αυτής του Αμβρακικού κόλπου.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες όσο και να πασχίζουν κάποιοι να μας πείσουν, ποτέ δεν θα φτάσουν να αντικαταστήσουν αναπτυξιακά και οικονομικά τις αποδόσεις των παραδοσιακών δραστηριοτήτων των κατοίκων της περιοχής που χάθηκαν ανεπιστρεπτί!!

Αγωνιούμε με όλους τους φορείς της περιοχής και είμαστε αντίθετοι στη θεσμοθέτηση των συγκεκριμένων Π.Ο.Α.Υ. που θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και θα αποβούν αρνητικός παράγοντας για την πολυεπίπεδη ανάπτυξη της περιοχής και θα την καταστήσει δε περιοχή μια και μόνης οικονομικής δραστηριότητας.

Αντιλαμβάνεστε όλοι ότι αν για τον οποιοδήποτε συγκυριακό λόγο στο μέλλον ο τομέας αυτός καταστραφεί (οικολογικοί, διατροφικοί και άλλοι λόγοι) θα συμπαρασύρει μαζί και την οικονομική καταστροφή της περιοχής.

Θυμόμαστε όλοι μας όταν τελείωσε η καλλιέργεια του καπνού, μαζί του τελείωσε και ο λεγόμενος Ξηρομερίτης καπνοκαλλιεργητής . Τελείωσαν και οι άλλες καλλιέργειες, του καλαμποκιού, του τριφυλλιού και άλλων προϊόντων και μαζί τους τελείωσε ο Γεωργικός και Κτηνοτροφικός τομέας της περιοχής.

Παλεύουμε για την απόσυρση των συγκεκριμένων ΠΟΑΥ και από κοινού με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού να προχωρήσει ο σχεδιασμός ενός νέου θαλάσσιου χωροταξικού πλαισίου, που θα μπορέσει να καταστήσει τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών πραγματικά παραγωγικό, πιο φιλικό για το περιβάλλον και λιγότερο ανταγωνιστικό για τις υπάρχουσες δραστηριότητες των πολιτών της περιοχής μας, δραστηριότητες, όπως είναι ο τουρισμός, η παράκτια αλιεία, η κτηνοτροφία και πιθανόν νέες οικονομικές δραστηριότητες που πρέπει να αναπτύξουμε.


Τι κατά την γνώμη σας πρέπει να γίνει για την ανάπτυξη της περιοχής μας ;

Κατ αρχήν πρέπει να γίνει προσπάθεια αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της περιοχής , ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των κατοίκων και να κρατηθεί ο πληθυσμός στον τόπο του και να δοθούν κίνητρα στους νέους για απασχόληση.

Να δοθούν κίνητρα προκειμένου να γίνει εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη των επιχειρήσεων του πρωτογενή τομέα.

Να γίνει αξιοποίηση των παραδόσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανάδειξη των αρχαιοτήτων, των λαϊκών εκδηλώσεων του πληθυσμού για την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή, την ανάπτυξη του τουρισμού και της αναψυχής.

Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, με την προστασία της γης από την υπερβολική χρήση ρυπογόνων ουσιών.

Εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών, όπως το οδικό δίκτυο οι λιμενικές εγκαταστάσεις, οι τηλεπικοινωνίες, η ύδρευση η άρδευση, αποχέτευση (βιολογικοί καθαρισμοί) κ.ά ώστε να γίνουν μοχλός ανάπτυξης.

Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών τα ΤΟΕΒ Φυτειών, Χρυσοβίτσας και Παλαιομάνινας πρέπει σιγά σιγά να ξαναζωντανέψουν, ώστε να δώσουν ανάπτυξη και εισόδημα στην ενδοχώρα του Δήμου Ξηρομέρου, σε ένα τομέα όπως ο αγροτικός, ο οποίος μέσω της άρδευσης μπορεί να γίνει μοχλός για την ανάπτυξη του Δήμου Ξηρομέρου.

Τα ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας και Παλαιομάνινας είναι σε αναστολή και έχουν λεηλατηθεί οι εγκαταστάσεις τους και οι οικονομικές τους υποχρεώσεις είναι μεγάλες.

Το μόνο που λειτουργεί είναι το ΤΟΕΒ Φυτειών το οποίο έχει και αυτό τις οφειλές κυρίως προς την ΔΕΗ.

Απαιτούνται χρήματα για έργα υποδομής, όπως η αντικατάσταση του δικτύου, αγροτική οδοποιία, αρδευτικά και άλλα.

Η σωστή λειτουργία των ΤΟΕΒ μπορεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιοχής και χιλιάδες στρέμματα να καλλιεργηθούν και να αποφέρουν έσοδα που τόσο ανάγκη έχουν οι κάτοικοι των περιοχών.

Οι Διοικήσεις των ΤΟΕΒ πρέπει να ελέγχουν με ακρίβεια το κόστος λειτουργίας και να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται. Βέβαια θα πρέπει να φροντίσουν και οι χρήστες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ώστε και τα ΤΟΕΒ να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις και να εκσυγχρονίζονται παρέχοντας όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες.


Το Πλατυγιάλι Αστακού, ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά λιμάνια της Μεσογείου αν όχι το μεγαλύτερο αργοπεθαίνει. Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να στηρίξουν το Πλατυγιάλι σαν λιμάνι και σαν βιομηχανική περιοχή χαμηλής όχλησης, με όλα τα έργα υποδομής που χρειάζονται ( οδοποιία - κ.τ.λ.) για να μπορέσει η επένδυση αυτή να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας και να πιάσουν τόπο τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν κοστίσει στους Έλληνες φορολογούμενους.

Όταν με την απεργία των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης το πλατυγιάλι σήκωσε όλο το βάρος φανήκαμε ανεπαρκείς, ώστε να είμαστε μπροστά από τα γεγονότα και να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες αυτού του λιμανιού.

Επίσης το τεράστιο βελανιδοδάσος έχει έκταση 60.000 στρ. Που είναι το μοναδικό στο είδος στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο των Βαλκανίων κι αποτελεί μοναδικό μνημείο της φύσης πρέπει να προστατευθεί να συνεχίσει να υπάρχει αυτός ο επίγειος παράδεισος που θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα των κατοίκων από τον αγροτουρισμό αλλά και προωθώντας τις οικολογικές βάφες και την οικολογική βυρσοδεψία.

Οι στόχοι για την περιοχή μας είναι ορατοί σε όλους. Ανάπτυξη των υποδομών, οδοποιία, χώροι υγειονομικής ταφής απορριμάτων, υποδομές τουριστικής ανάπτυξης, φράγμα Αχυρών, υποστήριξη της γεωργικής και κτηνοτροφικής οικονομίας

Οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις που επιβάλλεται να γίνουν στην περιοχή πρέπει να στοχεύουν στη δημιουργία νέων υποδομών που θα στηρίζουν την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων (βιομηχανία, εμπόριο, τουρισμός), ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.


Την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας πως την βλέπετε;

Κατ’ αρχήν να πούμε ότι η περιοχή μας δεν είναι τουριστικός προορισμός όπως άλλες περιοχές της χώρας μας και δεν είναι, όχι επειδή δεν έχει ομορφιές, αλλά επειδή δεν έχει υποδομές. Τελευταία βλέπουμε δειλά - δειλά να κατασκευάζονται μονάδες καταλυμάτων μικρών ή μεγάλων και οι οποίες θα φέρουν και παράλληλες επενδύσεις υποστήριξής των.

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον θαλάσσιο τουρισμό με τους όμορφους και γραφικούς κολπίσκους, το βελανιδόδασος του Ξηρομέρου, τις αρχαιότητες, τα ιαματικά λουτρά Τρύφου με τόσες δυνατότητες και που έχουν εγκαταλειφθεί κ.ά.

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός των Δήμων, οι παλιότερες αποφάσεις της π. Νομαρχίας Αιτ/νίας, αλλά και το Περιφερειακό Χωροταξικό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συμφωνούν ότι η περιοχή μας προορίζεται για τουριστική ανάπτυξη και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε.

Βέβαια όπως είπαμε και παραπάνω πρέπει να κατασκευασθεί σύγχρονο οδικό δίκτυο, να εκμεταλλευτούμε το αεροδρόμιο του Ακτίου, να κατασκευασθούν σύγχρονα και ασφαλή λιμάνια.

Πρέπει να υπάρξει διαδημοτική συνεργασία των δύο δήμων της περιοχής μας, να αναθέσουν σε ειδικούς να μελετήσουν ποια περιοχή προσφέρεται πιο πολύ για τουριστική αξιοποίηση, να βάλουν κοινούς στόχους για την ανάπτυξη της περιοχής και να λάβουν μέτρα για την προστασία αυτού του όμορφου φυσικού περιβάλλοντος αποτρέποντας κάθε είδους δραστηριοποίηση ρυπογόνων επενδύσεων όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες.




Να επαναλειτουργήσει το ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας

Ο Σύλλογός μας, στα πλαίσια των προσπαθειών του για την επαναλειτουργία του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκότων του ως Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον κ. Σπήλιο Λιβανό απευθύνθηκε ς’ αυτόν και με υπόμνημά του ζήτησε να ενισχυθεί οικονομικά το ΤΟΕΒ για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στο αντλιοστάσιο από τις θεομηνίες.

Η ενέργεια αυτή έρχεται μετά τη σύσκεψη των φορέων του χωριού που διοργανώθηκε στις 19/8/2020 μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου μας και είχε ως θέμα: “Πρωτοβουλίες για την επαναλειτουργία του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας”.

Πιστεύουμε ότι είναι μεγάλη ανάγκη, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, το νέο Δ.Σ. του ΤΟΕΒ που θα εκλεγεί από τη Γενική Συνέλευση ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες για την επαναλειτουργία του ΤΟΕΒ.

Το υπόμνημά του Συλλόγου μας προς τον κ. Υπουργό έχει ως εξής:


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΩΝ

ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ «Τα Κόροντα»

Πατησίων 5, 4ος όρ.

104 31 ΑΘΗΝΑ

Αθήνα 27/1/2021

Αρ. Πρωτ. 1


ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κο Σπήλιο Λιβανό

Αχαρνών 2, 10176 ΑΘΗΝΑ


Κύριε Υπουργέ,

Ο Σύλλογός μας είναι πολιτιστικός σύλλογος των αποδήμων Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου της Αθήνας, που λειτουργεί συνεχώς από το 1976 και επιδιώκει, σύμφωνα με το καταστατικό του, όχι μόνο την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών, αλλά και την ανάπτυξη της γενέτειράς μας, της Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου Ν. Αιτωλ/νίας.

Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το χωριό μας είναι η επαναλειτουργία του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας, το οποίο πραγματικά, όσα χρόνια λειτούργησε, μετέτρεψε την περιοχή σ’ ένα «μικρό παράδεισο».

Οι αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Σας (Γενική Δ/νση Βιώσιμης Γενικής Παραγωγής και Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφ. Πόρων και Λιπασμάτων) και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (κα Αριστέα Χήρα) στις οποίες απευθυνθήκαμε, μας ενημέρωσαν ότι, προκειμένου ν’ αποκατασταθούν οι μεγάλες ζημιές που υπέστη το αντλιοστάσιο από τις θεομηνίες και για να εγκριθεί αυτόματη υδροληψία άρδευσης με επαναφορτιζόμενη κάρτα ροής ύδατος, απαιτείται η σύνταξη μελετών βιωσιμότητας και σκοπιμότητας του αρδευτικού μας έργου.

Με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 3/24-1-2017 υπόμνημά του το ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας έδωσε στην αρμόδια υπηρεσία Σας τ’ απαραίτητα στοιχεία που χρειαζόταν για την αποκατάσταση των ζημιών.

Επίσης πριν 11 μήνες περίπου πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Σας ενέκρινε οικονομικές ενισχύσεις για τέσσερα ΤΟΕΒ του νομού μας (Θέρμου, Νεοχωρίου, Μεσολογγίου και Λεσινίου) και αναμένεται να ενισχυθούν οικονομικά και τα υπόλοιπα τρία (Χρυσοβίτσας, Φυτειών και Παλαιομάνινας).

Κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου μας διοργανώθηκε στη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου στις 19 Αυγούστου 2020 και ώρα 8 π.μ. στο κοινοτικό κατάστημα Χρυσοβίτσας σύσκεψη με θέμα «Πρωτοβουλίες για να επαναλειτουργήσει το ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας», στην οποία, μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων του χωριού, δεσμεύτηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας ν’ αναλάβει ορισμένες πρωτοβουλίες για την επαναλειτουργία του.

Πιστεύουμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι προαναφερόμενες μελέτες κι ότι από την πλευρά Σας θα εγκριθεί το απαιτούμενο ποσό για την αποκατάσταση των ζημιών του αντλιοστασίου και την κάλυψη των ζημιών που θα προκύψουν από τη μη λειτουργία του ΤΟΕΒ το χρονικό διάστημα των 9 περίπου ετών που έμεινε κλειστό. Ζητάμε τη βοήθειά Σας ώστε να ξανάρθει το νερό στον κάμπο και μαζί μ’ αυτό οι καλλιέργειες και η παραγωγή και με λίγα λόγια να ξανάρθει η ίδια η ζωή.

Σας επισυνάπτουμε 1) το υπ’ αριθμ. πρωτ. 3/24-1-2017 υπόμνημα του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας, 2) το υπ’ αρ. 226 φύλλο της εφημερίδας του Συλλόγου μας «ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ», στο οποίο στη σελ. 4 αναφέρονται οι πρωτοβουλίες μας για το παραπάνω θέμα και 3) το από 25/1/2021 Υπόμνημα του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος

Ταξιάρχης Σάββας

Η Γενική Γραμματέας

Καλλιρρόη Γεωργούλα







Όχι στην ΠΟΔΥ από τον Κώστα Γεωργούλα

Στην ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση-ενημέρωση για την υπό θεσμοθέτηση ΠΟΔΥ στην περιοχή Εχινάδων Νήσων, που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα στις 13/2/2021 και ώρα 7 μ.μ., μίλησα ο συγχωριανός μας Κώστας Γεωργούλας, ως εκπρόσωπος της Δημοτικής Παράταξης “Δυνατό Ξηρόμερο-πρώτα ο πολίτης”, ο οποίος τόνισε ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός της ΠΟΔΥ είναι λαθεμένος και καταστροφικός για τον τόπο μας και για τον τουρισμό μας.

Ειδικά η τοποθέτησή του έχει ως εξής:


"Καλωσορίζω και εγώ με την σειρά μου τους καλεσμένους στην σημερινή εκδήλωση τον Δήμαρχο Πόρου Ιωάννη Δημητριάδη, την εκπρόσωπο του Φορέα Αρχιπέλαγος όλους τους επίσημους καλεσμένους μας καθώς και όλους τους συνδημότες μας που συμμετέχουν σήμερα εδώ σε αυτή την εκδήλωση......

Ως εκπρόσωπος της παράταξης Δυνατό Ξηρόμερο Πρώτα ο Πολίτης και μέλος της επιτροπής Αγώνα εναντίον της ΠΟΑΥ θα ήθελα να σημειώσω ότι φυσικά και είμαστε κατά αυτού του καταστροφικού σχεδίου για την περιοχή μας, απαιτούμε την άμεση αναστολή όλων των διαδικασιών για την δημιουργία ΠΟΑΥ και ζητάμε τη στήριξη όλων των πολιτών ώστε να καταφέρουμε να ακυρώσουμε αυτό το συγκεκριμένο σχεδιασμό της ΠΟΑΥ που είναι λαθεμένος και καταστροφικός για τον τόπο μας και τον τουρισμό μας.

Να διευκρινίσουμε ότι δεν είμαστε κατά των υπαρχουσών ιχθυοκαλλιεργειών, που έχουν έως τώρα στηρίξει πολλές οικογένειες, αλλά έστω και με κάποια καθυστέρηση θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτό που έως τώρα έχουμε δει στην περιοχή μας δεν έχει καμία σχέση με αυτό το καταστροφικό σχέδιο που ετοιμάζεται.

Θα πρέπει να διατηρήσουμε μια περιβαλλοντική ισορροπία στην περιοχή μας και να συμβάλλουμε στην παράδοση καθαρών θαλασσών στα παιδιά μας και τους νέους.

Μεγάλη προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η προστασία του Περιβάλλοντος και η ανάπτυξη που στηρίζεται σε πολύπλευρες δράσεις , χωρίς να παραμελείται ο σημαντικός τομέας του τουρισμού.

Καλούμε όλους τους πολίτες να ενημερωθούν, να γνωρίζουν την αλήθεια, να σταθούν αρωγοί στον αγώνα μας και να πούμε ένα ισχυρό ΟΧΙ στην ΠΟΑΥ στην περιοχή μας"

ΔΥΝΑΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ




Κοινωνικά

Θάνατοι

Έφυγαν από κοντά μας οι: Βασίλειος Θωμά Τσομπος, Χρήστος Παπαγεωργούσης και Αφροδίτη χήρα Αλεξάνδρου Παπαζώη.

Στους συγγενείς θερμά συλλυπητήρια.


Γέννηση

Ο Δημήτριος Κ. Μούρκας και η σύζυγός του Παναγιώτα απέκτησαν κοριτσάκι.

Να τους ζήσει!




Την εποχή της επιδημίας

Μένουμε διερωτώμενοι εις την οικίαν μας,
στραβοπατώντας από δωμάτιον εις δωμάτιον,
ως ποταμίσια καβούρια. Αλιβάνιστοι,
αλειτούργητοι,, ακοινώνητοι, με την ελπίδα
ότι σύντομα θα ανθρωπέψουμε και πάλι…


Ο Άγιος των Ελληνικών Γραμμάτων

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης



Συνδρομές

Κατσιγιάννη-Σταυριανοπούλου Βασιλική 20€

Σάββας Αλέξανδρος 20€

Σάββας Ταξιάρχης 20€

Σάββας Χρήστος 10€



Ειδήσεις – σχόλια

Γερομπόρος

Δεν καθαρίστηκε ο Γερομπόρος, όπως επανειλημμένα είχαμε ζητήσει απ’ την εφημερίδα μας και τα είδαμε τα καταστροφικά αποτελέσματα στις 3 Ιανουαρίου] 2021. Τα πολλά νερά δεν μπόρεσαν να διοχετευθούν στην θάλασσα και πλημμύρισαν τον κάμπο, που έγινε μια απέραντη λίμνη. Δεν ξέρουμε το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Εκεί που πρέπει πάντως να ερευνηθεί είναι αν τελικά παραχωρήθηκαν τα μηχανήματα από την Περιφέρεια για τον καθαρισμό του Γερομπόρου κι αν πράγματι αυτά χρησιμοποιήθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό.


Επιστολή του Δ.Σ. του ΤΟΕΒ

Το Δ.Σ. του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας έστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό με την οποία ζητά την οικονομική ενίσχυση του ΤΟΕΒ για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει.


Μέτρα για το Βελανιδόδασος

Ο Σύλλογος απανταχού Αστακιωτών, με αφορμή τις καταγγειλόμενες περιπτώσεις λαθροϋλοτόμησης, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό και ζητεί να ληφθούν μέτρα για την προστασία του βελανιδοδάσους του Ξηρομέρου.


Εκδηλωσεις για τα 200 χρόνια από το 1821

Ο Δήμος Ξηρομέρου μαζί με τους άλλους δήμους της χώρας θα γιορτάσει φέτος τα 200 χρόνια απελευθέρωσης από την επανάταση του 1821. Για το σκοπό αυτό συστάθηκε Επιτροπή η οποία προγραμματίζει την διοργάνωση εκδηλώσεων όταν οι συνθήκες θα το επιτρέψουν. Απ’ το χωριό μας στην Οργανωτική Επιτροπή συμμετέχουν ο Κώστας Γεωργούλας και ο Αλέξανδρος Σάββας.


Λεύκωμα – τηλεφωνικός κατάλογος

Όσοι θέλουν να προμηθευτούν το νέο τηλεφωνικό κατάλογο και το δεύτερο Λεύκωμα που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων μπορούν να προμηθευτούν στο χωριό από το σούπερ μάρκετ της Καλλιρρόης Χασιώτη και στην Αθήνα απ’ όλα τα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου και από το φωτογραφείο του Λεωνίδα Ζορμπά, Κειριαδών 158, Κ. Πετράλωνα τηλ. 210-3421609 και από το καφενείο του Φώτη Μπαμπάνη, Εμ. Μπενάκη 18, Αθήνα, τηλ. 210-3806325 και 6977521886.


Η ψησταριά του Χαρίση Σαμαρά

Η ψησταριά του Χαρίση Σαμαρά λειτουργεί πολλά χρόνια άψογα, με καθαρά επαγγελματικά κριτήρια κι αποτελεί μια πραγματική διαφήμιση για το χωριό μας. Εκτός από τα ντόπια νόστιμα κρέατα, τα οποία είναι πάντα καλοψημένα, έχει φτηνές τιμές και το σερβίρισμα του είναι πολύ γρήγορο,, ακόμα κι όταν γίνεται στο χώρο της πλατείας. Επίσης δεν λείπουν τα κεράσματα στους πελάτες από τη φιλόξενη διεύθυνση, τον Χαρίση και τα παιδιά του Δημήτρη και Παναγιώτη. Ακόμη έχει και διανομή κατ’ οίκον (delivery). Για όλα αυτά την προτιμούν όχι μόνο οι Χρυσοβιτσάνοι αλλά και πολλοί συμπατριώτες από τα διπλανά χωριά. Απ’ την πλευρά μας θέλουμε να τους συγχαρούμε γιατί με την καλή λειτουργία της διαφημίζουν το χωριό μας.



Τα χοιρινά

Στο χωριό μας τα χοιρινών των συγχωριανών μας και ιδιαίτερα τα λουκάνικα πουλήθηκαν πολύ γρήγορα. Αυτό δείχνει ότι ήταν κι εφέτος πολύ πετυχημένα και καλής ποιότητας. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στον Γιάννη Βασ. Σάββα, ο οποίος είχε μεγάλη κατανάλωση στα λουκάνικα και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε όλες τις παραγγελίες.




Η ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση της Επιτροπής αγώνα ενάντια στην ΠΟΑΥ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση-ενημέρωση για την υπό θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ, που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ΠΟΑΥ Εχινάδων νήσων και Αιτωλ/νίας το Σάββατο 13/2/2021 και ώρα 7 μ.μ.

Στη συζήτηση πήραν μέρος, είτε ως συμμετέχοντες μέσα της πλατφόρμας Webex, είτε ως απλοί θεατές της παρακολούθησης της ζωντανής μετάδοσης, μέσω Youtube, πολλοί συμπατριώτες (πάνω από πεντακόσιοι).

Στην αρχή απηύθυναν χαιρετισμό: ο Ιωάννης Δημητριάδης, Δήμαρχος Πόρου και ο Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, Δήμαρχος Ξηρομέρου. Αμέσως μετά μίλησαν κατά σειρά: ο Παναγιώτης Χολής, ως εκπρόσωπος της Επιτροπής αγώνα, η Αναστασία Μήλιου εκ μέρους του Ινστιτούτου Θάλασσας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” και η Ανθή Γιαννούλου, Νομική εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα. Στη συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις από εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα. Στη συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Ξηρομέρου και τοποθετήσεις από πολλούς ομιλητές. Τη συζήτηση συντόνισε με επιτυχία το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Βασίλης Σούλας.

Μέσα από τη συζήτηση προέκυψε ότι η ΠΟΑΥ είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά τις δυτικές ακτές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, τα νησιά Κάλαμο και Καστό και το δήμο Ξηρομέρου γενικότερα γιατί με την θεσμοθέτηση της θα μετατραπούν 41.000 στρέμματα θαλάσσιου χώρου από τις εκβολές Αχελώου-Εχινάδες-Αστακό-Μύτικα-Κάλαμο-Καστό και εκατοντάδες διάσπαρτα στρέμματα χερσαίας έκτασης της παράκτιας περιοχής των Δυτικών ακτών της Αιτωλοακαρνανίας, σε μια απέραντη βιομηχανική περιοχή, αποκλειστικά και μόνο για ιχθυοκαλλιέργειες. Η δημιουργία και η λειτουργία της ΠΟΑΥ θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την περιοχή και θα μας οδηγήσει στην μονόπλευρη ανάπτυξή των ιχθυοκαλλιεργειών. Σε χιλιάδες στρέμματα χερσαίας έκτασης θα εγκατασταθούν βοηθητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, καταλαμβάνοντας δημόσιες εκτάσεις. Ο νομός μας θα απωλέσει τον τόπο τουριστικής εκτόνωσης όλης της ενδοχώρας του, αλλά και τις εξαιρετικές προοπτικές πολύ μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης, που έχει το συγκεκριμένο πανέμορφο μέρος. Τέλος θα ακυρωθεί δια παντός η πολύπλευρη ανάπτυξη του τόπου και το περιβάλλον, θαλάσσιο και χερσαίο, θα υποστεί τη μεγαλύτερη καταστροφή.







Σχόλια