Εμβολιασμοί: Ένας στους 10 Έλληνες έχουν κάνει το εμβόλιο – Πιστοί στα ραντεβού τους οι πολίτες

Τις εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα εμβολιασμών «Ελευθερία» παρουσίασε ο Άκης Σκέρτσος – Πάνω από 1.609.774 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί – Ο μέσος όρος εμβολιασμών ανά ημέρα είναι 224.018 – Αυξήθηκαν οι ΜΕΘ στην Αττική – Σε λειτουργία η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμών για τους μαθητές 16 ετών και άνω

Την ώρα που το πρόγραμμα εμβολιασμών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του υπουργικού Συμβουλίου τα τελευταία στοιχεία.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση προγράμματος εμβολιασμών «Ελευθερία»:

Το σύνολο των εμβολιασμών είναι 1.609.774 (Στοιχεία .3.2021) με το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού να είναι 10,1%.

Ο μέσος όρος εμβολιασμών ανά ημέρα (κυλ. 7ημερο) είναι 224.018.

Τα προγραμματισμένα ραντεβού φθάνουν τα 1.993.733, ενώ το ποσοστό επιτυχημένων ραντεβού είναι 97%. Τον μήνα αυτό υιοθετήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η έναρξη υλοποίησης της Ελληνικής πρότασης για την διευκόλυνση των μετακινήσεων μέσω έκδοσης πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία των νέων MEGA εμβολιαστικών κέντρων σε Περιστέρι και Ελληνικό (εκκίνηση λειτουργίας: 1η Απριλίου).

Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου- ομάδα Α, καθώς και για 70-74. Τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμών για τους μαθητές 16 ετών και άνω και το προσωπικό των Ειδικών Σχολείων.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας με βάση τα στοιχεία της 25ης Μαρτίου 2021 τα νέα κρούσματα Covid 19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 250,3 γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην 26η θέση στην Ε.Ε.. Οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 733, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 23η θέση στη Ε.Ε..

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 μπήκαν σε εφαρμογή τα εξής μέτρα:

1.Αύξηση των Μ.Ε.Θ. Covid της Αττικής κατά 67% (από τις 229 στις 381) και των απλών κλινών COVID κατά 85% (2.961 στην Αττική από 1.600) σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

2.Ανακοίνωση της χορήγησης δωρεάν 4 τεστ ταχείας ανίχνευσης τύπου self test ανά πολίτη κάθε μήνα.

 3.Πρόσκληση προς ιδιώτες ιατρούς για προσωρινή στελέχωση του Ε.Σ.Υ. στις ειδικότητες αιχμής για την αντιμετώπιση του COVID και επίταξη των υπηρεσιών τους μέχρις κάλυψης του αναγκαίου αριθμού (206).

4.Χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ για Ιανουάριο-Φεβρουάριο σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων μεταξύ των οποίων οι δασεργάτες και οι πωλητές του περιοδικού «ΣΧΕΔΙΑ».

5.Υποβολή δηλώσεων για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού για την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

6.Παράταση της καταβολής της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους ως την 30-4-2021.

7.Παράταση για 2 μήνες της διάρκειας τακτικής επιδότησης ανεργίας, επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και βοηθημάτων ανεργίας.

8.Διασφάλιση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας (υγειονομική περίθαλψη, φαρμακευτική κάλυψη) για τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ και τα μέλη των οικογενειών τους για το επόμενο δωδεκάμηνο, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων ασφαλιστικής ικανότητας.

9. Κατ’ οίκον διανομή διδακτικών συγγραμμάτων, προς τους δικαιούχους φοιτητές Α.Ε.Ι. και για το εαρινό εξάμηνο 2020-2021, με ευθύνη των εκδοτικών οίκων.

10.Έτοιμος προς λειτουργία ο νέος πενταψήφιος αριθμός 13032 για την μετάβαση των πολιτών στα καταστήματα με το άνοιγμα της αγοράς.

11.Προσδιορισμός φυσικών και νομικών προσώπων που επλήγησαν από την πανδημία, ώστε να τύχουν ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών τους προς τους Ο.Τ.Α..

12.Παράταση κατά 1 μήνα της προθεσμίας καταβολής δόσεων ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών.

13.Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021, των επιχειρήσεων για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα.

14.Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Πίστωση ποσού συνολικού ύψους 162,6 εκατ. ευρώ σε 108.762 δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6.

15.Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων κατά 75 ημέρες.

16.Πρόσκληση για τον Β’ Κύκλο Επιδότησης Τόκων Υφιστάμενων Δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων Πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου COVID- 19.

17.Ενίσχυση ύψους 3.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που παρέμειναν σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19.

18.Ε-lianiko: Επιχορήγηση ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου για την ανάπτυξη /αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop).

19.Ενίσχυση με 12 εκατομμύρια ευρώ των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων για τα προβλήματα που τους έχουν δημιουργήσει οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και καταβολή ποσών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για το τελευταίο τρίμηνο 2020 στους Ναυτικούς.

20.Παράταση της προθεσμίας καταβολής της δόσης Μαρτίου 2021 ρυθμίσεων και διευκολύνσεων καταβολής οφειλών των πληττόμενων επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους.

21.Στο χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. 6% και όχι στο συντελεστή 24%, τα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών μέσω live-streaming λόγω της πανδημίας COVID 19.

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια