Λαϊκή Συσπείρωση: Με τα διδάγματα της Επανάστασης του 1821 συνεχίζουμε τους αγώνες

Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους Δήμους και την ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας εξέδωσαν την παρακάτω κοινή ανακοίνωση με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση του 1821 :

Με τα διδάγματα της Επανάστασης του 1821 συνεχίζουμε τους αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών

 Πέρασαν 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που οδήγησε στη συγκρότηση του Ελληνικού έθνους – κράτους. Ήταν αστική Επανάσταση που έγινε υπό την ηγεσία και καθοδήγηση της ανερχόμενης, τότε, ελληνικής αστικής τάξης και πήρε το χαρακτήρα του απελευθερωτικού αγώνα καθώς ερχόταν σε αντίθεση με την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ερχόταν σε ρήξη με την εξουσία της. Συμμετείχαν μαζικά φτωχές αγροτικές λαϊκές κοινωνικές δυνάμεις και οι ελάχιστες δυνάμεις της τότε εργατικής τάξης, που βίωναν την ταξική εκμετάλλευση και τη φυλετική και θρησκευτική καταπίεση.

Το αστικό έθνος – κράτος για την τότε εποχή αποτελούσε τη μοναδική επαναστατική απάντηση στα αδιέξοδα της φεουδαρχικής εξουσίας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης. Έτσι, η φτωχή αγροτιά και η μικρή ακόμα εργατική τάξη που συμμετείχαν με όλες τους τις δυνάμεις και με ανιδιοτέλεια στις ένοπλες επαναστατικές δυνάμεις το 1821, ρίχτηκαν με ηρωισμό στα πεδία των μαχών δίνοντας απλόχερα το αίμα τους στην Επανάσταση. Και κατάφεραν μεν να αποτινάξουν το καθεστώς του ραγιά, αλλά δεν πέτυχαν την κοινωνική τους απελευθέρωση, ούτε μπορούσε, φυσικά, η αστική επανάσταση να δώσει λύση σε αυτό το κοινωνικό ζήτημα.

Η Επανάσταση του ’21 διδάσκει όπως στην εποχή περάσματος από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό είχαμε νικηφόρες επαναστάσεις, έτσι και στη σημερινή εποχή που είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, και παρά την αντεπανάσταση και ανατροπή της πρώτης απόπειρας οικοδόμησης του σοσιαλισμού, θα έχουμε νικηφόρες, οριστικά, σοσιαλιστικές επαναστάσεις. Ο αγώνας του Λαού μας και με την πείρα της πάλης της δεκαετίας 1940-1949, συμβάλει σε αυτή την προοπτική. Διδάσκει επίσης ότι κανένας αρνητικός συσχετισμός -όπως και τότε- δεν είναι αιώνιος αλλά αλλάζουν οι συσχετισμοί όταν ήδη έχουν αναπτυχθεί οι υλικοί όροι για το ξεπέρασμα ενός κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού, όπως στην εποχή των αστικών επαναστάσεων. Όσο ισχυρός και αν φαντάζει ο αντίπαλος των λαών σε κάθε εποχή, δεν είναι ανίκητος. Αυτό το διδάσκει και ο αντιστασιακός αγώνας την περίοδο της Κατοχής για την απελευθέρωση αλλά και η μεγάλη εποποιία του ΔΣΕ. Που επιβεβαιώνουν ότι όταν ο λαός το αποφασίσει και καταλάβει τη δύναμή του, τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει για να πετύχει τους στόχους του.

Με τα διδάγματα και της Επανάστασης του 1821, συνεχίζουμε σήμερα τους αγώνες μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, ενάντια στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ σε βάρος άλλων λαών και χωρών, αλλά και με κινδύνους για τον δικό μας λαό, επεμβάσεις που φέρνουν πολέμους προσφυγιά, μετανάστευση. Παλεύουμε για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα που μετατρέπουν τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ. Παλεύουμε για την κοινωνική απελευθέρωση, για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας χωρίς ταξική εκμετάλλευση, της κοινωνίας που θα αναπτύσσεται για την ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών, που θα ευημερούν οι εργαζόμενοι, που θα καταργηθούν οριστικά οι οικονομικές κρίσεις και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, που θα ζουν οι λαοί αδελφωμένοι.

Στη σημερινή εποχή η σοσιαλιστική επανάσταση για την κατάχτηση της εργατικής εξουσίας είναι η μοναδική προοδευτική απάντηση απέναντι στο γερασμένο καπιταλιστικό σύστημα. Γι’ αυτό σήμερα προέχει η ολόπλευρη προετοιμασία της πρωτοπορίας, όλων των αγωνιστικών ριζοσπαστικών δυνάμεων για την αντεπίθεση. Προέχει, η συστράτευση όλων των κοινωνικών-ταξικών δυνάμεων που έχουν συμφέρον από την ανατροπή της αστικής εξουσίας, η αντιμετώπιση όλων των ταλαντεύσεων.

Ηγετική δύναμη της επανάστασης θα είναι ο κοινωνικός φορέας του καινούριου, η εργατική τάξη, που με την επαναστατική της πάλη θα εμπνεύσει και θα συσπειρώσει και τα λαϊκά τμήματα των μεσαίων στρωμάτων, για την ανατροπή της αστικής εξουσίας και την οικοδόμηση της εργατικής, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και κάθε μορφής κοινωνικής καταπίεσης και ανισοτιμίας, για την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και από κάθε ιμπεριαλιστική ένωση.

Μέσα στον αγώνα για τη διεκδίκηση και ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, μπορούμε να βρούμε τον κοινό βηματισμό με χιλιάδες μισθωτούς εργαζόμενους, αυτοπασχολούμενους των πόλεων, βιοπαλαιστές αγρότες, γυναίκες και νέους, φοιτητές από τα λαϊκά στρώματα με ριζοσπαστική διάθεση και οράματα. Να συμβάλλουμε στην πρόκληση ρωγμών στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, να νικήσουμε το δισταγμό, το φόβο, το συμβιβασμό. Να συγκροτήσουμε μια ισχυρή, ατσαλωμένη, αποφασισμένη κοινωνική συμμαχία σε αντικαπιταλιστική-αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι και ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Αιτωλοακαρνανία:

ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ ΘΥΜΙΟΣ

ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΑΡΝΑΒΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΟΜΠΛΙΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

ΜΠΟΥΓΑΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΩΝΤΑΣ

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΙΜΟΣ

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΣ


Σχόλια