Έργα ύψους 21,4 εκ. € στη Λιμνοθάλασσα Αιτωλικού – ΜεσολογγίουΣτα «δυο» και πάλι η Νέα Δημοκρατία με τους εκπροσώπους των δυο «γαλάζιων στρατοπέδων» να διεκδικούν διακαώς τις δάφνες του μεγάλου έργου για την ανάπτυξη της περιοχής.

Από τη «φιέστα» Λιβανού στο Μεσολόγγι για το μεγάλο έργο που έχει δρομολογηθεί από το 2019 έλλειπε ο Δήμαρχος της πόλης λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων», ο οποίος στη συνέχεια με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης εις βάρος της δημοτικής αρχής εξαπολύοντας έμμεση επίθεση στον Υπουργό Σπήλιο Λιβανό και το επιτελείο του.

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, παρόντος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, ανακοίνωσε το Σάββατο 26/02/2021 στο Μεσολόγγι την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, των έργων για την προστασία και αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του υδάτινου οικοσυστήματος των λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου και Αιτωλικού, ύψους 21,4 εκατ. Ευρώ.

Με την υλοποίηση του εξαιρετικά σημαντικού αυτού έργου, θα προστατευτεί η αλιεία, η ιχθυοκαλλιέργεια και ο πρωτογενής τομέας, θα δημιουργηθούν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, θα αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ισορροπία, θα εξορθολογιστεί η διαχείριση των φυσικών πόρων και θα αναδειχθεί το φυσικό κάλλος της περιοχής.

Ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στη Λιμνοθάλασσα, που αφορά έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της χώρας, ενταγμένο στη «Συνθήκη Ραμσάρ», το οποίο θα αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής.

 Όπως σημείωσε, με το έργο αυτό, θα διορθωθούν λάθη που συντελέσθηκαν από ανθρώπινες παρεμβάσεις στο παρελθόν και οδήγησαν σε επιβάρυνση του υδάτινου κυρίως περιβάλλοντος των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού. Λανθασμένες παρεμβάσεις που παρεμποδίζουν το αλμυρό και οξυγονωμένο νερό της θάλασσας να εισέλθει στην λιμνοθάλασσα με αποτέλεσμα τη μείωση της ιχθυοπαραγωγής.

Ο ΥΠΑΑΤ, υπενθύμισε ότι οι μελέτες για το έργο αυτό, που ήταν απαίτηση όλης της τοπικής κοινωνίας, είχαν ξεκινήσει από το 2015, ενώ οι προσπάθειες για ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας ξεκίνησαν το 2019. «Μετά από πολλές προσπάθειες και ενώ υπήρχε κίνδυνος να χαθεί το έργο, η συντονισμένη δράση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, του Υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Κτηματικής Υπηρεσίας συνετέλεσαν στην ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, μάλιστα με αναβαθμισμένο προϋπολογισμό που πλέον ανέρχεται στα 21.450.000 €», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η περιοχή έχει προικισθεί με ένα μοναδικό πλεονέκτημα: τα πλούσια υδάτινα αποθέματα και η ορθή διαχείριση του πλούτου αυτού αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση προς τις επόμενες γενιές αλλά και εθνικό μας χρέος, αφού στα επόμενα χρόνια- και λόγω της κλιματικής αλλαγής- οι υδάτινοι πόροι θα αποτελούν ένα εθνικό και οικονομικό κεφάλαιο. Πόσο μάλλον όταν αυτοί οι υδάτινοι πόροι μέσω της σωστής εκμετάλλευσης, μπορούν να προσφέρουν πολλαπλάσιο πλούτο στον τόπο μας, μέσα από τις υδατοκαλλιέργειες».

«Σε ό,τι με αφορά, διαχρονικά, αλλά πολύ περισσότερο σήμερα, από τη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που μου εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κάνω τα πάντα ώστε να υπηρετήσω αυτό το χρέος προς τον τόπο μας, τα παιδιά μας και την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Λιβανός.

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Δήμου:

Με άμεση και θετική ανταπόκριση από τον Υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή τον οποίο επισκεφθήκαμε από τον Οκτώβρη του 2019 και ευχαριστούμε θερμά και με την στενή εκ μέρους μας παρακολούθηση σε κάθε φάση, κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση των μελετών για τα έργα της λιμνοθάλασσας ύψους 21 εκατ. €.

Η ένταξη αυτών στο πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» που φέρει την υπογραφή του Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κων/νου Μπαγινέτα για την οποία και τον ευχαριστούμε, μας χαροποιεί ιδιαίτερα και χαιρετίζουμε την ανακοίνωσή τους.

Αρνητικά όμως εκλαμβάνουμε την προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης εις βάρος της δημοτικής αρχής ενός τόσο σοβαρού για τον Δήμο μας έργου.

Ως νέα δημοτική αρχή όπως είχαμε δεσμευθεί ήδη από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, πιστοί στις δεσμεύσεις μας κινηθήκαμε προς κάθε κατεύθυνση και σε κεντρικό επίπεδο για να εξασφαλιστεί το έργο.
Γιατί ποιον άλλον άραγε αφορούσε περισσότερο η λιμνοθάλασσά μας;

Είτε κάποιοι το θέλουν, είτε δεν το θέλουν, έχουμε ενδιαφερθεί πριν από όλους και περισσότερο από όλους για τα έργα της λιμνοθάλασσας και δεν θα πάψουμε να το κάνουμε.

Πρόκειται για τα έργα που για την επιτυχή έκβασή τους χρειάστηκε να παρέμβουμε και να επισημάνουμε την ανάγκη να ξεπερασθεί επί της ουσίας το «αγκάθι» που ακούει στο όνομα «Βιολογικός Αιτωλικού».

Είναι αυτά που παρακολουθούμε με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όλων, γιατί τις δικές μας ζωές αφορούν.
Αυτά για τα οποία η προηγούμενη δημοτική αρχή που ο Υπουργός ευχαριστεί σήμερα, δεν έκανε τίποτε. Παρά μόνο έχει το θράσος ο πρώην δήμαρχος, που πριν λίγες μόνο ημέρες διέσυρε ανά το πανελλήνιο το Δήμο μας με τον πιο χυδαίο τρόπο, να στέκεται παρά τω Υπουργώ και να κομπάζει με το ψευτοεγκώμιο του μηδενισμού…

Και επειδή οι ανακοινώσεις είναι ανακοινώσεις, εμείς και χωρίς αυτές επιμένουμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ουσία, να σεβόμαστε τους θεσμούς και να σκύβουμε στα προβλήματα των δημοτών.

Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι εκτός από θεσμικό ατόπημα, η άρνηση συνεργασίας με την Δημοτική αρχή, έστω και στο κατ’ ελάχιστο τυπικό βαθμό, έστω και σε θεσμικό μόνο επίπεδο, υποκρύπτει πολιτική μικρότητα και «στρουθοκαμηλισμό». Πάνω απ’ όλα όμως «εγκυμονεί» κινδύνους σφαλμάτων.
Όσο για τον πολιτικό πολιτισμό… μια λέξη μόνο… αυτοδιάψευση!

https://iaitoloakarnania.gr

Σχόλια