Από τέλος Μαρτίου οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν

 

Η επιλογή θα μπορεί να γίνει ανάμεσα στα διαθέσιμα εμβόλια καθώς θα ενοποιηθούν τα δύο συστήματα που έχουμε δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη σημερινή ενημέρωση

Στο πότε θα αποκτήσουν οι πολίτες τη δυνατότητα να επιλέξουν με ποιο από τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θέλουν να εμβολιαστούν αναφέρθηκε κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, από το τέλος Μαρτίου, οπότε αναμένεται να ενωθούν τα συστήματα των εμβολίων Phizer και Moderna από τη μία και AstraZeneca από την άλλη, τότε «ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει» εφόσον φυσικά υπάρχει επάρκεια.

«Κατ’ αρχήν έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δυο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και το εμβόλιο της AstraZeneca. Από την στιγμή που στο τέλος του μήνα που θα ενωθούν τα δυο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει» δήλωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στο ερώτημα εάν θα δοθεί δυνατότητα υποκατάστασης στην περίπτωση που κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση AstraZeneca και αρνηθεί την δεύτερη με το εν λόγω εμβόλιο, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε: «Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση για να κάνει την δεύτερη, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει».

Κατά την ενημέρωση τονίστηκε ότι το ποσοστό εμβολιασμών AstraZeneca είναι στο 85% και δεν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις. «Να θυμίσω ότι είναι ένα εμβόλιο το οποίο φυλάσσεται σε θερμοκρασία 2-8 βαθμούς για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Και ακόμα και φιαλίδιο να ανοιχτεί, μετακυλίεται στην επόμενη μέρα. Άρα δεν είχαμε αδιάθετες δόσεις και δεν χρησιμοποιήθηκαν για κάποιες άλλες ομάδες» είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια