Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Κανδήλα Ξηρομέρου...



Κάτω από ένα πελώριο και κάθετο βράχο δεσπόζει περήφανα η Αγία Παρασκευή Κανδήλας που κόβει την ανάσα στον κάθε επισκέπτη.
Είναι μία από τις παλιότερες εκκλησίες της περιοχής και βρίσκεται σε απόσταση 10χλμ από την Κανδήλα στη θέση Αγία Παρασκευή. Χρονολογείται μεταξύ του 7ou και 11ο αι. μΧ και διατηρούσε λαξευμένες τοιχογραφίες.
Ο ναός έχει χτιστεί στο βάθος σπηλαίου. Είναι κτισμένος κάτω από τεράστιο βράχο, η δε κόγχη του Ιερού Βήματος είναι λαξευμένη σ’ αυτόν.
Παλαιότερα υπήρχαν σε αυτή τοιχογραφίες που σήμερα έχουν καταστραφεί. Μεταγενέστερες ανακατασκευές και προσθήκες έχουν αλλοιώσει την αρχική μορφή του οικοδομήματος και είναι αδύνατο να εξαχθούν στοιχεία για την ιστορία του από τις δομικές κατασκευές.
Δίπλα στο καθολικό, σε σχισμή του βράχου που βρίσκεται πάνω από, υπάρχει πηγή νερού που τροφοδοτεί λαξευτή σε αυτόν στέρνα εξυπηρετώντας τις ανάγκες ύδρευσης του μοναστηριού.
Βορειοανατολικά του εξωκλησιού και σε άνοιγμα υψηλού βράχου που απέχει 100 περίπου μέτρα υπάρχει ασκηταριό, σκήτη μονάσαντος σ’ αυτή σε ακαθόριστο χρόνο ασκητού ή ασκήτριας.
Στη σκήτη αυτή υπάρχουν σταλακτίτες και σταλαγμίτες στη δε εξωτερική πλευρά της εισόδου, μικρή επιγραφή δυσανάγνωστη.
Υπάρχουν επίσης χαραγμένα στα τοιχώματα του σπηλαίου ονόματα και χρονολογίες, δυστυχώς και αυτά δυσανάγνωστα.
Βίντεο: Ανδρέας Κουτσοθανασης




 

Σχόλια


  1. Υπέροχο μέρος με μοναδική θέα ,αλλά και πολύ όμορφο το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής .!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου