Από τους πιο κρύους της δεκαετίας ο Μάρτιος του 2021

 

Ο Μάρτιος του 2021 ήταν από τους πιο κρύους των τελευταίων δέκα ετών.

«Μάρτης γδάρτης…» συνηθίζουμε να λέμε και το 2021 το καταλάβαμε για τα καλά, καθώς είχαμε ακόμα και χιόνι. Ο Μάρτιος που μας πέρασε καταγράφηκε ως ένας από τους τέσσερις πιο ψυχρούς της τελευταίας δεκαετίας, σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, με βάση της μέσες τιμές των μέγιστων θερμοκρασιών.

Μιλάμε για στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Βλέποντας τα πιο αναλυτικά, παρατηρεί κανείς πως στη Βόρεια Ελλάδα, η μέση τιμή των ημερήσιων μεγίστων θερμοκρασιών του φετινού Μαρτίου κυμάνθηκε κατά 1,6 βαθμούς Κελσίου κάτω από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, ούσα έτσι η 3η χαμηλότερη της δεκαετίας.

Στη Θεσσαλία και στη Δυτική Ελλάδα καταγράφηκαν αποκλίσεις -1,2 βαθμών Κελσίου (τρίτη και πρώτη αντίστοιχα χαμηλότερη τιμή της δεκαετίας) και στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Μαρτίου ήταν κατά 1,3 βαθμούς κάτω από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019 (τρίτη χαμηλότερη της δεκαετίας).

Μικρότερη απόκλιση καταγράφηκε στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη με -1°C και -1,1°C βαθμούς (τέταρτη και τρίτη χαμηλότερη τιμή της δεκαετίας) αντίστοιχα.

Παράλληλα, στα τέλη Μαρτίου παρατηρήθηκαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε ορεινές περιοχές, ενώ όπως θα θυμάστε χιόνισε ακόμα και στις βόρειες περιοχές της Αττικής.

Σχόλια