ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Όλοι οι Έλληνες πολίτες οφείλουμε να θυμόμαστε τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 1967

 


21η Απριλίου 1967: Σαν σήμερα καταγράφηκε μία από τις πιο μαύρες ημέρες της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Μία ομάδα αδίστακτων και επίορκων στρατιωτικών κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα, επιβάλλοντας μία στυγνή δικτατορία που διήρκεσε 7 χρόνια.....

Στα χρόνια αυτά, έλαβε χώρα μια πρωτοφανής καταπάτηση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ένα κρεσέντο λογοκρισίας, αυταρχισμού, ωμής βίας και διώξεων κατά χιλιάδων δημοκρατικών πολιτικών. Το κύρος της χώρας καταρρακώθηκε, ενώ αποκορύφωμα της Εθνικής τραγωδίας, αποτέλεσε η τουρκική εισβολή στη μαρτυρική Κύπρο.

Κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης αποτέλεσε η εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη του 1973, που αποτελεί διαχρονικό σύμβολο του αγώνα των λαού μας και ιδίως της νεολαίας απέναντι στη χούντα και σε κάθε είδους καταπίεση.

Όλοι οι Έλληνες πολίτες οφείλουμε να θυμόμαστε τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 1967.

Οφείλουμε να τη θυμόμαστε για να μνημονεύουμε και να τιμούμε όλους όσοι πρωτοστάτησαν στον αντιδικτατορικό αγώνα θυσιάζοντας ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Κυρίαρχη θέση ανάμεσά τους κατέχει ο συμπατριώτης μας αξιωματικός – σύμβολο της αντίστασης κατά της χούντας, Σπύρος Μουστακλής ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1986, παράλυτος από τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησής του στην ΕΑΤ – ΕΣΑ.

Οφείλουμε να τη θυμόμαστε για να συνειδητοποιούμε κάθε στιγμή, πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Οι έννοιες της ελευθερίας και της δημοκρατίας δεν είναι δεδομένες και απαιτείται διαρκής αγώνας για την υπεράσπιση, εδραίωση και εμβάθυνσή τους.

Στη χώρα μας το 1974 αποκαταστάθηκε η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Είναι γεγονός ότι στη διάρκεια της μεταπολίτευσης έγιναν μεγάλα θετικά βήματα στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της χώρας. Παρά ταύτα, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη. Οι κοινωνικές ανισότητες, η παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η έλλειψη διαφάνειας της κρατικής λειτουργίας και δράσης είναι υπαρκτά φαινόμενα που εν μέσω πανδημίας έλαβαν ανησυχητικές διαστάσεις.

Ο αγώνας για Ελευθερία- Δημοκρατία – Ισότητα - Κοινωνική Δικαιοσύνη συνεχίζεται.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Σχόλια