Στην ιστοσελίδα του Δήμου Αμφιλοχίας τα πρώτα κείμενα και ντοκουμέντα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821
Τα πρώτα κείμενα, ψηφιοποιμένο υλικό και βίντεο, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τη συμβολή του τόπου μας και των Βαλτινών αγωνιστών σε αυτή, έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Αμφιλοχίας. Το υλικό βρίσκεται ταξινομημένο ανά κατηγορία στο υπομενού «Ελλάδα 2021» του μενού «Ο Δήμος», στη διεύθυνση www.dimosamfilochias.gr....
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τρία ιστορικά άρθρα (ενότητα «Άρθρα-Δημοσιεύσεις») και δυο κείμενα μαθητριών από σχολείο της περιοχής μας, (ενότητα «Κείμενα Μαθητών»), καθώς και το βίντεο της διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα «Τιμή στο 1821 – Η Ελληνική Επανάσταση στη Δυτική Ρούμελη», όπως και ένα έντυπο με την προκήρυξη του Ξηρομερίτη αγωνιστή Γιώργου Βαρνακιώτη που ακριβώς 200 χρόνια πριν σαν σήμερα, στις 25 Μαΐου 2021, έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της Επανάστασης στη Δυτική Ελλάδα και πολέμησε για την απελευθέρωση του Καρβασαρά (ενότητα «Βίντεο-Ψηφιακό Υλικό»).
Πιο αναλυτικά, θα βρείτε δύο κείμενα του συντοπίτη μας συγγραφέα Νίκου Τέλωνα, τα οποία αναφέρονται στην στρατηγική σημασία του περάσματος του Μακρυνόρους και τη φοβερή νυκτομαχία που έλαβε χώρα στον Καρβασαρά, το Σεπτέμβριο του 1825.
Επίσης, θα βρείτε την εργασία «Στράτος Γιαννάκης - Στρατηγός», του συγγραφέα Νικολάου Θεοδ. Μήτση, η οποία εξιστορεί το βίο του Βαλτινού Στρατηγού, από τη συμμετοχή και το ρόλο του στην Επανάσταση έως την άνανδρη δολοφονία του από ληστές, τεκμηριωμένη με χρήση πλούσιου αρχειακού υλικού.
Επιπλέον, έχουν αναρτηθεί δυο κείμενα γραμμένα από μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Εμπεσού, ένα αφιέρωμα στον Βάλτο του 1821 και τον αρματολό Ανδρέα Ίσκο, της μαθήτριας της Β’ Λυκείου Μαρίας Ταράτσα, και το ποίημα της μαθήτριας της Α’ Λυκείου Μαριάννας Τσιάκαλου «Οι ήρωες της Επανάστασης του 1821».
Ελπίζουμε ότι το υλικό που έχουμε ήδη συγκεντρώσει θα αποτελέσει έμπνευση και αφορμή για μεγαλύτερη συμμετοχή στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ψηφιακού αρχείου το οποίο θα είναι προσβάσιμο από όλους και θα βρίσκεται μόνιμα αναρτημένο στην ενότητα «Ελλάδα 2021» της ιστοσελίδας του Δήμου Αμφιλοχίας, αποτελώντας μια καταγραφή της συνεισφοράς του Βάλτου (Αμφιλοχία-Ίναχος-Μενίδι) και της ευρύτερης περιοχής στον εθνικό αγώνα για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό.
Υπενθυμίζουμε ότι όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, μπορούν να στείλουν τα κείμενά τους, άρθρα, εργασίες, έρευνες ή άλλο αρχειακό υλικό το οποίο διαθέτουν, στο email: grafeiotypou@dimosamfilochias.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου