Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει ταφόπλακα στις σχολές του Μεσολογγίου και συνολικά της Αιτωλοακαρνανίας

 Δευτέρα 17 Μαΐου 2021


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει ταφόπλακα στις σχολές του Μεσολογγίου και συνολικά της Αιτωλοακαρνανίας


Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου με το περίφημο σχέδιο «Αθηνά» το 2013, απαξίωσε και συρρίκνωσε την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Ειδικά στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και ιδίως στην πόλη του Μεσολογγίου, η εφαρμογή του σχεδίου οδήγησε σε καταστροφικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία.


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους, προχώρησε με σχέδιο και όραμα στην ενίσχυση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μας, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων και προχωρώντας σε εκατοντάδες διορισμούς μελών ΔΕΠ. Ακόμη, με το σχέδιο Γαβρόγλου υλοποιήθηκε μια νέα αρχιτεκτονική στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, μέσω της αναβάθμισης των ΤΕΙ και μετατροπής τους σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, της επίτευξης συνεργειών ΑΕΙ και ΤΕΙ, της δημιουργίας νέων τμημάτων και της ίδρυσης Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων.  


Ειδικά για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας και κατόπιν ευρείας διαβούλευσης με την εκπαιδευτική κοινότητα και εκπροσώπους των τοπικών φορέων, προβλέφθηκε η λειτουργία συνολικά 6 πανεπιστημιακών τμημάτων (3 στο Μεσολόγγι και τρία στο Αγρίνιο), που βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με τις τοπικές ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, αλλά και που αξιοποιούν ειδικά στην πόλη μας στο μέγιστο βαθμό, τις υπάρχουσες άρτιες υποδομές του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, ξαναέβαλε το Μεσολόγγι και την Αιτωλοακαρνανία συνολικά στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.


Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφείς τις προθέσεις της. Με κάθε τρόπο, επιδιώκει ξεκάθαρα και απροκάλυπτα τη διάλυση της δημόσιας παιδείας προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων. Άμεσα μετά τις εκλογές του 2019, μείωσε τον τακτικό προϋπολογισμό των ΑΕΙ κατά 20%, αρνήθηκε τη στελέχωση των Πανεπιστημίων με μέλη ΔΕΠ, θεσμοθέτησε τη βάση εισαγωγής αποκλείοντας από τα ΑΕΙ περίπου 25.000 φοιτητές και βέβαια ψήφισε την ισοτιμία των πτυχίων ιδιωτικών κολλεγίων με τα Δημόσια Πανεπιστήμια καθώς και την υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια των αποφοίτων των κολλεγίων.

Όμως το πλέον προκλητικό είναι η καθαρά μεροληπτική στάση της ΝΔ σε βάρος της Δυτικής Ελλάδας και βεβαίως της Αιτωλοακαρνανίας. Τα 4 τμήματα που δεν θα δεχθούν φοιτητές και άρα οδηγούνται σε κατάργηση με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ, όλως τυχαίως, εδρεύουν όλα σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία! Σε συνδυασμό με την θεσμοθέτηση της βάσης εισαγωγής και την μη επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωσή τους, είναι δεδομένο ότι οι σχολές του Μεσολογγίου και του Αγρινίου οδηγούνται σε κατάρρευση.


Κι εδώ αρχίζουν τα αμείλικτα ερωτήματα:

Οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού γιατί κρύβονται;

Ο πανίσχυρος υπουργός - συμμαθητής του κ. Μητσοτάκη από το κολλέγιο Αθηνών, συμπολίτης μας κ. Σπήλιος Λιβανός, θα συνεχίσει να παρακολουθεί απαθής την εξαφάνιση του νομού μας από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας; Οι κατά τα άλλα λαλίστατοι κ.κ. Καραγκούνης και Σαλμάς θα συντελέσουν στην ολοκλήρωση του εγκλήματος που ξεκίνησε το 2013 με το σχέδιο «Αθηνά» και για το οποίο φέρουν βαρύτατες ευθύνες;


Και μην προσπαθούν να μετακυλήσουν αλλού τις ευθύνες τους.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αποκλειστικά υπεύθυνοι για την κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί είναι η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα ψέματα τελείωσαν για τα γαλάζια στελέχη της περιοχής μας. Πλέον κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί.


Καλούμε όλους τους βουλευτές του νομού να πάρουν ξεκάθαρη θέση κατά των κυβερνητικών μεθοδεύσεων.

Καλούμε το Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου και όλους τους αιρετούς του νομού, να αντιταχθούν στην πράξη – και όχι προσχηματικά και με μισόλογα – στην επιχειρούμενη υποβάθμιση της περιοχής μας.


Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μεσολογγίου καλεί επίσης, όλους τους θεσμικούς και συλλογικούς φορείς της πόλης, όλες και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες σε αγωνιστική πανστρατιά για την ανατροπή των κυβερνητικών μεθοδεύσεων.

Κάτω τα χέρια από το Δημόσιο πανεπιστήμιο.

Κάτω τα χέρια από τις πανεπιστημιακές σχολές της Αιτωλοακαρνανίας.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Σχόλια