Επίσκεψη Σακελλαροπούλου: Αντιδράσεις στην παράταξη Παπαναστασίου για την στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου Γ. Παπαναστασίου, προχώρησαν στην κοινοποίηση αναρτήσεων στο προφίλ τους στο facebook μετά την σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που κλήθηκε να αποφασίσει για την απόδοση τιμών στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κ. Σακελλαροπούλου θα βρίσκεται στο Αγρίνιο για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και ο δήμαρχος εισηγήθηκε την ανακήρυξη της ως Επίτιμης Δημότισσας του Δήμου Αγρινίου και παράδοσης σε αυτήν του Κλειδιού της Πόλης του Αγρινίου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, παράταξη που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, εξέφρασε τελείως διαφορετική άποψη κι έτσι η απόφαση δεν θα είναι ομόφωνη, παρα τις προσπάθειες του δημάρχου αλλά και των επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο κ. Παπανικολάου χαρακτήρισε μεταξύ άλλων την Πρόεδρο -όπως και κάθε Πρόεδρο στην αστική δημοκρατία της χώρας- “θεματοφύλακα” συγκεκριμένων συμφερόντων που βρίσκονται στην εξουσία, που βάζει την υπογραφή της σε αντιλαϊκά και αντεργατικά νομοσχέδια, όπως το πρόσφατο που “καταργεί το οκτάωρο και βάζει στον γύψο εργατικά δικαιώματα”.

Η αρνητικά αυτή στάση, στηλιτεύεται με αναρτήσεις του αντιδημάρχου Αγρινίου Βασίλη Φωτάκη και του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΑ Κώστα Κιτσοπάνου.

Για “Δημοκρατικό βιασμό του θεσμού της Δημοκρατίας”, κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος, γράφοντας:

Έκανα έκκληση για αποχώρηση της Λαϊκής συσπείρωσης από την σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συνεδρίου ώστε να διευκολύνουν την ομόφωνη λήψη απόφασης στην εισήγηση του Δημάρχου για ανακήρυξη της ΠτΔ σε επίτιμη δημότισσα Αγρινίου.
Η τοποθέτηση τους (Λαϊκή Συσπείρωση) σχετικά με το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Θεσμού με βρίσκει προσωπικά εντελώς αντίθετο και αν κρίνω από τις τοποθετήσεις συναδέλφων ομονοούν ως προς αυτό.
Δυστυχώς το να υπερασπίζεσαι με σθένος τις αξίες της Δημοκρατίας και να διασφαλίζεις με τη στάση σου (ως πολιτικός φορέας) πράξεις ορθής λειτουργίας των δημοκρατικών μας θεσμών, υπηρετώντας τον Ελληνικό λαό δεν είναι αυτονόητο
“.

Από την πλευρά του ο Κ. Κιτσοπάνος, σχολίασε σχετικά:

Η Δημοκρατία και εν προκειμένω η αντιπροσωπευτική, είναι το καλύτερο από όλα τα πολιτεύματα που έχει επινοήσει ο άνθρωπος, παρά τα όποια μειονεκτήματα της.
Είναι το πολίτευμα στο οποίο εξασφαλίζεται η ελεύθερη και ακαταδίωκτη έκφραση άποψης.
Είναι το πολίτευμα το οποίο είναι τόσο ανεκτικό, που επιτρέπει ακόμα και σε όσους την μισούν, να μετέχουν των θεσμών της, εφόσον ο λαός τους εκλέξει μέσα από ελεύθερες και ανόθευτες εκλογές.
Η ελληνική Δημοκρατία έχει ως ανώτατο πολιτειακό άρχων, τον πρόεδρο.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι αυτός, ο οποίος διασφαλίζει την συνταγματικότητα των νόμων, ακόμα και σήμερα που έχει συμβολικό ρολό, παρά ακόμα και το γεγονός πως έχουν προηγηθεί πλείστες όσες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, λόγω εκτάκτων συνθηκών(χρεοκοπία, μνημόνια κλπ).
Γι’ αυτό άλλωστε και παραδοσιακά η εκλογή του γίνεται με συντριπτικά ποσοστά από το κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως πολιτικής καταβολής του.
Τα τελευταία χρόνια, πρόεδρος είναι η κ. Σακελαροπούλου, η οποία προέρχεται από τον χώρο του εκσυγχρονιστικού (ΠΑΣΟΚ Σημίτη) σοσιαλισμού, όπως και μια πλειάδα κυβερνητικών υπουργών και στελεχών αλλά και της αντιπολιτεύσεως.
Μπορεί ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος να μην εκφράζει ένα ποσοστό του λαού(όπως συμβαίνει με κάθε τι που λειτουργεί πλειοψηφικά), όμως ο ΠτΔ είναι θεσμός και επικαλύπτει όλο πολιτικό φάσμα.
Οφείλουμε όμως, ειδικά όσοι μετέχουμε θεσμών, να υπερασπιζόμαστε και υποστηρίζουμε τον θεσμό, ανεξαρτήτως προσώπου και μάλιστα σε απόλυτο βαθμό και όχι όπως συνέβη σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο και την διαφωνία που εκφράστηκε από ισχνή μειοψηφία, ειδικά όταν πρόκειται να τον τιμήσουμε.
Αν κάποιος πιστεύει πως δεν τον εκφράζει η (αστική) κοινοβουλευτική Δημοκρατία, οι θεσμοί και όργανα της και οραματίζεται σοβιέτ, λαϊκά δικαστήρια και άλλα πολλά γνωστά και εξόχως τραυματικά, τότε κακώς δέχεται να είναι μέρος του πολιτικού συστήματος
“.

Σχόλια