ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΗ

 


Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη.

Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη με υγεία.

Απευθυνόμαστε σε εσάς, ως Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην υπό θεσμοθέτηση Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας......

Είμαστε δημότες και ενεργοί πολίτες από όλους τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και πολιτικούς χώρους, και συμμετέχουμε στην Επιτροπή Αγώνα, η οποία δημιουργήθηκε με απόφαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, για να αποτρέψουμε ένα λαθεμένο σχεδιασμό που θα βλάψει αυταπόδεικτα τον τόπο μας.

Θέλουμε να σας δηλώσουμε ότι οι πρώτοι που θέλουμε την ίδρυση της Π.Ο.Α.Υ, είμαστε εμείς οι κάτοικοι που ζούμε στη περιοχή και έχουμε τις περιουσίες μας εδώ στο τόπο που γεννηθήκαμε και αγαπάμε, που έχουμε επενδύσει τα όνειρα αλλά και τα χρήματα μας, επιδιώκοντας ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Εμείς οι κάτοικοι περιμέναμε και ευελπιστούσαμε για την Π.Ο.Α.Υ, να έρθει επιτέλους να οργανώσει και να βάλει τάξη στην άναρχη και χωρίς κανόνες χωροθέτησης των μονάδων του παρελθόντος, κάτι που και οι ίδιοι επιχειρηματίες του κλάδου αναφέρουν και παραδέχονται. Έτσι και ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών θα αναπτύσσονταν απρόσκοπτα στον δικό του ξεχωριστό χώρο και οι άλλες δραστηριότητες, τουρισμός και αλιεία, θα αποκτούσαν το δικό τους ζωτικό χώρο ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Αντ´ αυτού σχεδιάστηκε μια Π.Ο.Α.Υ που δεν οργανώνει αλλά νομιμοποιεί τις άναρχες, αυθαίρετες και διάσπαρτες τοποθετήσεις του παρελθόντος, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα και αποκλείοντας κάθε άλλη ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων σε όλο το μήκος και πλάτος των Δυτ. Ακτών Αιτωλ/νίας.

Επιθυμία μας είναι η δημιουργία μιας Π.Ο.Α.Υ. με συγκεντρωτική λογική σε ένα ενιαίο ευρύτερο θαλάσσιο χώρο, με απομάκρυνση από τις ακτές όπως είναι και η τάση παγκόσμια, σε πιο βαθιά νερά με ισχυρά ρεύματα και συνεχή ανανέωση των νερών, ώστε να παράγεται ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά και να προστατεύεται το θαλάσσιο περιβάλλον και η βιοποικιλότητα. Η επιλογή να χωροθετούνται οι μονάδες κοντά στις ακτές, σε πανέμορφους φυσικούς κόλπους, κοντά σε παραλίες, σε ρηχά νερά, είχε και έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες θνησιμότητες στο παραγόμενο προϊόν, χαμηλής ποιότητας προϊόντα, μη βιώσιμες επιχειρήσεις που ουσιαστικά παράγουν αγοροπωλησίες μετοχών, κόκκινα δάνεια, χρεοκοπίες και συχνές αλλαγές ιδιοκτητών. Στην επιλογή αυτή το περιβάλλον επιβαρύνθηκε αφάνταστα, καταστράφηκαν ζωτικοί χώροι και εκδιώχθηκαν οικονομικές δραστηριότητες όπως Αλιεία και ήπιος τουρισμός.

Σαν Επιτροπή Αγώνα κινηθήκαμε με σοβαρότητα για να αποδείξουμε και να αποτρέψουμε τον λαθεμένο αυτό σχεδιασμό που θα επιφέρει Περιβαλλοντική αλλά και Οικονομική καταστροφή σε ένα μέρος πανέμορφο, που δίνει και έχει να δώσει πολλά περισσότερα στην Ελληνική Οικονομία μέσω του τουρισμού.

Η Επιτροπή Αγώνα με δικά της έξοδα και δαπάνες, έκανε αυτό που δεν έκανε η Ελληνική Πολιτεία με τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς όλα τα τελευταία 35 χρόνια. Συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ένας φορέας αναγνωρισμένος Πανευρωπαϊκά και πιστοποιημένος, ο οποίος ενημερώνει την Ελληνική Βουλή για θέματα προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος, οι οποίοι επιστήμονες ήρθαν πολύ πρόσφατα στον Δήμο Ξηρομέρου με τον επιστημονικό τους εξοπλισμό και με μετρήσεις αποτύπωσαν τα πραγματικά στοιχεία και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το θαλάσσιο περιβάλλον. Πολύ σύντομα αυτά θα ανακοινωθούν και θα παρουσιαστούν.

Με την ανοικτή μας επιστολή προς εσάς, σας ζητάμε να σταθείτε δίπλα στους πολίτες του Ξηρομέρου και δίπλα στο Δήμαρχο Ξηρομέρου στην επικείμενη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α), όπου θα συζητηθεί και θα υπάρξει γνωμοδότηση επί της σχετικής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε).

Γνωρίζουμε και μας χαροποίησε η δημόσια δέσμευση σας στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε 22 Ιανουαρίου 2021, όπου δηλώσατε καθαρά ότι θα παραστείτε στο ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α δίπλα στον Δήμαρχο Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη για να στηρίξετε τις θέσεις του, αλλά και για να στηρίξετε την θετική θέση που πήρατε για εμάς, με το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου ΠΔΕ/ΓΠ/325922/7.12.2020 έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με το οποίο τονίσατε την αδήριτη ανάγκη πριν την έγκριση της υπό εξέταση Π.Ο.Α.Υ, να λάβει χώρα η εκπόνηση και θεσμοθέτηση της ειδικής μελέτης ΕΧΜ/ΕΧΣ, που θα εστιάζει στους τομείς του τουρισμού και των υδατοκαλλιεργειών στις Δυτικές Ακτές Αιτωλοακαρνανίας (Δήμοι Ξηρόμερου, Ι.Π. Μεσολογγίου και Εχινάδες Νήσοι), άλλως η θεσμοθέτηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης (διαδικασία που προτείνεται στο αριθμ. πρωτ. 88030/380/01-10-2019 έγγραφο Υφυπουργού Π.ΕΝ.), που ως αποτέλεσμα θα έχει να αποκωδικοποιήσει το πρόβλημα της σύγκρουσης μεταξύ Ιχθυοκαλλιεργειών και άλλων δραστηριοτήτων στις Δυτικές Ακτές της Αιτ/νίας, επιλύοντας ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.



Κύριε Περιφερειάρχη.

Σας περιμένουμε δίπλα μας να υπερασπιστείτε μαζί μας ένα αίτημα λογικής και δικαιοσύνης. Να αποτρέψουμε μαζί ένα λαθεμένο σχεδιασμό και κατόπιν να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος όχι για να φτιάξουμε μία Π.Ο.Α.Υ. όπως την θέλουμε εμείς, ούτε όπως την θέλουν οι ιχθυοκαλλιεργητές, αλλά για να φτιάξουμε μία Π.Ο.Α.Υ. σωστή που θα ξεχωρίζει συγκρουόμενες δραστηριότητες και θα εξασφαλίζει για καθεμιά το ζωτικό της χώρο για απρόσκοπτη ανάπτυξη τους.

Μια ΠΟΑΥ που πρωταρχικά θα σέβεται το περιβάλλον και τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες αλλά και τους σχεδιασμούς του Δήμου και της Περιφέρειας μας. Σχεδιασμός για την κοινωνία των πολλών και όχι για συμφέροντα των λίγων.

Ελπίζουμε να ανταποκριθείτε.



Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΚΑΛΑΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ

ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Σχόλια