Το Survivor της ιθαγένειας στο Ξηρόμερο

 


του Γιώργου Βαρεμένου*
Η γυναίκα κατάγεται από τον Άγιο Δομήνικο, αλλά δεν έχει πάρει μέρος σε κάποιο survivor εκεί, ούτως ώστε η ιθαγένεια να της απονεμηθεί τιμής ένεκεν για συμμετοχή σε ηρωικά ανδραγαθήματα υπέρ του ελληνικού έθνους. 
Αντιθέτως, το survivor της ζωής έμελλε να την φέρει στην Ελλάδα και στο ηρωικό Ξηρόμερο, όπου είναι παντρεμένη εδώ και 24 χρόνια, έχοντας αποκτήσει τρία παιδιά, εκ των οποίων τα δύο αγόρια θα υπηρετήσουν στον ελληνικό στρατό.....


Μετά από 24 ολόκληρα χρόνια γάμου, κλήθηκε να δώσει εξετάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας, όπου έπρεπε να απαντήσει σε ερωτήσεις λες και επρόκειτο να πάρει διδακτορικό, το οποίο θα την έστελνε κατ’ ευθείαν στην ανεργία. 
Μιλάει ελληνικά μ’ έναν αγαπησιάρικο τρόπο, στον γραπτό λόγο δεν είναι καλή. 
Άλλωστε πολλοί Ξηρομερίτες, αν τους ζητούσες να είναι καλοί στα γραπτά για να τους συγκαταλέξεις στους Έλληνες, θα σ’ έστελναν άγραφτο και χωρίς διαβατήριο από ‘κεί που ήρθες.
 Η γυναίκα της ιστορίας μας θεωρεί άξια τιμής την ελληνική σημαία και δεν διαθέτει καράβια όπως ο κ. Λασκαρίδης, ο οποίος δήλωσε ότι η ελληνική σημαία δεν χρειάζεται σ’ αυτά, επειδή δεν φέρνει ναυλοσύμφωνα.

Οι εξεταζόμενοι κλήθηκαν, μεταξύ άλλων, να απαντήσουν τί είναι Αεροδικείο σ’ αυτούς που, αν υπήρχε Αερολογοδικείο, θα είχαν καταδικασθεί επανειλημμένα, επειδή συγχέουν την ελληνικότητα με την ακατάσχετη αερολογία χωρίς αξιακό φορτίο.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έκανε εξετάσεις όχι για να δώσει, αλλά για να μην δώσει ιθαγένεια σε ανθρώπους που δικαιωματικά τους ανήκει. Σε μία εποχή όπου η μείωση του ελληνικού πληθυσμού -σύμφωνα με στοιχεία μίας φιλοκυβερνητικής Βίβλου, όπως η “Καθημερινή”- ήταν η μεγαλύτερη από το 1932 (εξαιρουμένων των ετών αμέσως μετά τον πόλεμο), αυτοί που εμπνεύσθηκαν το συγκεκριμένο διαγώνισμα με τί ακριβώς θα ήταν χαρούμενοι; Με την μη χορήγηση ιθαγένειας σε δημιουργούς ελληνικών οικογενειών και σε άλλους που αυταπόδεικτα τους ανήκει;

Ο λόγος της άρνησης είναι άραγε ιδεοληπτικός ή μήπως πολιτικάντικος, επειδή φοβούνται ότι οι άνθρωποι αυτοί, που έζησαν επί σειρά ετών έναν σωρό διακρίσεις, είναι πιθανό να μην τους ψηφίσουν; Ποιός ξέρει… Αν εφάρμοζαν έναν σύγχρονο και δίκαιο τρόπο απονομής της ιθαγένειας, μπορεί και να τους ψήφιζαν. Άλλωστε θα ήταν οι πρώτοι ή οι τελευταίοι κοψοχέρηδες σ’ αυτήν την χώρα;





* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σχόλια