Εικαστική διάδραση - 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου - ''Παλαμαική Σχολή''

 


Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου - “Παλαμαϊκή Σχολή”, σας προσκαλούμε στη μαθητική εικαστική διάδραση, που διοργανώνει το σχολείο μας, με τίτλο: “ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΞΟΔΟΥ τιμώντας τους ήρωες της Ιερής μας Πόλης”, στο Κτίριο Χρυσόγελου, τη Παρασκευή 04 Ιουνίου, στις 20:00.....

Πώς γιορτάζουμε σήμερα μια εθνική επέτειο; Τι έχει παραμείνει, μετά από 200 χρόνια και τι έχει αλλάξει;

Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, τιμούν, μέσα από αυτή την εικαστική διάδραση, τους ήρωες της πόλης τους. Νοώντας ως ήρωες, όλους τους ανθρώπους, γυναικόπαιδα, αγωνιστές, ηλικιωμένους, που άντεξαν εντός των τειχών για έναν ολόκληρο χρόνο, αντιμέτωποι με τις κακουχίες, τον πόνο, τη πείνα και το θάνατο.

Ξεκινώντας ένα διάλογο με τους μαθητές/τριες, προσπαθήσαμε να αναλογιστούμε τις συνθήκες της πολιορκίας και τις συνέπειες που αυτή επέφερε, αλλά και να μπούμε στη θέση των ανθρώπων που την έζησαν.

Πώς ένιωθαν;

Σήμερα, μπορούμε να διαβάζουμε και να κατανοούμε τα ιστορικά γεγονότα, αλλά, πόσο μπορούμε να αντιληφθούμε τα συναισθήματα που βίωσαν;

Αυτή η διάδραση έχει στόχο να παρουσιάσει, όχι μόνο τις μάχες ή τους επιφανείς ήρωες, αλλά και να μας προκαλέσει σε μια συναισθηματική αναπόληση.

Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να διατηρήσουμε τη μνήμη του τόπου και των ανθρώπων του. Γιατί, ο τόπος είναι εγγεγραμμένος μέσα στον άνθρωπο, ακόμα και 200 χρόνια μετά. Ας μην ξεχνάμε ότι κατοικούμε σε ένα τόπο που είδε πολλά και μεγάλα να συμβαίνουν.

Στη διάδραση, υπό την επίβλεψη του εικαστικού, Κων/νου Βαλιουτή, παρουσιάζονται τα ζωγραφικά έργα των μαθητών/τριών, καθώς και φανταστικές ιστορίες που έγραψαν, με αφορμή τον πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη, “Η Έξοδος του Μεσολογγίου”.

Ακόμη, υπό την επίβλεψη της φιλόλογου, Ευφροσύνης Μυλωνά, μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης θα αναφερθούν στο μοναδικό στη παγκόσμια ιστορία των Πολιορκιών, φαινόμενο της Εξόδου, το οποίο είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν στα πλαίσια του μαθήματος της τοπικής ιστορίας.

Επιμέλεια έκθεσης: Κων/νος Βαλιουτής, καθηγητής Εικαστικών ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΞΟΔΟΥ τιμώντας τους ήρωες της Ιερής μας Πόλης 04 - 05 Ιουνίου 2021 04 Ιουνίου: 20:00 (έναρξη) 05 Ιουνίου: 10:00 - 13:00 & 18:00 - 22:00 είσοδος ελεύθερη

Σχόλια