ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ ΜΑΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2021 !!!

Διαβάστε όλα τα άρθρα :


Βελανιδιά – Εξουσία, Ενώπιος Ενωπίω

Για τίποτε άλλο δεν έχω γράψει τόσα πολλά, όσα για τη βελανιδιά. Θα ’λεγα, κοντολογίς, ότι είναι σύμφυτη με τη ζωή του ανθρώπου –χωρίς να εξαιρώ και τα άλλα δέντρα– και απαραίτητο στοιχείο για την ύπαρξή του. Την ξεχωρίζω από τα άλλα δέντρα γιατί: είναι δέντρο αιωνόβιο, έχει μεγάλη αντοχή χάρη στο σκληρό ξύλο της και την αλύγιστη κορμοστασιά της, αντιστέκεται και δεν κινδυνεύει απ’ τις πυρκαγιές και για τις ξυλοκατασκευές το δρύινο ξύλο έρχεται πρώτο από όλα τα άλλα, όπως και σαν καύσιμη ύλη. Δεν θα πω άλλα για την αξία και τη σημασία της βελανιδιάς γιατί δεν χωράνε σε λίγα φύλλα χάρτινα, αλλά ούτε και σ’ ένα βιβλίο. Θα προσθέσω πως βασικά στοιχεία για την ύπαρξη του ανθρώπου και κάθε ζωντανού οργανισμού είναι το οξυγόνο και το νερό. Χωρίς αυτά κόσμος δεν θα υπήρχε. Και για τα δύο αυτά, πρωταρχικός και βασικός παράγοντας είναι τα δέντρα όλα, που σχηματίζουν τα δάση. Τι πρέπει να κάνουμε σαν κοινωνία και σαν χώρα;

Σε κάθε χώρα οι αρχές και η εξουσία της πρώτο μέλημα έχουν την ύπαρξη και την ασφάλεια έναντι παντός κινδύνου. Να προτάξει, δηλαδή, άμυνα, τέλεια και άριστα οργανωμένη, ώστε, ανά πάσα στιγμή, ο κίνδυνος να αποτραπεί. Αλλά η σωτηρία της πατρίδας είναι και των πολιτών μέλημα και την ώρα του κινδύνου προσφέρουν ό,τι έχουν, ακόμα και τη ζωή τους. Αλλά ο κίνδυνος δεν είναι μόνο εξωτερικός. Υπάρχει και κίνδυνος εσωτερικός. Υπάρχουν επιτήδειοι, συμφεροντολόγοι, αρνησιπάτρεις, αργυρώνητοι, που, με τις πράξεις ή παραλείψεις του, ζημιώνουν και αποδυναμώνουν την ισχύ της χώρας και το φρόνημα των πολιτών και σπέρνουν την ηττοπάθεια.

Εδώ στη χώρα μας υπήρχε το μεγαλύτερο δρυόδασος των Βαλκανίων, στην περιοχή του Ξηρομέρου. Κάποιοι κυβερνήτες διέγνωσαν τη σημασία και την αξία της βελανιδιάς και έσπευσαν με νομοθετήματα να την προστατέψουν. Μόνο που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Και, πέρα από αυτά, σήμερα τα δάση είναι εντελώς απροστάτευτα. Πολλά δασαρχεία καταργήθηκαν ή λειτουργούν υποτυπωδώς, με προσωπικό ανεπαρκές χωρίς δασοφύλακες, δασονόμους και δασοκόμους και, φυσικά, έργο δεν παράγουν. Το δάσος δεν καθαρίζεται, δεν συντηρείται, δεν ανανεώνεται. Παραμένει έρμαιο άβουλο, εύκολη λεία, στη διάθεση των εχθρών του. Ποιοι είναι; Οι συνορίτες γεωργοί, που μεγαλώνουν τα κτήματά τους με συνεχή «μπασίματα», με εκχερσώσεις του, οι κτηνοτρόφοι, που έχουν καταλάβει και εκχερσώσει μεγάλες εκτάσεις, που τις έχουν περιφράξει με μάντρες και συρματοπλέγματα και τις έχουν κάνει μαντριά, στρούγκες και βουστάσια και, φυσικά, και τόπους κατοικίας, με καλύβες ή κανονικά σπίτια. Στις μέρες μας η βελανιδιά έχει καταστεί αντικείμενο εμπορίου, αποδοτικού και ανέξοδου. Το εμπόριο αυτό, ανεμπόδιστα, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και οι λαθρουλοτόμοι κάνουν χρυσές δουλειές, με τη συνεργασία ή την ανοχή των περίοικων.

Παράλειψή μας που δεν αναφέραμε πως αυτός ο δασικός πλούτος ανήκει σε όλους και σε κανέναν. Δεν πουλιέται, δεν αγοράζεται· επιτρέπεται μόνον η ήπια και έλλογη χρήση του. Είναι περιουσία του κράτους και είναι νομικά κατοχυρωμένη η προστασία του. Η φροντίδα και η διαχείριση κατανέμεται σε όλους τους Δήμους της χώρας μας. Μόνο που οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της αυτοδιοίκησης ήταν βιαστικές και κακομελετημένες με πολλά κενά σε έμψυχα και άψυχα υλικά και τεχνικά μέσα και λειψή χρηματοδότηση. Εξάλλου η μισθοδοσία του Δημάρχου και των επικεφαλής των τομέων της διοίκησης ήταν αρκετά υψηλή και αυτό ήταν μόνιμη πηγή ανωμαλιών, προστριβών και προβληματισμών, γιατί οι Δημοτικοί σύμβουλοι όλοι τις εποφθαλμιούν και για τους περισσότερους είναι το μόνο κίνητρο για να γίνουν Σύμβουλοι. Αν πεις και για την εκλογική περίοδο και για σχηματισμό των παρατάξεων, τα πλάγια μέσα, οι τρικλοποδιές, οι διαγωνισμοί, τα μαγειρέματα, τα κόλπα και τα τερτίπια και τα όργια βρίσκονται σε πλήρη οργασμό, ενώ η ανθρωπιά, τα ευγενή αισθήματα, οι αξίες και οι αρετές παθαίνουν καθίζηση. Αναβιώνει η εποχή των Κωλέττηδων και των Μαυροκορδάτων και αντηχούν στ’ αυτιά μας τα λόγια του έξοχου βορειοηπειρώτη αγωνιστή Σπυρομήλιου, που ανάλωσε, έντιμα, τον εαυτό του, υπηρετώντας και προσφέροντας στην πατρίδα Ελλάδα. Κι έσταζαν πίκρα εκείνα τα λόγια για τις διαπιστώσεις που έκανε όταν βρέθηκε στο Ναύπλιο. Εκεί: «Άλλοι εφρόντιζαν να αισχροκερδίσουν, άλλοι να έμβουν εις τα πράγματα και άλλοι ηύρον την αρμοδίαν ώρα να γίνουν κτηματίαι. Τότε εκαταλάβαμε ότι δεν είχομεν όλοι τον αυτόν σκοπόν, την σωτηρίαν της πατρίδος δηλαδή…».

Και τώρα ας γυρίσουμε στο αποδεκατισμένο δάσος της βελανιδιάς. Ετούτο εδώ το θέμα, που καίει και σήμερα, που το περιβάλλον, ύστερα από τις τόσο καταστροφικές επεμβάσεις που δέχθηκε απ’ τον απερίσκεπτο άνθρωπο, έγινε εχθρικό και μας απειλεί, η ανάγκη για το δάσος και την ύπαρξη και την ταχύρρυθμη επέκτασή του έγινε επιτακτική, είναι το πρώτο μέτρο που πρέπει ή μάλλον έπρεπε πολύ πριν να είχαμε λάβει για ανάσχεση και περιστολή των άγριων φυσικών φαινομένων που ξεπερνούν τις θεομηνίες και η απόγνωση μας έχει κυριεύσει. Έτσι έχουν τα πράγματα και η απραξία και η αδιαφορία της εξουσίας μας ξενίζει, μας εξοργίζει και απορίες και ερωτήματα γεννά. Νομοθετήματα έχουν ληφθεί, αλλά έμειναν πάνω στο χαρτί και κλείστηκαν στο χρονοντούλαπο. Τι άλλο από κοροϊδία και απάτη, υποτίμηση της νοημοσύνης και εμπαιγμός του λαού, λες και πάσχει από ιδιωτεία! Εδώ πρόκειται για μεγάλο έγκλημα που υπονομεύει την εθνική μας υπόσταση. Διερωτάσαι: Είναι ανίκανη η εξουσία, δεν έχει γνώση της αποστολής της, είναι ακατάλληλη να λειτουργήσει και να δράσει; Θαρρώ πως εδώ ισχύουν τα λόγια του Σπυρομήλιου που έχουμε ήδη αναφέρει.

 Ό,τι και να υποθέσεις θα το βρεις στην εξουσία. 

Είναι ιστορική κληρονομιά της. 

Προέρχεται από όλους τους μετά Καποδίστρια κυβερνήτες με πρώτο διδάξαντα τον αλήστου μνήμης Κωλέττη που τα διδάγματά του ακολουθούνται με θρησκευτική ευλάβεια, θα έλεγα. 

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διαιώνιση στην εξουσία και όποια μέτρα πρόκειται να λάβουν μετρούν πρώτα το πολιτικό κόστος. Εδώ τους πάει ο χαρακτηρισμός: 

Είναι άξιοι του εαυτού τους· όχι της πατρίδας. Η μη εφαρμογή των Νόμων είναι «συνέχεια εκ του προηγουμένου». 

«Το γνώθι σ’ αυτόν πανταχού έστι χρήσιμον». Αυτό έλεγαν οι αρχαίοι. 

Αυτό πρέπει να ξέρουν και το τηρούν οι πάσης φύσεως εραστές της όποιας εξουσίας. 

Θέλεις, μπορείς, είσαι άξιος να κάνεις αυτό που επιθυμείς; 

Από εκεί θα ξεκινήσουν και ανάλογα θα πράξουν.

Ο Δήμαρχός μας δεν ασχολήθηκε σοβαρά, τολμηρά και σθεναρά μ’ αυτό το θέμα. 

«Αλλουνού παπά ευαγγέλιο» είναι αυτό, είπε κι η ραστώνη του δεν διαταράχτηκε. Όχι! κύριε Δήμαρχε. 

Υποτίθεται πως επρόταξες το γενικό και όχι το ατομικό συμφέρον, από αγάπη προς τον τόπο και τους ανθρώπους του, ωθούμενος, αποβλέποντας στην πρόοδο και στην άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου. 

Και προσφέρθηκε εθελοντικά να υπηρετήσει τον τόπο. Έτσι το Δημαρχείο έγινε σπίτι σου και εσύ κύριος σε όλο το βιός του, υπεύθυνος για τη φροντίδα και τη χρηστή διαχείρισή του, εξαντλώντας όλα τα μέσα που έχεις στη διάθεσή σου. 

Και είναι τόσα πολλά και ήταν χρέος σου να ζητήσεις και να απαιτήσεις τη συμπαράσταση, τη συνεργασία, τη βοήθειά τους. Ήταν και είναι: Το δασαρχείο, η αστυνομία, η εφορία και οι εισαγγελείς. 

Αν έτσι έπραττες, κάθε κατεργάρης θα έπιανε τον πάγκο του.

 Αν συναντούσες απροθυμία και υπεκφυγή, πιο πάνω ήταν ο περιφερειάρχης, οι βουλευτές και η κυβέρνηση. Αν κι εκεί δεν εύρισκες ανταπόκριση, είχες την υποχρέωση να απευθυνθείς στο λαό, κατηγορώντας όλους για βαρείαν αμέλειαν και καλώντας τον να πάρει στα χέρια του αυτή την υπόθεση και να πράξει τα δέοντα. Όλοι μας πρέπει να ξέρουμε πως οι δημόσιες θέσεις και υπηρεσίες είναι απρόσφορες για ικανοποίηση (μωρο)φιλοδοξιών ή άλλων επιδιώξεων, εκ του πονηρού. 

Εγώ κουράστηκα και απογοητεύτηκα να βροντάω σε πόρτες κουφών.

 Γι’ αυτό κλείνω εδώ αυτό το θέμα. 

Υπάρχουν κι άλλα πολλά θέματα που χρονίζουν και έχουν ανάγκη κάποιο συνήγορο να βρουν, να τον απασχολήσουν.

14.6.2021

Πάνος Λαζαρόπουλος






ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 2021

Ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «Τα Κόροντα» διοργανώνει, με τη συνεργασία της Αθλητικής Ένωσης Χρυσοβίτσας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ξηρομέρου, πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στην προσπάθεια για την ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου, περιλαμβάνει:

την Τετάρτη 11/8/2021

ώρα 6 μ.μ. – 10 μ.μ.: 2ο τουρνουά Δηλωτής.

την Πέμπτη 12/8/2021

ώρα 8.30 π.μ.: Ξενάγηση στα Κόροντα.

ώρα 6 μ.μ.: Ποδοσφαιρικός αγώνας παλαίμαχοι – νέοι.

την Παρασκευή 13/8/2021

ώρα 8.30 π.μ.: Εκδρομή στο Λημέρι του Κατσαντώνη.

ώρα 7 μ.μ.: Αγώνας δρόμου.

ώρα 8 μ.μ.: Αγώνας μπάσκετ.

ώρα 9.30 μ.μ.: Παρουσίαση του Λευκώματος «Χρυσοβίτσα τόμος Β΄».

το Σάββατο 14/8/2021

ώρα 8.30 μ.μ.: Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821,

ώρα 9.30 μ.μ.: Δημοτικοί χοροί από το χορευτικό όμιλο του Συλλόγου Χοβολιωτών Αστακού.

ώρα 11 μ.μ.: Μουσική βραδιά (αν επιτραπεί η διοργάνωσή της και αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Την Πέμπτη – Παρασκευή και το Σάββατο στην Κοινότητα θα λειτουργήσει έκθεση Χρυσοβιτσάνων συγγραφέων από 7-9 μ.μ.

Το Δ.Σ. καλεί τους Χρυσοβιτσάνους και τους φίλους συμπατριώτες να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Ταιάρχης Σάββας                         Η Γενική Γραμματέας

                                                     Καλλιρρόη Γεωργούλα



Οι διαμαντένιες παραλίες του Ξηρομέρου

Ο Δήμος Ξηρομέρου διαθέτει απέραντες αμμουδερές παραλίες με βοτσαλωτούς, γαλήνιους κολπίσκους, μέρη μακριά από την πολυκοσμία, ήσυχους ψαροτόπους με θέα το Ιόνιο πέλαγος.

Όσοι αγαπούν της απάνεμες και ήρεμες διακοπές, τις ευωδιές των βοτάνων και τα καθάρια αθόλωτα νερά φεύγουν με τις καλύτερες αναμνήσεις από τα γραφικά λιμανάκια. Φέτος το καλοκαίρι μετά την περιπέτεια της πανδημίας, κοπιάστε στις σαγηνευτικές ακτές του Ξηρομέρου για μια αξέχαστη εμπειρία.


Πλαζ Αστακού

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Αστακού, τουρίστες που έχουν δέσει εκεί ή που διαμένουν σε καλαίσθητα ξενοδοχεία, κατεβαίνουν στην όμορφη πλαζ για μια γρήγορη δροσιστική βουτιά στα νερά του Ιονίου.

Αν και «όλα τα λεφτά» είναι οι παραλίες στο δρόμο προς Μύτικα, ωστόσο η εύκολη λύση της πλαζ δίπλα στο λιμανάκι ή ο Χοβολιός με το ψιλό βοτσαλάκι, τις ξαπλώστρες και τα μεζεδάκια συμβάλλουν για λίγες ώρες ξεγνοιασιάς.


Μαραθιάς

Εξω από τον Αστακό, απλώνεται η όμορφη παραλία του Μαραθιά που βρέχεται από τα πεντακάθαρα νερά του Ιονίου. Λίγη υπομονή στη δύσκολη διαδρομή και θα ανταμείφθειτε από τον μικρό κολπίσκο και τη σκιώδη πλαζ που προτιμάτε από οικογένειες που στήνουν ένα μικρό εξοχικό κάθε καλοκαίρι, αλλά και νέους που στήνουν τη σκηνή τους και ξεκαλοκαιριάζουν υπό το τετέρισμα των τζιτζικιών.


Ασπρογυάλι

Δίπλα, υπάρχει ακόμη μία ερημική παραλία, σε ένα κολπάκι με βότσαλο και θέα το μακρόστενο νησάκι του Κάστου. Ο άσπρος γυαλός – εξού και το όνομα – σε συνδυασμό με τα βαθύσκιωτα δέντρα είναι ό,τι πρέπει για τους λάτρεις της ησυχίας.


Βελά

Κάθε καλοκαίρι επικρατεί πανικός από τους εκατοντάδες τουρίστες που φτιάχνουν ένα μικρό χωριό με τα τροχόσπιτά τους για να περάσουν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Ενδείκνυται για ελεύθερο κάμπινγκ και οι λάτρεις της φύσης μπορούν να συνδυάσουν θάλασσα και βουνό, κολύμπι, ψάρεμα, θαλάσσια σπορ και ρομαντικούς περιπάτους.


Αγριλιά

Σημείο αναφοράς στον ανάμεσα από Αστακό και Μύτικα, καθώς συγκαταλέγεται στις πιο όμορφες και καθαρές παραλίες της περιοχής μας. Εντύπωση προκαλούν τα απολιθωμένα όστρακα στους βράχους της.


Παλιόβαρκα

Λίγο έξω από τον Μύτικα, η Παλιόβαρκα ανεβαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια γνωρίζοντας τεράστια τουριστική ανάπτυξη. Το ξέξασπρο βότσαλο πλαισιώνουν ξαπλώστρες, ωραία ταβερνάκια, αλλά και πολυτελείς καταλύματα. Εάν φτάσετε έως τον Μύτικα είναι αμαρτία να μην απολαύσετε μια βουτιά στο Ιόνιο με θέα το «ηφαίστειο», τον νοσταλγικό Κάλαμο.


Μύτικας

Χτισμένος σ’ ένα μυτερό κομμάτι γης, ο Μύτικας που εισχωρεί στα νερά του Ιονίου, στη δυτική ακτή της Ακαρνανίας, μεταξύ Αστακού και Βόνιτσας, αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση διακοπών για αυτούς που αναζητούν την ηρεμία και τη χαλάρωση.

Η πλαζ δε λέει πολλά, αλλά με αφετηρία τον γραφικό Μύτικα μπορεί κανείς να επισκεφτεί με καΐκι τα νησιά Κάλαμο και Καστό ή να νοικιάσει από τη Nemo ένα ταχύπλοο σκάφος (χωρίς δίπλωμα) και να ταξιδέψει μέσα στο Ιόνιο προσεγγίζοντας τις ακτές σε Μεγανήσι, Λευκάδα και Ιθάκη.


Καθαρίστηκε ο Γερομπόρος

Μετά από 13 χρόνια ξεκίνησε ο καθαρισμός του Γερομπόρου από τις πηγές ως την εκβολή του Γερομπόρου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στις αρχές Ιουνίου 2021 μηχανήματα της Περιφέρειας (μια μπουλντόζα και τρεις τσάπες) ξεκίνησε τον καθαρισμό του χειμάρρου από την πυκνή βλάστηση και τα σκουπίδια που μερικοί πετούν στον Γερομπόρο με συνέπεια να γίνεται υπερχείλιση τους χειμερινούς μήνες και τα νερά να πλημμυρίζουν και να καταστρέφουν καλλιέργειες στις όχθες του.

Ο Σύλλογός μας για το παραπάνω πρόβλημα, όπως έκανε και παλιά το 2008 έτσι και τώρα έστειλε στην Αντιπεριφερειάρχη κα Μαρία Σαλμά την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 11/17-4-2021 επιστολή που έχει ως εξής:


Κα Αντιπεριφερειάρχη,


Ο ξεροπόταµος Γερομπόρος (παλιός Άναπος ποταμός), που ξεκινάει από την Κωνωπίνα και εκβάλλει στο Λεσίνι, διέρχεται από τον κάµπο του Προδρόμου και της Χρυσοβίσας, όπου υπάρχουν πολλές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Τελευταία φορά στον κάµπο της Χρυσοβίτσας είχε καθαρισθεί επί Νομαρχίας Θύμιου Σώκου, πριν δέκα (10) περίπου χρόνια. Από τότε και µέχρι σήµερα δεν καθαρίστηκε η κοίτη του άλλη φορά, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα είχαµε ζητήσει από τις στήλες της εφημερίδας µας «ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ» να καθαρισθεἰ. Έτσι φτάσαμε στις αρχές του νέου έτους (3/1/2021) να έχουµε πλημμύρα στην περιοχή µας. Τα πολλά νερά που έπεσαν, λόγω του ότι ο Γερομπόρος δεν έχει καθαρισθεί, δεν μπόρεσαν να διοχετευθούν στη θάλασσα και πλημμύρισαν τον κάµπο της Χρυσοβίτσας που έγινε µια απέραντη λίµνη. 

Δεν ξέρουμε το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες και στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.


Επειδή πρέπει να ληφθούν έγκαιρα µέτρα ώστε του χρόνου να µην έχουµε παρόμοια γεγονότα, ζητάµε να διατεθούν τα κατάλληλα µηχανήµατα της Περιφέρειας για τον καθαρισμό του Γερομπόρου στον κάµπο της Χρυσοβήίτσας.


Για Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας


Ταξιάρχης Σάββας Καλλιρρόη Γεωργούλα


Ο Σύλλογός μας εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και στην Αντιπεριφερειάρχη κα Μαρία Σαλμά για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας.





Καθαρισμός και επισκευή πηγαδιών

Τα πηγάδια του χωριού µας είναι η ιστορική µας κληρονομιά. 

Είναι μνημεία που μιλούν για την ιστορία του τόπου και τον τρόπο ζωής των κατοίκων παλιότερα και πρέπει όλοι να στέκονται µπροστά τους µε σεβασμό. 

Κι ακόμα να τα προσέχουν, να τα προστατεύουν και να τα συντηρούν, όπως αρμόζει σε κάθε μνημείο. 

Είναι κι αυτά όπως το αρχαίο Κάστρο, η Κούλια, τα γεφύρια, το κυπαρίσσι. 

Είναι τα αξιοθέατα του χωριού µας.


Για τα πηγάδια πολλά γράφτηκαν στην εφημερίδα του Συλλόγου µας “ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ” απὀ τον Αθανάσιο Σώλο και τον Παναγιώτη Λαζαρόπουλο.


Ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «Τα Κόροντα» μέχρι σήµερα προσπάθησε και πέτυχε να συντηρήσει πολλά δημόσια πηγάδια μεταξύ των οποίων: το Σορόκι, το Πέρα Πηγάδι, το Κάτω Πηγάδι, το Πανώριο, το Νιοπήγαδο και τελευταία Το Καρούσου πηγάδι, τον Καλόγηρο και τη Φωτεινή.

Η εγκατάλειψη των πηγαδιών φαίνεται ανάγλυφα από τις φωτογραφίες των πηγαδιών που τραβήχτηκαν πριν και µετά την επισκευή τους.





Εκτροφή μοσχαριών




Πριν δύο χρόνια περίπου στη Χρυσοβίτσα τ’ αδέλφια Σπύρος και Ηρακλής Δημ. Ζορμπάς έστησαν μια νέα επιχείρηση εκτροφής μοσχαριών με βιολογικές τροφές (καλαμπόκι, τριφύλλι κ.α.). Η επιχείρηση που λειτουργεί κατά τα πρότυπα και άλλων επιχειρήσεων σε άλλους νομούς της χώρας, είχε μεγάλη αντπαόκριση στο αγοραστικό κοινό και αρκετή ζήτηση με πολύ καλή πορεία μέχρι σήμερα.

Όσοι ενδιαφέρονται για μοσχαρίσιο κρέας, χωρίς φυράματα, παρά μόνο με βιολογικές τροφές, μπορούν να απευθύνονται για παρααγγελίες στον Σπύρο Δημ. Ζορμπά στο τηλ. 6987990985.


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

Ζορμπάς Βασίλειος 20€

Ζορμπάς Παναγιώτης του Ηρ. 20€

Κώτσης Ελευθέριος 40€

Σάββας Αριστείδης 10€

Σώλος Ιωάννης 30€



Ειδήσεις – Σχόλια

Νέο βιβλίο

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίου του Γεωργίου Σπ. Μπαρμπαρούση με τον τίλο “Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Χριστόδουλος Παμπλέκης”. 

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά στο έργο και την προσωπικότητα του συμπατριώτη μας Χριστόδουλου Παμπλέκη στο πλαίσιο του Νεοελληνικού διαφωτισμού. Καλοτάξιδο!


Ασφαλτόστρωση

Στις 17/5/2021 ξεκίνησαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στο δρόμο Τσαπουρνιά-Χρυσοβίτσα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.


ΠΑΝΣΥ

Η Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία προχώρησε στην έκδοση της τρίτομης Ιστορίας της Νεώτερης Ελλάδας (1920-1950) του Γεωργίου Δ. Φερεντίνου (Τόμος 5ος, 6ος και 7ος). Τα βιβλία διατίθενται προς πώληση στην τιμή των 20€ και οι τρεις τόμοι.


ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χρυσοβίτσας κ. Γιάννης Χρ. Χρόνης αντικατέστησε τους προβολείς στην πλατεία και καθάρισε από τα χόρτα, το γήπεδο του χωριού.

 Επίσης σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο τοποθέτησε παρτέρια στα δέντρα της πλατείας, μετασκεύασε ένα καινούργιο παγκάκι, πλακόστρωσε το μνημείο των πεσόντων κι έβαψε το “γυροβόλι” στην πλατεία του χωριού.


ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ

Άρχισαν οι εργασίες ελαιοχρωματισμού στον Ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου. Τα σημαντικά έξοδα καλύφθηκαν από δωρεές συγχωριανών και του Συλλόγου μας.


ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων με επιστολή του στο Δήμο Ξηρομέρου ζήτησε να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο τα ακίνητα της τοπικής Κοινότητας.


ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΣΤΡΟΥ

Ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων σε συνεργασία με τον φύλακα Αρχαιοτήτων κ. Γεώργιο Μπούρχα διέθεσε τα έξοδα για το ράντισμα και κόψιμο των χόρτων στο κάστρο Κόροντα. 

Να σημειωθεί ότι το ίδιο έπραξε και πέρσυ κι επιπλέον διέθεσε για τα έξοδα για την περίφραξη του ναού.

Ελπίζουμε του χρόνου η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ξηρομέρου να προχωρήσει επιτέλους στο καθαρισμό του κάστρου για ν’ αναδειχθούν οι αρχαιότητες. 

Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο απ’ αυτό που έπραξε φέτος στην Παλαιομάνινα.


ΔΩΡΕΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΥΑΓ. ΤΣΟΜΠΟΥ

Ο συγχωριανός μας Δημήτρης Ευαγ. Τσόμπος και τα παιδιά του Βαγγέλης και Σταμάτης έστειλαν στον Σύλλογο μας δωρεάν 400 μάσκες για να διανεμηθούν στους συγχωριανούς και τα μέλη του Συλλόγου. 

Οι μάσκες αυτές είναι υφασμάτινες και πλενόμενες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές με ασφάλεια για τον Κορονοϊό. 

Το Δ.Σ. μοίρασε τις πιο πάνω μάσκες στους συγχωριανούς στο χωριό και στα μέλη του στην Αθήνα.

Για την δωρεά αυτή, το ενδιαφέρον και τη σκέψη του για τους συγχωριανούς ο Σύλλογος εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στον αγαπητό Δημήτρη.




ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ


Γέννηση

Η Γιαννούλα Χαρίση Σαμαρά κι ο σύζυγο της Βασίλειος Φλώρος απέκτησαν αγοράκι.

Να τους ζήσει!


Βαπτίσεις

- Ο Βασίλειος Αθ. Κίσσας κι η σύζυγος του Αγαθή βάφτισαν το κοριτσάκι τους και του έδωσαν το όνομα Γλυκερία.

- Ο Γεράσιμος Παντ. Ταπραντζής και η σύζυγός του Ελένη βάφτισαν το κοριτσάκι τους και του έδωσαν το όνομα Διώνη.

- Ο Δημήτρης Ν. Ταρκαζίκης κι η συζυγός του Ευτυχία βάφτισαν το αγοράκι τους και του έδωσαν το όνομα Γεώργιος.

Να τους ζήσουν!


Γάμος

Η Χρυσούλα Ευστρ. Ζορμπά παντρεύτηκε τον Ευάγγελο Τακτικό.

Να ζήσουν ευτυχισμένοι!


Θάνατοι

Έφυγαν από κοντά μας οι: Γερασιμούλα Ευστ. Ζορμπά, Βασιλική Κρανιώτη-Βαρουξή και Χαρίκλεια Γεωργ. Ζορμπά.

Στους συγγενείς θερμά συλλυπητήρια.


Επιτυχία

Η Παναγιώτα Θεμ. Σάββα πήρε το πτυχίο της από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Θερμά συγχαρητήρια!




Το πρόβλημα με τις ανεμογεννήτριες συνεχίζει να υφίσταται

Ένας επικίνδυνος σχεδιασμός έγινε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Ανεμογεννήτριες-Φωτοβολταϊκά-Βιομάζα) που θα μετατρέψει σε Κρανίου τόπο το Ξηρόμερο με 42.000 στρέμματα Αιολικά Πάρκα και 22.000 στρέμματα φωτοβολταϊκά πάρκα στο Δήμο Ξηρομέρου χωρίς να ξεχνάμε τα 41.000 στρέμματα για ΠΟΑΥ στη θάλασσα και χιλιάδες στρέμματα υπό δέσμευση στις ακτές.

Όμως ο Δήμος θέλει τις ΑΠΕ με κανόνες και σωστή χωροθέτηση μέσα από ειδική γνώση που θα δώσουν τόσο το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξίας Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης των ΑΠΕ όσο και οι μελέτες του Τοπικού Πολεοδομικού (Χωρικού) Σχεδίου (Τ.Π.Σ.) που θα καθαρίσει τις χρήσεις στα όρια του Δήμου για το τι και που επιτρέπεται και δεν θα αναγκαζόμαστε να τρέχουμε κάθε μέρα πίσω από τις εξελίξεις.

Συνεπώς με την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου΄

για εγκατάσταση 14 ανεμογεννητριών στη Βελούτσα και τον Καλλίδρομο δεν έκλεισε το θέμα. Οι ανεμογεννήτριες δεν θα εγκατασταθούν μόνο αν και η Περιφέρεια δώσει αρνητική γνωμοδότηση και συνταχθεί με αυτή και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η γνωμοδότηση του Δήμου Ξηρομέρου περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα είχε και δεν είναι δεσμευτική. Άρα το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται.

Με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια ημέρα του Περιβάλλοντος (5/6/2021) ζητάμε: Σεβασμό στη προστασία του Περιβάλλοντος.

Λέμε ναι στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Λέμε όχι στην άναρχη χωροθέτηση.

Λέμε όχι στην άνωθεν επιβολή προειλημμένων αποφάσεων χωρίς σωστή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.




Νέο βιβλίο του Αλέξανδρο Τ. Σάββα

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Τ. Σάββα, με τον τίτλο “Πόλεις και χωριά του Δήμου Ξηρομέρου”. Το βιβλίο περιλαμβάνει μια σύντομη επίτομη ιστορία των 19 πόλεων και χωριών του Δήμου Ξηρομέρου και θα συμβάλει στην προβολή του Δήμου καθώς και στην αλληλογνωριμία των κατοίκων των χωριών, που σήμερα αποτελούν το νέο Δήμο. Το βιβλίο θα διανεμηθεί δωρεάν στους δημότες από το Δήμο Ξηρομέρου στις παρουσιάσεις που θα διοργανώσει ο Δήμος μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν στην έδρα του Δήμου, στον Αστακό, στην Κανδήλα, στις Φυτείες και στην Αθήνα.

Το βιβλίο εκδόθηκε από το ΝΠΔΔ Πολιτισμός, Περιβάλλον και Αθλητισμός, Παιδεία και Κοινωνική Πρόνοια στο Δήμο Ξηρομέρου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε ν’ απευθύνεστε στο Πρόεδρο του παραπάνω ΝΠΔΔ του Δήμου Ξηρομέρου κ. Βασίλη Πολύζο στο τηλ. 6946280462 και στο συγγραφέα Αλέξανδρο Σάββα στο τηλ. 6974022233.




Χρυσοβιτσάνοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες

Αθήνα

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ- ΓΙΩΤΗ ΦΑΝΗ του Χ.: Συμβολαιογράφος, Γράμμου 46, 152 35 Βριλήσια, 2ος όροφος Γρ. 3, 210- 8101192, 6937 801122

ΑΥΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του Λ.: Οδοντοτεχνικό εργαστήριο, Ναυσικάς 12 και Εκάβης, Π. ΦΑΛΗΡΟ, 210-9412486 - 6974954495.

ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ-ΤΑΡΚΑΖΙΚΗ ΘΕΟΔΟΣΙΑ: Κατάστημα αξεσουάρ & Τσαντών Κ.Πετράλωνα Κειριαδών 44, 2155403607

ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ - ΖΟΡΜΠΑ ΣΟΦΙΑ: ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ - ΨΙΛΙΚΑ, Τριών Ιεραρχών 3 Ανω Πετράλωνα 210 3461523, 6940868361.

ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ Δ.- ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ Δ. Ο.Ε. Addicts Snacks & More, Καφέ Αναψυκτήριο, Πέτρου Ράλλη 449, Νίκαια, 211.4198757, 6996.809533.

ΓΕΩΡΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, Σχολή Οδηγών, Ευγεν. Καραβία 30, Κ. Πατήσια, 210.2017171, 6944.437438

ΖΟΡΜΠΑΣ ΣΩΤ. ΑΝΤΩΝΗΣ Κουρείο Outsiders, Aγιας Αικατερίνης 7, Κ. Πετράλωνα, τηλ. 210.3476775, 6978.216025.

ΖΟΡΜΠΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του Χαρ. Στρατιωτικός Γιατρός Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος 1ο ιατρείο: Αγίου Νικολάου 114, Ίλιον, 210 5012610 // 2ο ιατρείο: Τζων Κένεντυ 170, Περιστέρι 2130457220, 6973328991.

ΖΟΡΜΠΑΣ ΗΡΑΚΛΗΣ Του Παναγιώτη κατασκευές επίπλων Βυζαντίου 92 Ανω Γλυφάδα τηλ. 6973535092

ΖΟΡΜΠΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΟΥ ΝΙΚ. Κατάστημα υποδημάτων, Δήμητρας 14, Βάρη 6948060236.

ΖΟΡΜΠΑ ΠΑΤΡΙΤΣΙΑ του ΘΕΡΑΠ. Παραδοσιακή ταβέρνα "Ο ΧΙΩΤΗΣ", Περικλέους 32, Ηλιούπολη, τηλ. 210.9735118.

ΖΟΡΜΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡ. Λογιστικό γραφείο, Δωριέων 1 Αθήνα τηλ. 210 3410544, 210 3473465, 210 3471277, 6944541417.

ΖΟΡΜΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΠΑΝ.: Ασφαλιστικός Σύμβουλος, Μιχαλακοπούλου 35, 1ος όροφος, Αθήνα, 210-7240315 (εργ.), 210-9757358, 6977 428199.

ΖΟΡΜΠΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του ΧΡ.: Φωτο-βίντεο, Κειριαδών 158, Κ. Πετράλωνα, 210-3421609, 6948 246006.

ΖΟΡΜΠΑΣ ΝΙΚΟΣ του ΠΑΝ.: Ταξί, 6948 898830.

ΖΟΡΜΠΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΗΡΑΚΛΗ.: Εργαστήριο - Πρατήριο Υποδημάτων, Αριστοφάνους 27, Δάφνη, τηλ. 6971998975.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΡΟΜΙΝΑ του ΑΛΕΞ.: Δικηγόρος, Θησέως 128, Καλλιθέα, 210 9566122, 6977877134

ΚΑΣΑΓΙΑΝΝΗ-ΚΟΥΖΕΛΗ ΣΩΤΗΡΙΑ: Συμβολαιογράφος, Ιπποκράτους 10 - 12 , Αθήνα, 210-3604910

ΚΑΤΣΑΔΟΥΡΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ: Ορθοδοντικός γιατρός, Πευκών 12, Δροσιά, Αθήνα. Τηλ. 210.6228140, 6978487777

ΚΑΤΣΑΔΟΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Εξατμίσεις-Καταλύτες αυτ/των, Κατεχάκη 8, Ν. Ψυχικό τηλ. 210.6721279.• Χελμού και Λ. Κρυονερίου 1, Άγιος Στέφανος, τηλ. 210.8141865

ΚΑΤΣΑΔΟΥΡΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ: Εξατμίσεις - καταλύτες αυτ/των, Κατεχάκη 8, Ν. Ψυχικό, 210-6721279, 210-2819300. Μεγάρων 19, Νίκαια, 210-4924812, 210-4250400. Τατοΐου 80, Μεταμόρφωση, 210-2819300, 210-2819400.

ΚΟΝΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ. ODEON HOTEL Ξενοδοχείο, Πειραιώς 42,Αθήνα, 210-5233951, 210-5239200

ΚΥΡΟΥ ΚΩΣΤΑΣ Χωριάτικο Φούρνοι, Χαιδάρι Λ. Αθηνών 171 τηλ. 210. 5322397 κιν. 6945674291, 6945371980.

ΚΥΡΟΥ ΚΩΣΤΑΣ Bread Factory, κόμβος Λένορμαν, Αρτοποιϊα, Ζαχαροπλαστική Εστίαση, Εθν. Μακαρίου 2 Περιστέρι, τηλ 6945.674291.

ΚΩΤΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Τεχνικός σύμβουλος αποζημιώσεων, Δημητρακοπούλου 18-22, Αθήνα, 210-9247859.

ΚΩΤΣΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Κομμωτήριο, Χρυσ. Σμύρνης 60, Πεύκη 210 8053558, 6943.434283.

ΚΩΤΣΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ Kομμωτήρια,

1ο: Αγ. Λαύρας 86, Άνω Πατήσια, 210.2011055, 6977-610960 ///

2ο: Γεννηματά 2 & Λαρίσης, Αμπελόκηποι, 210-6983386

ΜΠΟΥΡΧΑ ΑΡΕΤΗ: Χειρούργος οδοντίατρος, Λ. Λαυρίου 152, Γλυκά Νερά, 210-6042341, 6972 326356.

ΠΑΝΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΔΗΜ.: Μεταφορές-μετακομίσεις, Βορ. Ηπείρου 8, Περιστέρι, 690.9438829.

ΠΕΤΑΛΙΑ-ΚΩΤΣΙΔΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ: Κομμωτήριο, Νοταρά 23, Καλογρέζα, 210-2756960.

ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, Τούρτες παιδικές, γάμου, γενεθλίων κλπ, Λασκαρίδου 69 Καλλιθέα Αττικής, 6973-297720

ΣΑΒΒΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ: Καφενείο, Ηούς 115, Κ. Πετράλωνα, 210 3475355, 6986751950.

ΣΑΒΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝ. Λογιστικό - Φοροτεχνικό γραφείο Δωριέων 3 Αθήνα τηλ. 2103473067, 6948660773.

ΣΑΒΒΑΣ ΚΩΣΤΑΣ του ΓΕΩΡ.: Λογιστικό- Φοροτεχνικό γραφείο, Θεσσαλονίκης 139 & Δωριέων 1 (έναντι ηλεκτρ. σταθμού), Άνω Πετράλωνα, 210-3473465,

ΣΩΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΧΡ.: Γεν. εμπόριο Τροφίμων, Αγ. Γεωργίου 45, Αγ. Βαρβάρα, 210-5450363.

ΣΩΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΘ.: Δικηγόρος, Λυκαβητού 19 2ος οροφ. Αθήνα, 210-3246385, 210-3235901, 210-3222374, 6977 5876685.

ΣΩΛΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑ (ΤΕΤΗ) του ΑΘ.: Σκιτσογράφος,Εκδόσεις Πορτοκάλι, Ελικώνος 150, Αθήνα, 210-2280906, 6937 449805.

ΣΩΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ Του Σπυρίδων παροχή ολοκληρωμένων, διαφημιστικών υπηρεσιών AEMEX AE. 19o χλμ. Λ.Αθηνών - Σπατών, Σπάτα, 190 04 Τηλ.: 210 6630293, Fax: 210 6634338

ΣΩΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ CAFE-CLUB-BEACH BAR 10η ΣΤΑΣΗ Λ.ΒΡΑΥΡΩΝΟΣ - ΑΡΤΕΜΙΣ Loútsa, Greece

ΣΩΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ CAFE - COCTAIL BAR RESTAURANT Αποστόλου Παύλου 25 Θησείο - Αθήνα τηλ. 210 3476754

ΤΑΠΡΑΝΤΖΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓ: Ταβέρνα «Η ΞΥΛΙΝΗ ΓΩΝΙΑ», Αλκμεωνίδων 2-4, Καισαριανή, 210-7232235, 210 7666313.

ΤΑΠΡΑΝΤΖΗΣ ΗΛΙΑΣ: Υδραυλικά - καλοριφέρ, Επισκευές, Σαπφούς 135, Καλλιθέα, 210-9583587, 210-9522421, 6932469684.

ΤΣΙΜΠΟΥΡΗΣ ΔΗΜ.: Γραφείο τελετών, Χρυσ. Σμύρνης 49, Βύρωνας, 210-7661853, 210-7665380, 6944285084.

ΤΣΙΩΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ: Λογιστικό Γραφείο, Πάρνηθος 83, Περιστέρι, Τηλ. 6977.513823

ΤΣΟΜΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΕΥΑΓΓ. Έτοιμα Ενδύματα, Ρήγα Φεραίου 21-23, Νεα Φιλαδέλφεια, 210-2519673, 6942-768646.

ΤΣΟΜΠΟΣ ΘΩΜΑΣ Ταξί 6973404083.

ΤΣΟΜΠΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΟΥ EΛΕΥΘ. Ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων Ζωγράφου,. 210-6645628.

ΧΑΝΤΖΗΣ ΔΗΜ. του ΓΕΡ. - ΤΣΟΛΑΚΗ ΝΤ.: Ξένες γλώσσες, βιβλιοπωλείο «ΕΠΑΙΝΟΣ», Λ. Αθηνών 180 Περιστέρι, 210-5714071, 6972 405125.

ΧΡΟΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ του ΙΩΑΝ. Ιατρός Παθολόγος Δελβίνου 40, Νέα Κυψέλη 210 8833049, 6945 938685

ΧΡΟΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ του ΙΩΑΝ.: Δικηγόρος, Δερβενίων 3, Αθήνα, 6974 503205.

ΧΡΟΝΗ ΙΩΑΝΝΑ του ΑΓΓΕΛΟΥ Παιδίατρος Αγ Μελετίου 6, Αφιδνές 22950 - 26163, 6974113103.

ΧΡΟΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΘΩΜΑ: Ταξί, 6932 204961.


Αγρίνιο

ΚΑΡΑΝΤΖΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του ΘΩΜ. Κλαρινίστας, Πλ. Σουλίου 18, Αγρίνιο, 6946754544.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΠΑΣΙΟΥΛΑ, Δικηγόρος, Δημαρχ. Παναγοπούλου Ανδρεά 1, Αγρίνιο, 26410-49518, 6973.747983

ΚΙΣΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΒΑΣ.: Τοπογράφος μηχανικός, Σουλίου 49, Αγρίνιο, 26410-20078, 6974 126663.

ΚΟΚΟΤΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ του ΔΗΜ.: Σούπερ Μάρκετ, Ηρ. Πολυτεχνείου 74, 26410-21608.

ΚΟΚΟΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Του ΔΗΜ : Ουζερί, Ηρ. Πολυτεχνείου 74, 26410-21608

ΚΟΝΤΟΥΛΗ-ΣΩΛΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑ: Βρεφονηπιακός σταθμός «ΚΙΒΩΤΟΣ», Άγιος Ιωάννης Ριγανάς, 26410-51888.

ΛΟΥΝΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ Σαμώτη 34 Πάρκο Αγρινίου, 26410 58207, 6977865728.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΥΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ του ΧΡ.: Πολιτικός μηχανικός, Παπαθανάση 1, Αγρίνιο, 26410-59409, 6947 688002.

ΤΑΠΡΑΝΤΖΗ Γ. ΕΛΛΗ Σχολή Οδηγών, Παπαϊωάννου 12, Αγρίνιο, 2641052100, 6943927671.

ΤΑΠΡΑΝΤΖΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ του ΧΡ.: Γαστρεντερολόγος, Βότση 15, Αγρίνιο, 26410-48994, 6977 746028.

ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ & ΗΛΙΑΣ Ο.Ε., Αντιπροσωπείες-Εμπόριο-Διανομές, Ξενοπούλου 11, Αγρίνιο 26410-27439

ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΧΑΡΗΣ, Λογιστής, Ηλία Ηλιού 5, Γραφ. Β12, 2ος ορ., Αγρίνιο, 26410-47869, 6936-151819

ΧΑΣΙΩΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΕΠΑΜ.: Φούρνος "Χασιώτης", Γούναρη 15 & Δυρρού, Αγρίνιο 26410-20182,

ΧΑΣΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΕΠΑΜ. "Αρτοδημιουργίες", Καλλινίκου & Σκορδά γωνία, Αγρίνιο, 26410-32055,

6938-159000 .


Αστακός

ΓΑΝΤΖΟΥΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ: Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις φωτισμού, κινήσεως, 26460-93639, 6974. 822887.

ΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΠΑΝ.: Εμπόριο ηλεκτρικών ειδών, Αστακός, 26460-42575.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ: Ψησταριά-μεζεδοπωλείο, Αστακός. Τηλ.: 26460 .41411.

ΚΡΙΚΡΗ ΑΛ. ΑΦΟΙ: Ζωοτροφική Αιτωλ/νίας, Ζωοτροφές - δασικά προϊόντα, Μαχαιράς Αιτωλοακαρνανίας , 26460-93111, 6974 554031.

ΜΠΟΥΖΑΚΗ-ΦΑΚΙΝΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ, Πολιτικός μηχανικός, Αστακός

6947-909149.

ΜΠΟΥΖΑΚΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: Ζαχαροπλαστείο, Αστακός, 26460-41519, 26460-41616, 26460-42030.

ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ-ΤΣΑΜΠΟΔΗΜΟΥ ΜΑΡΙΑ: Αρτοποιείο, Αστακός, 26460-41026.

ΣΑΒΒΑΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ του ΣΩΤ.: Έπιπλα, ηλεκτρικά. Κεντρικό: Αστακός, 26460-41775, Υποκ/μα: Πάλαιρος, 26430-41014, 6945 993555.

ΣΑΒΒΑΣ ΚΩΣΤΑΣ του ΣΩΤ.: Εμπόριο - επισκευές ηλεκτρ. Συσκευών, ηλεκτρονικά παιχνίδια, Αστακός, 26460-41775, 26460-41041, 6945 993535.

ΧΑΝΤΖΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΕΥΑΓ.: περίπτερο.

Μεσολόγγι

ΑΥΔΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣ., Πολιτικός μηχανικός , Ελευθέρων Πολιορκημένων 51, Μεσολόγγι 26313-01537, 6949-061516.

ΑΦΟΙ ΜΟΥΡΚΑ Α.Ε.: Αποθηκευτικοί χώροι, Αρχ. Δαμασκηνού & Μεταξά, Μεσολόγγι, 26310-25063.

ΚΩΤΣΗ ΕΛΕΝΗ: Καφενείο, Θυσίας 1, Μεσολόγγι, 26310-22229.

ΚΩΤΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ: Γραφείο Γενικού Τουρισμού, Αλεξανδροπούλου 3, Μεσολόγγι, 26310-22229, 26310-23244.

ΚΩΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Καφενείο-Γρ. Γεν. Τουρισμού, Θυσίας 1, Μεσολόγγι, 26310-22229, 6934-444420.

ΜΟΥΡΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΔΗΜ.: Λογιστής, 6947 260466.

ΜΟΥΡΚΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ του ΔΗΜ.: Επιχειρηματίας, 6947 260468.

ΜΟΥΡΚΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓ.: Πολιτικός Μηχανικός, 26310-25975, 6973 6806521.

ΜΟΥΡΚΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΔΗΜ.: Φοροτεχνικός, 26310-28732, 26310 25063 , 6947 260462.

ΥΙΟΙ ΔΗΜ. ΜΟΥΡΚΑ: Σούπερ Μάρκετ, Αρχ. Δαμασκηνού & Μεταξά, Μεσολόγγι, 26310-25063.


Χρυσοβίτσα

ΖΟΡΜΠΑΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ του Κ., Aλουμινοκατασκευές, 6946-099862

ΜΑΝΟΥΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Αγροτικές Εργασίες, 6977-804569.

ΜΕΛΕΟΥΝΗ-ΠΑΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ Καφενείο, 6987722172

ΜΕΤ ΧΑΣΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΠΙΠΑΣ), Αγροτικές Εργασίες, 6979-309342

ΜΟΥΡΚΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ Υδραυλικές εγκαταστάσεις 6946519286, 26460 93267.

ΝΤΑΜΑΖΕΤΗ ΜΑΡΚΟΣ, Aγροτικές Εργασίες, 6995-084773

ΣΑΒΒΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Βασ. Καφενείο τηλ. 6982-099547.

ΣΑΒΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΣΤΑΜ. καφενείο τηλ. 26460 93108.

ΣΑΒΒΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ του ΒΗΣ. καφενείο τηλ. 6980.109537.

ΣΑΒΒΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ψιλικά τηλ. 26460 93217.

ΣΑΒΒΑΣ ΚΩΣΤΑΣ του Παντ. καφενείο τηλ. 26460 93023, 6945-552208

ΣΑΜΑΡΑΣ ΧΑΡΙΣΗΣ καφενείο - ψησταριά τηλ. 26460 93739, 6973.971252

ΤΣΕΛΑ ΡΟΛΑΝΔΟΣ Ελαιοχρωματισμοί - σοβατίσματα 6978721827.

ΤΣΕΛΑ AGRON Οικοδομικές εργασίες 6992122981.

ΧΑΣΙΩΤΗ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ Παντοπωλείο 26460 93220.


ΠΩΓΩΝΙΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΣ ΚΩΣΤΑΣ του Γ. , Beach Bar "Molos", 26430-42124

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΖΟΡΜΠΑΣ ΗΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΟLA DERMA, 28ης Οκτωβρίου 36, Ιωάννινα, 26513-12432, 6971998975

Κανδήλα

ΜΠΟΥΡΑ ΜΑΡΙΑ -ΣΑΚΟΥΦΑΚΗ Κατάστημα Επίπλων,26460-51206.

Λευκάδα

ΜΠΟΥΡΑ ΜΑΡΙΑ - ΣΑΚΟΥΦΑΚΗ Κατάστημα Εμπορία Επίπλων, 2645029030, 6972892089.

Νεοχώρι

ΣΩΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤ. Πολυκατάστημα Νεοχώρι 26320 92757.


παργα

ΡΑΠΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του ΑΘ., - Καφετέρια, 26840-32067, 6944-391192

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΖΟΡΜΠΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Δερμάτινα Υποδήματα, Άργους 13, 27525-00656

 


ΧΡΟΝΟΣ

Σκληρός ο χρόνος

ανηλεής με ταύρου κέρατα.

Ορμά τα σωθικά να σου τρυπήσει.


Στο πέρασμά του εμπόδιο να μη σταθείς, (δεν θα σταθώ)

ας είναι ας περάσει

με όση φόρα επιθυμεί κι ακόμα περισσότερη.


Εσύ τους θαυμαστούς τορρέρος βάλε στο μυαλό (έχω στο μυαλό μου)

και πράξε όπως αυτοί.


με μια ελαφρή μελετημένη κίνηση

σοφή αποφυγή της μάταιας σύγκρουσης,

ο χρόνος θα διαβεί


και θα σε προσπεράσει ανέγγιχτο,

και μια και δυό, πολλές φορές,

την προσοχή σου αν ακουμπάς στα τεκταινόμενα.


και όχι μόνο αυτό

αλλά με το σπαθί της πείρας

στου χρόνου τα πλευρά μα και τα νώτα.


την πρωθύστερη εκδίκηση χαράζεις

για το μοιραίο χτύπημα

που τελικά απ' αυτόν θα λάβεις.


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΙΣΣΑΣ

Σχόλια