ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ :ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ

 


Οι πλέον άτυχοι - λόγω συνθηκών - μαθητές των φετινών Πανελληνίων
Χρειάζονται την πολύπλευρη ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ!

Όλα τα είχε φέτος ο “εκπαιδευτικός μπαξές”. Τα περισσότερα αρνητικά και σε βάρος των παιδιών μας, που προετοιμάζονταν για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ:...

ü Πολύμηνη καραντίνα με συνεχείς απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

ü Ατέρμονη τηλεκπαίδευση, στη χώρα που βρίσκεται στην προτελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συνδεσιμότητα του διαδικτύου.

ü Αμείλικτη κυβέρνηση, που επέμενε και καθιέρωσε φέτος την ελάχιστη βάση εισαγωγής, η οποία συνεπάγεται τη σημαντική μείωση του αριθμού των εισακτέων.

Η έννοια του αριθμού των εισακτέων φέτος τροποποιήθηκε συθέμελα. Κυριολεκτικά και για πρώτη φορά, δεν ξέρουμε πόσοι θα εισαχθούν και σε ποια τμήματα. Ξέρουμε μόνο πόσες θέσεις προσφέρονται στα ΑΕΙ. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο παράδοξο της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και ένα επί πλέον ψυχοφθόρο ζήτημα για τους μαθητές και τις οικογένειες τους.

Ακόμη και αν οι «ελεγκτές κυκλοφορίας των βάσεων» - εκείνοι δηλαδή που καθορίζουν μέσω του βαθμού δυσκολίας ή ευκολίας των θεμάτων την αντιστοιχία του αριθμού των υποψηφίων και του αριθμού των εισακτέων - κινηθούν στα περσινά επίπεδα, τότε πάλι θα έχουμε αρκετά πανεπιστημιακά τμήματα με άνοδο των βάσεων εισαγωγής ένεκα της καθιέρωσης της ΕΒΕ.

Το νέο αυτό «φαινόμενο» θα περιοριστεί σε κάποιο βαθμό, εξαιτίας της φετινής μεταφοράς θέσεων που έκανε το Υπουργείο Παιδείας προς τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, αφαιρώντας περισσότερες από 1200 θέσεις από τα ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Από την άλλη όμως, η αφαίρεση αυτών των θέσεων από τα ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, είναι δεδομένο πως θα σπρώξει τις βάσεις στα τμήματα αυτά προς τα πάνω.

Αυτό θα επιφέρει μια ακόμη αρνητική κοινωνική συνέπεια. Θα αυξηθεί ο αριθμός των υποψηφίων που ναι μεν θα πετύχουν την εισαγωγή τους σε τμήματα εκτός του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους αλλά δεν θα μπορέσουν να φοιτήσουν σε αυτά, αφού εξαιτίας της απουσίας δημόσιας φοιτητικής μέριμνας δεν θα μπορέσουν οι οικογένειές τους να ανταποκριθούν στο κόστος των σπουδών τους.

Σε κάθε περίπτωση η πελατεία των ιδιωτικών κολλεγίων θα αυξηθεί φέτος σημαντικά, αφού πλέον αυτά με τη σφραγίδα της κυβέρνησης διαθέτουν πτυχία με ίδια εκπαιδευτικά και επαγγελματικά δικαιώματα μ’ εκείνα των δημοσίων ΑΕΙ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, πρέπει στο μέτρο του δυνατού να κάνουμε αυτό που δυστυχώς δεν κάνει όπως θα έπρεπε η τωρινή οργανωμένη πολιτεία.

Γονείς και εκπαιδευτικοί κατ’ αρχάς, αιρετοί της αυτοδιοίκησης και απλοί πολίτες ακολούθως, να ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΑ και ΟΛΟΨΥΧΑ τα παιδιά μας, τους φετινούς μαθητές των πανελληνίων εξετάσεων.

Για να πιάσει τόπο το «Καλή επιτυχία» για όλους τους μαθητές.

Το έχουν ανάγκη και είναι υποχρέωση μας!



Κατσούλης Παναγιώτης

Εκπαιδευτικός – Καθηγητής Πληροφορικής

Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου

Σχόλια