Θ.Μωραΐτης για εργασιακό νομοσχέδιο: «Αποτύχατε σε όλα και τώρα επιτίθεστε στον κόσμο της εργασίας»

«Ένα πρωτοφανές νομοθέτημα για το ελληνικό εργατικό δίκαιο», χαρακτήρισε στην ομιλία του στη Βουλή ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, το Εργασιακό Νομοσχέδιο.

«Είναι ένα πολυνομοσχέδιο θατσερικό, αντεργατικό, αυταρχικό, αντικοινωνικό κι αντιαναπτυξιακό, χαριστική βολή σε κάθε εργασιακό κεκτημένο», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Ένα νομοσχέδιο- καθ’ υποβολή του ΣΕΒ και των συμφερόντων που εξυπηρετείτε και που βάζει απέναντι τον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής, τον κόσμο που καλείται να σηκώσει την πορεία της χώρας στις πλάτες του».

Όπως τόνισε ο κ. Μωραΐτης, «η υγειονομική κρίση αποκάλυψε την παταγώδη αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που ακολουθήθηκε για πολλές δεκαετίες, αναδεικνύοντας την ανάγκη του ισχυρού κοινωνικού κράτους και της αλληλεγγύης για την οικοδόμηση του κόσμου του αύριο».

Μάλιστα, «σε αυτήν τη συγκυρία, ο δυτικός κόσμος -κι όχι μόνο- επιλέγει να εγκαταλείψει τις αποτυχημένες συνταγές που μας οδήγησαν στην καταστροφή, στη διεύρυνση ανισοτήτων, στην υπερσυγκέντρωση πλούτου σε λίγους». Δεν παρέλειψε να πει ότι «ακόμα και στις ΗΠΑ, τη Μέκκα του καπιταλισμού, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη κουβέντα», που «αναζητά βιώσιμα και δίκαια μοντέλα ανάπτυξης».

Έψεξε τη συμπολίτευση ότι «γυρίζει την πλάτη στη μεγάλη αλλαγή που συντελείται, απομονώνει τη χώρα από τις εξελίξεις, στερώντας της την τεράστια ευκαιρία να αποτελέσει κι αυτή κομμάτι της» και «μας γυρίζει συνειδητά πίσω στις χρεωκοπημένες πολιτικές». Χαρακτήρισε το εργασιακό νομοσχέδιο τμήμα της «ανάλγητης, νεοφιλελεύθερης, σκοταδιστικής, σκληρής κι αντιλαϊκής» πολιτικής της και τόνισε ότι «δε συνιστά απλά μια θεσμική μεταρρύθμιση, αλλά επίθεση σε συνταγματικές ελευθερίες, που ξεκίνησε από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε «ασφάλεια και κίνητρα, τόσο σε εργαζόμενους, όσο και σε επιχειρήσεις», ενώ τώρα «παγιώνει την εργασιακή αβεβαιότητα και την εισοδηματική ανασφάλεια, θέτοντας τον κόσμο της εργασίας όμηρο φόβου κι εργοδοτικής αυθαιρεσίας». Υπογράμμισε, δε, ότι με το εργασιακό νομοσχέδιο «διευρύνεται η εργασία τις Κυριακές και μετατρέπονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο εμπορικός κόσμος σε ‘Ιφιγένειες’ του αθέμιτου ανταγωνισμού», ενώ «θεσπίζονται οι ανεξέλεγκτες και απροειδοποίητες απολύσεις» και «πλήττονται η συλλογική αυτονομία και συλλογική διαπραγμάτευση».

«Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις ήταν τα βασικά σας αφηγήματα, αλλά δεν έχετε να παρουσιάσετε καμία μεγάλη επένδυση, αφού έχουν κολλήσει τα πάντα», είπε ο βουλευτής, απευθυνόμενος στη συμπολίτευση, προσθέτοντας: «Κοροϊδεύετε κι εξαπατάτε τους Έλληνες πολίτες, με τη βοήθεια των φιλικών προς εσάς Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μωραΐτης, τόνισε:

«Αποτύχατε σε όλα. Δεν είστε η απάντηση στο αδιέξοδο. Κι ο κόσμος, που όπως σωστά λέτε, βλέπει και κρίνει, θα προτάξει την πολιτική αλλαγή. Θα επιλέξει αυτούς που πραγματικά αφουγκράζονται τις ανάγκες του. Αυτούς που θα τον στηρίξουν και θα τον βοηθήσουν να σταθεί γερά στα πόδια του, με όραμα, με ελπίδα. Εμείς [ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία] είμαστε εδώ να αναλάβουμε τις ευθύνες μας σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία».

Σχόλια