ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΧΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ

 


Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021


ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΧΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ


Η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η κλιματική κρίση αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής μας με οδυνηρές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal), αλλά και άλλοι διεθνείς οργανισμοί και χώρες λαμβάνουν μέτρα για την αναστροφή αυτής της κατάστασης.


Δυστυχώς στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ ενώ στη θεωρία μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος, στην πράξη με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις επιδεινώνει το πρόβλημα προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων, επιτρέποντας περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες και ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές Natura.


Βασική παράμετρος της συζήτησης για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής και κλιματικής κρίσης, αποτελεί η αναζήτηση ήπιων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Στο πλαίσιο της απαραίτητης μετάβασης στο μοντέλο της πράσινης οικονομίας, η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προκύπτει ως αναγκαία συνθήκη.


Όμως, βασική αρχή για την εγκατάσταση και λειτουργία των ΑΠΕ, δεν μπορεί παρά να αποτελεί η απόλυτη προστασία περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η εγκατάσταση ΑΠΕ που τελικά θα προκαλέσουν μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα από αυτά που καλούνται να αντιμετωπίσουν υπονομεύοντας το μέλλον των επόμενων γενιών. Η ορθή ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας οφείλει να γίνει με σύγχρονους κανόνες, δηλαδή με Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, και με θεσμοθετημένες τις χρήσεις γης στις περιοχές Natura 2000. Δυστυχώς με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, έχει καθυστερήσει η διαβούλευση και νομοθέτηση του νέου χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ


Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου αποτελείται σε μεγάλο τμήμα του από προστατευόμενες περιοχές Νatura. Οι υγροβιότοποι Μεσολογγίου - Αιτωλικού είναι σπάνιας ομορφιάς και χαρακτηρίζονται από τους σημαντικότερους σε παγκόσμιο επίπεδο. Χωρίς σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος δεν υπάρχει μέλλον για την περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο οποιαδήποτε έγκριση είτε αιολικών είτε φωτοβολταϊκών πάρκων προϋποθέτει την απαρέγκλιτη προστασία του οικοσυστήματος και την αναγκαία δημόσια διαβούλευση.


Η προαναγγελθείσα εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο, εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας του Δικτύου Natura 2000, έχει προκαλέσει ήδη την εύλογη αντίδραση συλλογικών και επιστημονικών φορέων. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να αναθεωρήσουν τη στάση τους πριν οδηγηθούμε σε ανεπανόρθωτες καταστάσεις.


Από τη άλλη, η χωροθέτηση του έργου της δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας, στο κτήμα «Polder» ανατολικά της πόλης του Μεσολογγίου, δημιουργεί έντονο προβληματισμό και διχάζει την τοπική κοινωνία. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο απολύτως αναγκαίο για την περιοχή και ιδίως για τον αγροτικό κόσμο. Όμως η χωροθέτησή του δίπλα στη λιμνοθάλασσα, μια ανάσα από τον πολεοδομικό ιστό της πόλης και σε γη υψηλής παραγωγικότητας εγείρει εύλογες αντιδράσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μεσολογγίου, καλεί τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον συμπολίτη μας υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να σταματήσουν να παίζουν κρυφτό και να επιδίδονται στο γνωστό «πινγκ – πονγκ» ευθυνών. Τους καλούμε να προχωρήσουν άμεσα σε πλήρη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της συγκεκριμένης επένδυσης, καθώς και για την ύπαρξη εναλλακτικών προτάσεων.


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, στις 5/6/2021, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διατυπώνει με απόλυτη ευκρίνεια τις θέσεις του:

  • Σεβόμαστε και προστατεύουμε το περιβάλλον.

  • Αγωνιζόμαστε για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

  • Λέμε ναι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες.

  • Λέμε όχι στην άναρχη χωροθέτηση.

  • Λέμε όχι στην άνωθεν επιβολή προειλημμένων αποφάσεων χωρίς ειλικρινή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.


Μόνο μέσα από σοβαρή χωροθέτηση και ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες διαβούλευσης, είναι δυνατή η κοινωνική συμφωνία και η αποδοχή της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής μας. Ζητούμενο για όλους μας αποτελεί η ενεργειακή δημοκρατία, η διασφάλιση με άλλα λόγια της ενεργειακής μετάβασης με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με την κοινωνία σε ενεργό και όχι παθητικό ρόλο.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Σχόλια