Νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση: Τέλος στην τρίτη κάλπη στις Κοινότητες

 

Το νέο νομοσχέδιο που αφορά στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ψηφίστηκε χτες μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές και είναι πλέον νόμος του κράτους.

Ο αρμόδιος υπουργός δεν έλαβε καθόλου υπόψιν του τις αντιδράσεις του αυτοδιοικητικού κόσμου και τελικά κατέθεσε το νομοσχέδιο με κάποιες ανούσιες μικροαλλαγές, έτσι για το «ξεκάρφωμα».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανάρτηση της Κοινότητας Παναιτωλίου, ο πρόεδρος της οποίας κ. Ανδρέας Γκορόγιας, μαζί με άλλους πρόεδρους Κοινοτήτων του δήμου Αγρινίου, πρωτοστάτησε σε τοπικό επίπεδο, ώστε να αποσυρθούν κάποιες διατάξεις που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία για τις Κοινότητες.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Το αποτέλεσμα είναι ότι ευτελίζεται και σχεδόν νοθεύεται η εκλογική διαδικασία για τις κοινότητες που έχουν πάνω από 300 κατοίκους. Η τρίτη ανεξάρτητη κάλπη καταργείται με αποτέλεσμα η εκλογή του προέδρου της κοινότητας να μην εξαρτάται από τις ψήφους των κατοίκων που ψηφίζουν με συγκεκριμένα κριτήρια τα πρόσωπα που θεωρούνε καταλληλότερα γι’ αυτή τη θέση, αλλά θα εξαρτάται από το αν ο υποψήφιος πρόεδρος ανήκει στην παράταξη του νεοεκλεγέντος Δημάρχου.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βελτίωσε κατά πολύ τη λειτουργία της με την εκλογή προέδρων κοινοτήτων που εκλέχθηκαν με ψήφους απαλλαγμένες από κομματικά και πολιτικά βαρίδια, με την τρίτη κάλπη που έδινε άνεση και ελευθερία στον ψηφοφόρο να ψηφίσει αυτόν που θεωρεί κατάλληλο για πρόεδρο. Το νέο τοπίο που δημιουργεί αυτό το νομοσχέδιο θα αποθαρρύνει όσους είχαν κίνητρο για προσφορά στον τόπο τους και θα ανοίξει τον δρόμο στην παλιά και αποτυχημένη κομματική συμμετοχή που δοκιμάστηκε για πολλές δεκαετίες και απέτυχε παταγωδώς. Η ψήφος για την κοινότητα δεν θα έχει νόημα και θα χαθεί μέσα σε κομματικές δεξαμενές, με «εκλεγμένους» προέδρους που δεν θα έχουν στην ουσία διοικητικές αρμοδιότητες για το χωριό τους, αλλά ρόλο καθαρά διακοσμητικό.

Καλούμε τους προέδρους όλων των κοινοτήτων του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου να καταδικάσουν δημόσια αυτού του είδους τις νομοθετικές πρακτικές, που νοθεύουν τη λαϊκή εντολή και πληγώνουν τη δημοκρατία».

Σχόλια